Olst-Wijhe gaat omgekeerd inzamelen

De gemeenteraad heeft ingestemd met het omgekeerd inzamelen per 1 maart 2012. Hiermee gaat de gemeente op weg naar een nieuwe manier van afval inzamelen met als doel: nog maar 30 kilogram restafval per inwoner in 2020. De eerste fase van omgekeerd inzamelen bestaat uit het herinvoeren van gft-inzameling in het buitengebied, het niet langer per aanbieding betalen van gft-afval en het invoeren van de tuinzak. Ook kunnen inwoners binnen de bebouwde kom gratis een grotere gft-container bestellen. Het restafval wordt vanaf maart nog maar één keer per vier weken ingezameld.

Omgekeerd inzamelen: een noodzakelijke stap

Op dit moment bevat het restafval wel tot 66% herbruikbare materialen. Grote hoeveelheden gft-afval, oud papier en plastic zitten nog in de grijze container. Dat is jammer, want al deze materialen eindigen in de afvalverbrandingsinstallatie, met hoge milieubelasting tot gevolg. Terwijl ze tegenwoordig uitstekend kunnen worden gebruikt als grondstof voor nieuwe producten of voor duurzame energie.

Gft-afval duurzaam verwerkt

Uit het gft-afval wordt door vergisting groen gas gemaakt, dat wordt ingezet voor de verwarming van gebouwen en als voertuigbrandstof. Na vergisting blijft er alsnog compost over. Daarom wordt de gft-inzameling in het buitengebied opnieuw ingevoerd. Om inwoners te stimuleren meer gft-afval aan te leveren, hoeft men vanaf 1 januari 2012 niet meer per aanbieding van de container te betalen. Het maakt niet uit hoe vaak de container wordt aangeboden. In onze gemeente wordt ook de tuinzak geïntroduceerd. Inwoners kunnen zo makkelijker, meer grof tuinafval aanbieden.

Wat kunt u verwachten?

Het omgekeerd inzamelen wordt ingevoerd in een aantal fases. In 2015 gaat de afvalinzameling veranderen in de grondstoffen inzameling. Voor 2012 zullen de volgende wijzigingen plaatsvinden:

Januari 2012: Gft-afval wordt niet langer per aanbieding afgerekend. Het maakt het niet uit hoeveel gft-afval u aanbiedt. Zo moet er geen gft-afval meer in de grijze restcontainer komen. De inzameling blijft tweewekelijks.

Maart 2012: De gft-inzameling in het buitengebied wordt opnieuw ingevoerd. Bewoners in het buitengebied krijgen een nieuwe 240 liter container. Bewoners binnen de bebouwde kom mogen gratis hun 140 liter gft-container omruilen voor een exemplaar van 240 liter.

Maart 2012: Invoering van de tuinzak: een zak met een inhoud van 1 kubieke meter, waar inwoners grof tuinafval in kunnen aanbieden. De zak wordt op afspraak afgeleverd en opgehaald door ROVA. De kosten zijn verrekend in het vastrecht.

Maart 2012: De inzameling van restafval vindt eens per vier weken plaats. Uit het huidige aanbiedgedrag blijkt dat veel huishoudens dit nu al doen. Voor mensen die bijvoorbeeld om medische redenen meer afval hebben, bestaat de mogelijkheid om een extra grijze container aan te vragen of om een milieupas te gebruiken voor een ondergrondse verzamelcontainer.

Halverwege 2012: In overleg met de huidige inzamelaars is een pilot opgestart met blauwe minicontainers om te onderzoeken of de inzameling van oud papier efficiënter georganiseerd kan worden. De pilot wordt halverwege 2012 geëvalueerd.

De komende twee maanden zult u uitgebreid geïnformeerd worden via de Huis aan huis en de website www.olst-wijhe.nl over de wijzigingen.

Deel dit
Mail
Bellen