Scherven brengen duurzaam geluk

De feestdagen staan voor de deur. Traditiegetrouw een periode waarin veel verpakkingsglas wordt aangeboden. Helaas belandt nog teveel glas in het restafval. Gemiddeld is dit in de ROVA-gemeenten zeven kg per inwoner per jaar. Dit is jammer, want daarmee eindigt het glas in de afvalverbrandingsinstallatie. Terwijl het prima kan worden gerecycled tot nieuw glas. Daarom is het belangrijk dat iedereen glas goed scheidt.

Waarom glas scheiden?

Glas kan oneindig hergebruikt worden, mits het goed gescheiden wordt. Tegenwoordig bestaat al 75% van het verpakkingsglas uit 'oud' glas. Om wit glas te recyclen mogen er geen onzuiverheden in zitten. Een handvol gekleurde scherven in 1000 kg wit glas kan er al voor zorgen dat er geen nieuw wit glas van gemaakt kan worden. Reden genoeg om het goed te scheiden.

Hoe kunt u glas aanbieden?

Verpakkingsglas wordt hoofdzakelijk ingezameld via glasbakken. Deze staan meestal bij supermarkten. Glas wordt op kleur ingezameld. Het ledigingvoertuig heeft daarom twee compartimenten; één voor blank, en één voor gekleurd glas. Flessen met statiegeld, zoals bierflesjes, kunt u inleveren bij uw supermarkt. Die gaan terug naar de fabriek, daar worden ze grondig gereinigd en opnieuw gevuld. Alle andere soorten glas kunt u naar een milieubrengstation van ROVA brengen.

De gemeente en ROVA zetten in op een schone en duurzame leefomgeving

Onder het motto 'Afval scheiden is goud!' zetten de gemeente en ROVA in op een schone, duurzame leefomgeving. Afvalscheiding speelt daarin een belangrijke rol, daardoor kunnen de verschillende afvalstromen gerecycled worden. Bij het maken van nieuwe producten zijn dan minder originele grondstoffen en fossiele brandstoffen nodig. Daarnaast leidt het tot minder CO2 uitstoot omdat het afval niet wordt verbrand maar gerecycled.

Meer informatie?

Meer informatie over afval scheiden en de afvalinzameling in de gemeente vindt u op www.rova.nl. Met al uw vragen kunt u terecht bij het klantcontactcentrum van ROVA, telefoonnummer (038) 427 37 77 of e-mail klantenservice@rova.nl. Voor het laatste nieuws kunt u ROVA volgen op twitter: @ROVA.

Deel dit
Mail
Bellen