De Holsthoek, St. Jozefschool en De Bongerd maken serieus werk van energiebesparing

Met een ‘zonnige’ toost gaf Natuur en Milieu Overijssel woensdag 23 november de aftrap voor het project Scholen krijgen energie. Een ambitieus project waarin 32 basisscholen uit zeven gemeenten aan de slag gaan met het thema energie en energiebesparing. Uit onze gemeente doen de St. Jozefschool, De Holsthoek en De Bongerd mee aan dit project. Tijdens de startbijeenkomst in Zwolle werden leerkrachten van de deelnemende scholen geïnformeerd over alle ins en outs van ‘Scholen krijgen energie’.

Tijdens de workshopbijeenkomst in basisschool De Ark in Zwolle gaf De Stentor een workshop over hoe de school media aandacht kan generen en vertelde Electrabel over de energiescan die gemaakt wordt van alle schoolgebouwen. De energiescan binnen dit project richt zich met name op energiemaatregelen met een korte terugverdientijd.

De deelnemende scholen in Olst-Wijhe

De deelnemende scholen in Olst-Wijhe zijn al geruime tijd druk bezig met het milieu. Alle drie de scholen hebben zonnepanelen op de daken en De Bongerd heeft dit jaar dubbel glas ontvangen. Daarnaast wordt bij De Holsthoek papier en ijzer gescheiden en wordt er op een heel simpele manier energie bespaard; de voordeur dicht doen als die niet open hoeft. Maar de scholen zijn niet alleen druk met het besparen van energie. De scholen zijn ook druk bezig om aan kinderen te leren hoe je zuinig kan zijn met onze aarde.

Vanaf half januari zullen De Bongerd, KBS St. Jozefschool en De Holsthoek starten met de activiteiten rondom 'scholen krijgen energie'. Één van die activiteiten is de 'energiescan'. Tijdens de energiescan kunnen kinderen elektrische apparaten meenemen naar school en dan wordt er gemeten hoeveel energie het apparaat verbruikt. Daarna gaan de kinderen uitzoeken hoe zij deze energie kunnen besparen. "Het doel van het project is dat kinderen er zich van bewust worden dat zij een steentje kunnen bijdragen aan energiebesparing", aldus Ali Voskuil, directrice De Bongerd.

Eindevenement

Het project wordt eind maart feestelijk afgesloten met een eindevenement. Daar zullen de scholen de resultaten van hun inspanningen presenteren. Het project is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Provincie Overijssel, de deelnemende gemeenten, De Stentor en Electrabel. Omdat wij het belangrijk vinden dat scholen lessen kunnen geven over duurzaamheid en energiebesparing wordt dit project door de gemeente financieel ondersteund.

Deel dit
Mail
Bellen