Dorpsommetje Welsum in voorbereiding (Recreatief medegebruik terreinen Waterschap Veluwe)

Vanaf 2010 is de werkgroep recreatie van het Dorps OntwikkelingsPlan (DOP) Welsum druk bezig geweest met het opstellen van een plan voor een ommetje tussen Wetering en IJssel, ten zuiden van de dorpskern Welsum. Een ommetje is een korte rondwandeling zo mogelijk dwars door het boerenland en bij voorkeur over onverharde wegen. Alvorens de route in 2011 ook daadwerkelijk zal worden aangelegd willen de gemeente Olst-Wijhe en het Waterschap Veluwe u graag over de plannen informeren.

Na een verkenningsfase is besloten om het ommetje van ongeveer 7 kilometer te laten beginnen bij de algemene begraafplaats van Welsum aan de Vossenweg. Ter hoogte van  boerderij de Blankemate wordt een landschappelijk fraai rondje over Gelders grondgebied gemaakt. De route gaat vervolgens via de Arkerstraat , een schouwpad, de Ossenkolkweg, een stukje boerenlandpad, de Veldweg, richting de IJsseldijk.  Helaas is  het op de dijk wandelen niet erg veilig en is de route onderlangs, aan de voet van de dijkhelling gedacht, aan de uiterwaardzijde. Vandaar gaat de route via de Kloosterhoekweg  weer terug naar het startpunt. De route gaat bij 4 verschillende particuliere eigenaren over de grond en deze hebben alle vier erin toegestemd dat een deel van het ommetje over hun eigendom gaat. Door gebruik te maken van klaphekjes kunnen de wandelaars door de weilanden en elders is in een bruggetje en een ‘overstapje’ voorzien. Verder komt bij het startpunt bij de algemene begraafplaats een informatiebord en komen langs de route speciale routepaaltjes (circa 30 ‘markeringspaaltjes’)  waardoor de juiste route van het pad goed wordt aangegeven. Tenslotte is het nog de bedoeling om enkele bankjes te plaatsen op de mooiste uitzichtpunten.  De wandelroute wordt van zonsopgang tot zonsondergang opengesteld voor wandelaars. Honden zijn verboden evenals, motorrijtuigen, (brom)fietsen en paarden.

De route gaat op drie plaatsen over schouwpaden van het Waterschap Veluwe die tot op heden nog niet opengesteld zijn voor wandelaars. Het betreft allereerst een deel langs een waterschapssloot achter boerderij ‘De Blankemate’. Het tweede waterschapspad is het schouwpad tussen de Arkerstraat  en de Ossenkolkweg. Het derde waterschapseigendom is de IJsseldijk waarbij het noordelijke deel van het pad gepland is onderlangs de dijkhelling, aan de uiterwaard-zijde.

Wilt u de route van het ommetje op kaart bekijken dan kunt terecht op de website van de gemeente Olst-Wijhe (www.olst-wijhe.nl) en van het Waterschap Veluwe (www.veluwe.nl). Met vragen over de openstelling van het terrein van het Waterschap Veluwe en om een zienswijze kenbaar te maken kunt u tot drie weken na plaatsing van deze bekendmaking contact opnemen met de heer Jorrit Geerlinks van het Waterschap Veluwe: Geerlinks.J@Veluwe.nl . Voor meer algemene informatie over de route kunt u contact opnemen met Anton Karrenbeld  van de DOP werkgroep recreatie uit Welsum, tel. 0570 - 561677 of per e-mail: aton.karrenbeld@hotmail.com.

 

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Plattegrond Dorpsommetje  pdf 930,0 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen