Insluipers actief in buitengebied

De afgelopen weken kreeg de politie meerdere meldingen over een groepje personen dat in het buitengebied van Salland probeert op slinkse wijze woningen binnen te komen. Het is mogelijk dat deze groep ook actief is in Olst-Wijhe. Wees dus alert op vreemde personen aan de deur die door middel van een smoes proberen binnen te komen of u proberen af te leiden zodat een handlanger via de achterdeur binnen kan komen. Zij zijn doorgaans uit op uw pinpas of contant geld.

Bent u slachtoffer geworden van een dergelijke babbeltruc of heeft u het vermoeden dat u mogelijke insluipers aan de deur heeft gehad? Neem dan direct contact op met het politieteam Salland via 0900-8844. Hoe sneller na het incident, hoe beter. Wij kunnen dan op basis van een signalement uitkijken naar de betreffende perso(o)n(en) en dit vergroot de kans op een aanhouding.

Voorlichting

De politie waarschuwt regelmatig voor deze praktijken, bijvoorbeeld via de krant of het huis-aan-huis-blad. Maar ook op andere manieren wordt geprobeerd mensen bewust te maken van deze vorm van criminaliteit. Wijkagent Dolfien Posthoorn bezocht in 2010 meerdere bejaardentehuizen in Olst om voorlichting te geven.

Preventietips

De belangstelling was beide ochtenden groot. De voorlichting was er voornamelijk op gericht om de aanwezige dames en heren te voorzien van een aantal preventietips. Bijvoorbeeld:

 * Laat nooit zomaar een onbekende binnen.

* Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (bijvoorbeeld een pen of een glas water).

* Laat geen mensen van organisaties of instellingen in huis die zonder afspraak langskomen. Bel, als u het niet vertrouwt, eerst met de organisatie waarvoor men zegt te werken om te controleren of dit waar is.

* Doe uw achterdeur op slot, ook als u thuis bent. Zo voorkomt u dat ongenode gasten uw huis betreden terwijl u aan de deur staat te praten met een handlanger.

Folder 'Oplichting aan de deur'

De politie heeft een folder 'Oplichting aan de deur' samengesteld waar u nog meer preventietips in kunt vinden. Deze folder is verspreid in de bejaardentehuizen in Olst. U kunt deze folder ook aanvragen, mocht u geïnteresseerd zijn. Dit kan door een e-mail te sturen naar communicatie@ijsselland.politie.nl.

Deel dit
Mail
Bellen