Raalterwegzone

In de Centrumvisie Wijhe is vastgesteld dat de Langstraat de belangrijkste straat van het centrum blijft, omdat hier de meeste winkels zijn. De noordzijde heeft een goede aantrekkingskracht, maar de zuidzijde blijft daarin achter. De herontwikkeling van de Raalterwegzone geeft een belangrijke impuls aan (het centrum van) Wijhe. Tevens zal het de relatie tussen bedrijventerrein De Enk en de Poort van Wijhe ook ten goede komen en de uitstraling van Wijhe van de Rijksstraatweg versterken.

Deze visie op de Raalterwegzone is in juni 2009 breed besproken met bewoners en ondernemers op een informatieavond en is opiniërend besproken met de raad. Het college heeft het plan in september 2009 vastgesteld. Hierna is het overleg gestart met Gedeputeerde Staten over een financiële bijdrage bij de realisatie van de Raalterwegzone. Begin van dit jaar is het overleg met de provincie Overijssel over de financiering van het project afgerond en op 28 februari 2011 heeft de gemeenteraad de budgetten beschikbaar gesteld. Met Gedeputeerde Staten is ook overeenstemming bereikt over de aanleg van een rotonde in de kruising van de Rijksstraatweg en de Raalterweg. Door deze maatregelen verwachten we dat het oostelijk deel van de Raalterweg (van spoor naar de rotonde bij Boerhaar) geen aanpassing nodig heeft.

Planning

In juni wordt gestart met de aanbesteding van het uit te voeren werk, waarna na de bouwvak gestart wordt met de uitvoering. Als eerste zal worden gestart met de rotonde op de Rijksstraatweg/Raalterweg. Tegelijkertijd zullen ook de werkzaamheden tot aan het spoor in de Rijksstraatweg plaatsvinden. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Hoe deze planning er uit gaat zien, wordt bekend als de aanbesteding rond is en hierover gesprekken zijn gevoerd met de aannemer. Hierover zullen wij u tijdig berichten. Direct betrokkenen ontvangen hierover thuis bericht.

Verkeersbesluiten

De nieuwe situatie brengt meerdere verkeersbesluiten (zie hieronder) met zich mee. het instellen van een maximum snelheidsregime van 30 km per uur op de Raalterweg in Wijhe  tussen de Rijksstraatweg en het spoor

  • het opheffen van de verplichte fietspaden
  • het opheffen van de voorrangsmaatregelen op dit wegvak
  • aanwijs van een zestal algemene gehandicapten parkeerplaatsen op aanliggende parkeervakken

Deze liggen van 14 april 2011 zes weken ter inzage bij gemeente. (zie voor meer informatie de openbare kennisgevingen onder aan deze gemeentelijke pagina).

Alle voorgaande verkeersbesluiten komen te vervallen behoudens de aansluitende P-zone aan de zuidzijde van de Raalterweg tussen de spoorlijn (Zwolle-Deventer)en Rijksstraatweg (N337).

Bereikbaarheid winkels

We zijn ons er van bewust dat de werkzaamheden hinder zullen veroorzaken en doen daarom ons uiterste best om dit zo veel mogelijk te beperken. Er zullen bijvoorbeeld gesprekken gevoerd worden met de ondernemers in verband met de bereikbaarheid en de bevoorrading. Alle betrokkenen worden hiervoor t.z.t. uitgenodigd.

Busvervoer

Het busvervoer zal ook tijdelijk een andere route volgen. Ook hierover wordt afstemming gezocht met het vervoersbedrijf. Uiteraard wordt ook aan u duidelijk gemaakt wat dit voor consequenties heeft voor het reizen met busvervoer.

Loswal

Momenteel onderzoeken wij samen met Rijkswaterstaat de mogelijkheden van de realisatie van de drijvende horecagelegenheid en de jongeren ontmoetingsplek (JOP). We verwachten dat in mei 2011 resultaten te melden zijn. Dan zal ook het bestemmingsplan Partiële herziening IJsselzone/Loswal ter vaststelling aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Opmerkingen / contact

Heeft u vragen / opmerkingen of suggesties? Neem dan contact op met de projectleider van de gemeente Gerard van den Blink via 14 0570 of via g.vandenblink@olst-wijhe.nl.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Schetsontwerpplan Raalterwegzone/Loswal Wijhe  pdf 2.636,2 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen