Wethouder Cor van den Berg opent burendag voor Aardehuizen

Afgelopen vrijdag 18 november gaven zo'n 20 aankomende buren gehoor aan de uitnodiging van de Vereniging Aardehuis om alvast te komen kennismaken, vooruitlopend op het 'buurte maken', zoals de gewoonte is in Salland. In huize Westervoorde werden ze verwelkomd met koffie en zelfgebakken koek. Wethouder Van den Berg opende de bijeenkomst en vertelde hoe trots de gemeente Olst-Wijhe is op de realisatie van de Aardehuisbuurt in Olst. Daarna was de Vereniging Aardehuis aan de beurt om haar project te presenteren aan de 'nieuwe buurt'.

Aardehuizen zijn zelfvoorzienend in energie, water en verwarming. Op de impressies was goed te zien dat de woningen prachtig opgaan in het landschap omdat ze aan de noordzijde bestaan uit begroeide aarden wallen.

De Vereniging Aardehuis hoopt het contact met huidige inwoners van Olst-Wijhe verder te versterken tijdens en na de bouw, bijvoorbeeld door waar nodig lokale bedrijven in te schakelen en gasten te ontvangen in het bezoekerscentrum. De informele kennismaking na afloop was levendig en gezellig.  "We zijn heel blij met deze belangstelling", zegt toekomstig aardehuisbewoonster Karin de Gorter. "Het is hartverwarmend om te zien dat we nu al zo welkom zijn in Olst”. Ook de aanstaande buren zelf waren tevreden over de avond. “De aardehuisvereniging heeft dit goed verzorgd. Zelfgemaakte cake is net wat hartelijker en persoonlijker dan cake uit de supermarkt.” Een aantal aanwezigen was zelfs zo enthousiast dat ze hun hulp hebben toegezegd tijdens de bouwperiode.

Naar verwachting beginnen komende maand de eerste activiteiten op de aardehuiskavel naast het spoor en worden in februari 2012 de funderingen aangelegd.

Deel dit
Mail
Bellen