Maatregelen Q-koorts vaccinatie 2011

Er geldt een vaccinatieplicht tegen Q-koorts voor schapen en geiten die gehouden worden op een locatie met een publieksfunctie. Wij willen u informeren over deze verplichting.

Bedrijven met een publieksfunctie

Publieks-, kinder-, zorg- en logeerboerderijen hebben gemeenschappelijk dat de bezoeker de gelegenheid heeft om in contact te komen met de aanwezige diersoorten. Dit contact verhoogt de kans dat bezoekers besmet raken met een ziekte, waarvan de dieren drager kunnen zijn. Een dergelijk risico is altijd aanwezig, maar de kans dat bezoekers daadwerkelijk ziek worden, moet zo klein mogelijk worden gehouden.

Maatregelen Q-koorts

Q-koorts is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de Coxiella Burnetii bacterie die van dier op mens kan worden overgedragen. In Nederland zijn vooral melkschapen en –geiten de bron van besmetting voor mensen. De overheid heeft een pakket van maatregelen opgesteld om het risico voor de volksgezondheid te beperken. Het maatregelpakket is opgenomen in de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten en kent een aantal specifieke passages voor locaties met een publieksfunctie:
- alle aanwezige schapen en geiten moeten gevaccineerd worden (vaccinatieplicht)
- de dieren moeten volledig gevaccineerd zijn vóór 1 januari 2012 en in ieder geval twee weken voordat het dier gedekt wordt of dekt
- tijdens het aflammeren mag het publiek geen toegang hebben tot de dieren (afzonderingsplicht)
- naast de vaccinatiegegevens moet ook van alle geslachtsrijpe geiten en schapen de dek- of inseminatiedatum en geboortedatum vastgesteld worden in het I&R centrale databanksysteem van Dienst Regelingen (registratieplicht)

Meer informatie over de vaccinatiecampagne kunt u vinden op de website van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit www.nieuwevwa.nl of u kunt bellen met het DR-loket, telefoonnummer 0800 – 22 333 22 (op werkdagen tussen 8:30 en 16:30 uur).Voor algemene informatie over Q-koorts kunt u kijken op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/q-koorts.

Alle bij ons bekende publieks- kinder- zorg- en logeerboerderijen hebben van ons een brief over dit onderwerp ontvangen. Hebt u ook een dergelijk bedrijf, maar heeft u geen brief van ons ontvangen, dan vragen wij u dit aan ons door te geven via gemeente@olst-wijhe.nl.

Deel dit
Mail
Bellen