Actie Greenpeace zorgt voor onnodige onrust

Greenpeace heeft met de actie van vorige week tegen opslag van radioactief afval voor onnodige onrust gezorgd in Wijhe. Er wordt gesuggereerd dat Olst-Wijhe geschikt is voor opslag van radioactief afval. Dit is helemaal nog niet vastgesteld. Het college is dan ook erg ontevreden over deze actie! Wethouder Cor van den Berg heeft vorige week via Radio Oost en TV Oost in interviews al aangegeven dat opslag in Olst-Wijhe op dit moment niet aan de orde is.

Naar aanleiding van de oproep van Greenpeace om e-mails naar de wethouder te sturen zijn al veel mailtjes binnen gekomen van ongeruste inwoners.

De gemeente heeft informatie ingewonnen bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Daaruit komt naar voren dat er momenteel door de regering onderzoek wordt verricht waar in Nederland mogelijke locaties voor radioactief afval zijn. Deze onderzoeken lopen zeker nog tot 2015. Er is geen sprake van dat de minister al plaatsen aangewezen heeft. De gemeente volgt het onderwerp met de nodige aandacht en zal bij concrete plannen in en of in de nabijheid van onze gemeente adequaat reageren.

Afgelopen zomer hebben het college en de raad al met de nodige aandacht naar dit onderwerp gekeken. Aanleiding toen was een artikel op de site van RTV Oost. Daarin werd gemeld dat er volgens onderzoek van Greenpeace in Deventer en Olst geschikte plekken zijn voor opslag van radioactief afval. De gebieden die Greenpeace noemt zijn door hen zelf onderzocht en vervolgens door hen aangewezen als geschikt.

 

Deel dit
Mail
Bellen