Gemeente Olst-Wijhe mantelzorgvriendelijke werkgever

Eén op de acht werknemers biedt in de ‘vrije tijd’ zorg aan iemand in de naaste omgeving. Zij zijn zogeheten mantelzorgers. Hun mantelzorgtaken kunnen zowel positief als negatief van invloed zijn op hun werkprestaties en daarmee ook op de organisatie waar zij werken.

De gemeente Olst-Wijhe wil graag een mantelzorgvriendelijk klimaat creëren en wil daarom als werkgever zelf het goede voorbeeld geven. Zij heeft in samenwerking met Werk&Mantelzorg een enquête gehouden onder het personeel. Uit de enquête blijkt dat zij erg positief zijn over de wijze waarop de gemeente mantelzorg een plek geeft in haar personeelsbeleid. Uit een vergelijking met andere organisaties blijkt ook dat de gemeente Olst-Wijhe op dit gebied bovengemiddeld presteert.

Het ondersteunen van mantelzorgers vraagt om maatwerk en om een specifieke aanpak. De gemeente Olst-Wijhe ondersteunt eigen mantelzorgers door het aanbieden van diverse regelingen en faciliteiten. Zo kunnen medewerkers onder andere gebruik maken van parttime werk, flexibele werktijden en thuiswerken. Hierdoor vinden medewerkers dat werk en mantelzorg goed is te combineren en ondervinden zij weinig gezondheidsklachten. Het effect van deze regelingen is onder andere een lager ziekteverzuim en behoud van kennis en ervaring.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wmo zet in op het meedoen en de zelfredzaamheid van burgers. Het ondersteunen van vrijwilligers en mantelzorgers is een onderdeel van de Wmo.

Alle werkende mantelzorgers binnen de gemeente Olst-Wijhe kunnen voor informatie en met vragen terecht bij de mantelzorgconsulent Herma Spoolder van de Vrijwillige Thuiszorg,  tel. 0548-638830 of hspoolder@vrijwilligethuiszorg.nl.

Ook u bent welkom op het spreekuur dat gehouden wordt op Spreekuur Steunpunt Mantelzorg op donderdag  9.00 uur – 11.00 uur bij het Holstohus, Jan Schamhartstraat 5
8121 CM Olst

Deel dit
Mail
Bellen