Nationale Herdenking, woensdag 4 mei 2011

Ook dit jaar staat de gemeente stil bij de Nationale Herdenking. Deze is op dinsdag 4 mei. De dag zal verlopen volgens de richtlijnen die zijn vastgesteld door de commissie Nationale Herdenking.
Met Nationale Herdenking op 4 mei worden alle burgers en militairen die zijn gevallen sinds mei 1940 herdacht. Maar ook wordt stilgestaan bij anderen die door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen. Vanaf 18:00 uur tot zonsondergang (21:20 uur) wordt de Nederlandse vlag halfstok gehangen bij alle openbare gebouwen. Ook aan u wordt bij deze gevraagd dit te doen.

Horecabedrijven worden verzocht van 18:00 uur tot 22:00 uur rekening te houden met de herdenking door de buitenverlichting en neonreclame/lichtbakken uit te laten en de muziek uit te zetten, zodat alleen de muziek van de officiële Nederlandse radio, - en televisieprogramma's te horen is.

De klokken binnen de gemeente luiden vanaf 19:45 uur tot dertig seconden voor 20:00 uur, zodat om 20:00 uur de gehele gemeente twee minuten stilte kan houden. Iedereen wordt dan verzocht stil te zijn.

Herdenkingsbijeenkomst en stille tocht op woensdag 4 mei 2011 in Olst en in Wijhe

Op woensdag 4 mei is er een herdenkingsbijeenkomst met aansluitend een Stille Tocht in zowel Olst als in Wijhe. Olst en Wijhe hebben twee aparte programma's.

Het programma in Olst

  • 19:00 uur 
    Herdenkingsbijeenkomst in de 'Oude Dorpskerk' op het Kerkplein. De herdenkingsbijeenkomst is samengesteld door het 4-mei comité Olst bestaande uit Huug Verkamman, Cees Vonk en Paulien Zwiers-Venneman.
    Het thema is 'Vrijheid op straat'. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst speelt een saxofoonkwartet. Iedereen wordt van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen.
  • 19:30 uur 
    Vertrek van de Stille Tocht naar het monument aan de Droststraat. De Stille Tocht wordt vooraf gegaan door trommelslagers van de Olster Harmonie.
    Iedereen wordt uitgenodigd zich bij de Stille Tocht aan te sluiten. De tocht zal via de A. Geertsstraat en de H. Droststraat naar het monument gaan. U wordt verzocht, zeker langs deze route, de vlag halfstok te hangen.
  • 20:00 uur  
    Twee minuten algemene plechtige stilte. Na het Wilhelmus zal burgemeester Ton Strien een toespraak houden en een krans leggen ter nagedachtenis aan de oorlogslachtoffers. Hierna worden kransen gelegd door de gezamenlijke kerken en kinderen van O.B.S. Ter Stege. Kinderen dragen gedichten voor en de heer Djumshudlu uit Azerbeidzjan vertelt zijn verhaal. De Olster Harmonie speelt koralen bij het monument. Ter afsluiting worden alle aanwezigen in de gelegenheid gesteld om langs het monument te lopen en eventueel bloemen te leggen.

Het programma in Wijhe

  • 19:00 uur 
    Herdenkingsbijeenkomst in de Nicolaaskerk. Het thema is "Vrijheid op straat".De herdenkingsbijeenkomst is mede voorbereid door leden van de taakgroep Oecumene, de heer Damman sr., leerlingen uit groep 8 van De Bongerd en Christelijk Gemengd Zangkoor Zanglust/Excelsior onder leiding van dirigent de heer M. de Jong uit Kampen. 
  • 19:35 uur 
    Vertrek van de stille tocht vanaf de Nicolaaskerk aan de Kerkstraat naar het monument aan de Stationsweg / Oranjelaan voor de dodenherdenking. De stille tocht wordt voorafgegaan door de Wijhese Harmonie. U wordt verzocht, zeker langs deze route, de vlag halfstok te hangen.
  • 20:00 uur 
    Dodenherdenking bij het monument, met medewerking van de Wijhese Harmonie, de scoutinggroep Olst-Wijhe en een afvaardiging van de Wijhese schoolkinderen. Ter afsluiting worden alle aanwezigen in de gelegenheid gesteld om langs het monument te lopen en eventueel bloemen te leggen.
Deel dit
Mail
Bellen