Hoe herkent u een hennepkwekerij?

Met enige regelmaat krijgt de politie in Salland te maken met illegale hennepteelt. Behalve dat deze kwekerijen doorgaans voor overlast zorgen, brengen ze vaak grote schade toe aan de woning die als kwekerij wordt gebruikt én zijn ze in sommige gevallen zelf gevaarlijk.

Om de hennepteelt succesvol te laten zijn, maken de daders bijvoorbeeld ventilatiegaten in het dak of brengen andere vernielingen aan. De verhuurder, of dit nu een woningbouwvereniging of een particulier is, kan aan het einde van de rit in het slechtste geval opdraaien voor de herstelkosten of de naheffing van het energiebedrijf voor de gemaakte stroomkosten. Het is dus belangrijk om niet alleen als buurtbewoner alert te zijn, maar ook als verhuurder van een pand.

De politie treedt hard op tegen illegale hennepteelt. Want de illegale hennepteelt is niet alleen verboden, het zorgt ook voor veel overlast in de buurt en leidt vaak tot onveilige situaties. Geknoei met de elektriciteit is ronduit gevaarlijk. Het illegaal aftappen van stroom gebeurt vaak met zeer ondeugdelijke verbindingen, wat weer kan leiden tot brand en dus een potentieel gevaar oplevert voor de omgeving.

Kenmerken hennepkwekerij

Wees alert op de volgende kenmerken. Deze kunnen wijzen op de aanwezigheid van een hennepkwekerij in een woning:

  • Stank
  • Beslagen of afgeplakte ramen en/of gordijnen
  • Bewoners zijn zelden thuis
  • Ramen die altijd dicht zitten
  • Licht dat de hele nacht brandt
  • Een constant zoemend of ronkend geluid
  • Problemen met stroom in de buurt of korte stroomstoringen steeds op dezelfde tijd.

Slaat u aan op deze kenmerken? Meld het dan bij de politie via 0900-8844.

Wilt u liever anoniem een melding doen, zoek dan contact met Bel M. (Meld Misdaad Anoniem) via 0800-7000.

Deel dit
Mail
Bellen