Contouren nieuwe gemeentehuis zichtbaar
Contouren gemeentehuis zichtbaar
De gemeente heeft op dit moment twee gemeentekantoren, één in Olst en één in Wijhe. Het gemeentebestuur streeft naar een situatie met één gemeentekantoor (backoffice) en twee publieksbalies (frontoffice), één in Olst en één in Wijhe. De publieksbalie in Olst is nu gehuisvest in het Holstohus. De gemeenteraad heeft in 2008 besloten dat de publieksbalie voor Wijhe, de backoffice en het gemeentebestuur geconcentreerd worden in een nieuw te bouwen gemeentehuis aan de Raalterweg. De gemeente heeft in 2007 de Centrumvisie Wijhe vastgesteld, met daarin de ambitie de IJssel met de Langstraat te verbinden waardoor de Raalterweg de entree van Wijhe wordt. De realisatie van het gemeentehuis fungeert als aanjager voor deze ontwikkeling.
Bouw gemeentehuis
Nadat in oktober 2010 de heiwerkzaamheden voor het nieuwe gemeentehuis zijn gedaan, is een paar weken daarna de bouw daadwerkelijk gestart. Inmiddels zijn de contouren van het gemeentehuis zichtbaar en is ook het hoogste punt al bereikt.
Vanaf nu worden de muren en wanden geplaatst. Een mooi moment voor de officiële starthandeling van de bouw, samen met onze raadsleden, plaatselijke belangen, buren en werknemers van de gemeente. De officiële starthandeling vindt plaats op donderdag 21 april.
De bouw verloopt tot nu volgens schema. Wij gaan er vanuit dat het gebouw in december 2011 in gebruik kan worden genomen.
Inrichting gemeentehuis
De gemeente is samen met de architect bezig geweest met de inrichting van het nieuwe gemeentehuis. De werkplekken, vergaderruimtes, en het publieksgedeelte zijn ingetekend en er is bepaald aan welke eisen de inrichting moet voldoen en wat de 'sfeer' van de inrichting is. Ook voor de inrichting moet een aanbestedingsprocedure worden gevolgd. Hieruit volgt welk bedrijf de kantoorinrichting gaat verzorgen.
Raalterwegzone
Het college van burgemeester en wethouders heeft in de Centrumvisie Wijhe vastgesteld dat de Langstraat de belangrijkste straat van het centrum blijft, omdat hier de meeste winkels zijn. In de visie is geconstateerd dat de noordzijde van de Langstaat genoeg aantrekkingskracht heeft. De zuidzijde kan echter een impuls gebruiken door bijvoorbeeld het herontwikkelen van een aantal vrijkomende locaties. Daarnaast is aangegeven dat de herontwikkeling van de hele Raalterwegzone een belangrijke impuls voor (het centrum van) Wijhe betekent. Wij hebben in een eerdere nieuwsbrief ook vermeld, dat deze herontwikkeling bijdraagt aan een aantal ambities:
- versterking en vergroting van het centrum.
- de Raalterweg ontwikkelen als centrale entree van (het centrum van) Wijhe.
- de Raalterweg verluwen tot 30km/uur weg.
- een kwaliteitsimpuls van het noordelijk deel van bedrijventerrein De Enk.
- de relaties tussen het centrum van Wijhe en De Enk versterken.
- de uitstraling van Wijhe vanaf de Rijksstraatweg (De 'IJsseldijk') versterken.
- recreanten uit het buitengebied en bezoekers van de detailhandel/horeca op de Enk verleiden om het centrum te bezoeken.
- herontwikkeling van vrijkomende locaties zoals die van de Bieenkorf en de Ontmoetingskerk.
- goede inpassing van langzaam- en autoverkeer in de Molenbelt.
Deze visie op de Raalterwegzone is in juni 2009 breed besproken met bewoners en ondernemers op een informatieavond en is opiniërend besproken met de raad.
Het college heeft het plan in september 2009 vastgesteld.. Hierna is het overleg gestart met Gedeputeerde Staten over een financiële bijdrage bij de realisatie van de Raalterwegzone. Begin van dit jaar is het overleg met de provincie Overijssel over de financiering van het project afgerond en op 28 februari 2011 heeft de gemeenteraad de budgetten beschikbaar gesteld.
Met Gedeputeerde Staten is ook overeenstemming bereikt over de aanleg van een rotonde in de kruising van de Rijksstraatweg en de Raalterweg. Door deze maatregelen verwachten we dat het oostelijk deel van de Raalterweg (van spoor naar de rotonde bij Boerhaar) geen aanpassing nodig heeft.
Kunst bij het gemeentehuisBij het nieuwe gemeentehuis in Wijhe komt een kunstwerk van Nicolas Dings. In de zes meter hoge DNA-helix komen figuratieve, kleurrijke elementen te hangen die verwijzen naar de geschiedenis, natuur en mensen van Wijhe. Langs de Raalterweg, tot aan de kruising met de Molenbelt, komen van die elementen op palen. Door de schroefvorm van het kunstwerk verwijst deze ook naar de peilschaal die vroeger op deze plek stond. Welke elementen in de open spiraal en op de palen komen, gaat de kunstenaar samen met omwonenden en andere geïnteresseerden beslissen. Het kunstwerk bij het gemeentehuis zal in december 2011 gereed zijn.
Kunstwerk op de hoek Rijksstraatweg-Raalterweg Elementen op palen langs Raalterweg.
Planning
Uitwerking in het bestemmingsplan De Enk afgerond
Ontwerpproces voor de Raalterweg afgerond
Technisch ontwerp en bestek maart 2011
Aanbestedingsprocedure april 2011 t/m juni 2011
Start uitvoering werkzaamheden augustus 2011
Oplevering werkzaamheden 1e kwartaal 2012
Loswal
Momenteel onderzoeken wij samen met Rijkswaterstaat de mogelijkheden van de realisatie van de drijvende horecagelegenheid en de jongeren ontmoetingsplek (JOP). We verwachten dat in april 2011 resultaten te melden zijn. Dan zal ook het bestemmingsplan Partiële herziening IJsselzone/Loswal ter vaststelling aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
Opmerkingen / contact
Heeft u vragen / opmerkingen of suggesties? Neem dan contact op met de projectleider van de gemeente Gerard van den Blink via 14 0570 of via g.vandenblink@olst-wijhe.nl.