Verdachte collectes in de gemeente

Binnen de gemeente komen de laatste weken vragen binnen over hoe de vergunningen zijn geregeld voor collecteren en verkoopacties aan de deur. Het is voorgekomen dat in één week zowel een verkoopactie als een collecte voor hetzelfde doel aan de deur verschijnt.

Volgens gemeentelijk beleid mag er in 1 week 1 landelijke collecte en 1 plaatselijke actie plaatsvinden. Alle bij de gemeente bekende acties (waarvoor toestemming is gegeven) staan op de evenementenkalender.

Naast de landelijke collectes en plaatselijke acties, zijn er fondsenwervingen waarbij aan de deur gevraagd wordt om, door het afgeven van een machtiging, donateur of lid te worden van een instelling voor een goed doel. Voor deze fondsenwervingen is een vergunning nodig en wordt, indien goedgekeurd, vermeld op de evenementenkalender. Afgelopen weken zijn er ook kaartenverkopers actief geweest, die aangeven uit naam van een goed doel de kaarten te verkopen. Meestal wordt er gebruik gemaakt van studenten bij de verkoop. Deze acties zijn eveneens een vergunningsplichtige activiteit.

Twijfelt u? Vraag een bewijs...

Als u twijfelt over de goede bedoelingen van de deurcollecte of -verkoop, vraag de collectant of verkoper een bewijs of zij daadwerkelijk mogen collecteren dan wel verkopen. In de vergunningen voor landelijke collectes is de voorwaarde opgenomen dat de collectanten tijdens de collecte (zichtbaar) een gewaarmerkt legitimatiebewijs dient te dragen met daarop de naam van de collecterende instelling en de periode waarvoor de vergunning is verleend. Aanvullende voorwaarden zijn: de collectanten zijn minstens 16 jaar oud en er mag gecollecteerd worden met (verzegelde) collectebussen en/of intekenlijsten, waarop herkenbaar de naam en/of doel van de collecterende instelling .

Deel dit
Mail
Bellen