Oud & Nieuw voor iedereen

De vuurwerkfolders vallen op de deurmat en de eerste bestellingen zijn de deur al uit. Altijd een hele ‘happening’ voor velen van ons. Een echte traditie kunnen we zeggen, want we steken zo’n vijf miljoen kilo vuurwerk per jaar de lucht in. Prachtig om te zien, maar niet zonder gevaren. Per jaar overlijden gemiddeld drie personen en raken er ongeveer 950 personen gewond door vuurwerk. Best veel, vindt u niet? Goed om even bij het vuurwerk stil te staan.

Knallend het nieuwe jaar in

In onze gemeente zijn diverse verkooppunten die vuurwerk verkopen. Dit mag alleen op 29, 30 en 31 december aan iedereen die ouder is dan 16 jaar. Het vuurwerk mag worden afgestoken op 31 december vanaf 10:00 uur tot en met 1 januari 02:00 uur.

Toch eerder geknald?

Als er vuurwerk wordt afgestoken vóór 31 december 10:00 uur of na 1 januari 02:00 uur, dan kan dit leiden tot een bekeuring of tot een verwijzing naar bureau HALT. Jongeren die bij HALT terecht komen krijgen de mogelijkheid om recht te zetten wat zij fout deden. Zij voeren een leer- en/of werkstraf uit, bieden excuses aan en vergoeden de schade aan de benadeelde.

Illegaal vuurwerk

Helaas is er elk jaar veel illegaal vuurwerk in omloop. Vaak gaat het om zwaarder vuurwerk, zoals lawinepijlen, vlinders en nitraten. Dit vuurwerk leidt tot gevaarlijke situaties in woonwijken. Bij opslag van illegaal vuurwerk in een woonwijk zijn de gevolgen niet te overzien op het moment dat er een vonkje bij komt. Het is daarom verboden in bezit te zijn van illegaal vuurwerk en het afsteken hiervan. Dit jaar wordt hier streng op gecontroleerd.

Mocht u informatie hebben over illegaal vuurwerk, dan kunt u hiervan een melding maken bij de politie, via 0900-8844 of bij Meld Misdaad Anoniem, via 0800-7000.

Een Gelukkig Nieuwjaar voor iedereen

Al met al is Oud & Nieuw elk jaar weer een bijzonder feest met helaas enkele gevaren. Deze kunnen we beperken door bewust te zijn van de gevaren van vuurwerk en hier rekening mee te houden. Maak er een feest van voor iedereen, zodat iedereen kan spreken over een 'Gelukkig Nieuwjaar'.

Deel dit
Mail
Bellen