Campagne ‘Ik val op met fietsverlichting’

Ben jij tussen de 13 en 25 jaar, dan zit jij waarschijnlijk bijna dagelijks op de fiets. Wist je dat je dan tot de meest kwetsbare groep verkeersdeelnemers behoort? Stel je voor dat je op een tafel staat en je slap voorover laat vallen. De klap die je dan maakt staat gelijk aan een botsing met een auto die 50 km/uur rijdt. De helft van de fietsers overleeft zo’n klap niet! Gebruik jij bij slecht zicht (schemer, donker, regen en mist) geen fietsverlichting, dan kunnen automobilisten jou onmogelijk zien, met alle gevolgen van dien. Bovendien loop je het risico op een boete van 40 euro. Allemaal niet zo relaxed dus.

Henk Gerdes, coördinator team verkeer van regiopolitie IJsselland, legt uit waarom de fietsverlichtingscampagne zich dit jaar vooral op jonge fietsers richt: "Het valt ons op dat er nog veel jongeren zonder of met slechte fietsverlichting rijdt. Bovendien zijn er veel donkere wegen en dragen jongeren tegenwoordig vaak ook nog donkere kleding, waardoor ze nog minder zichtbaar zijn. Dan is het heel belangrijk dat zij dus wel zichtbaar zijn door middel van hun fietsverlichting. In de wintermaanden houden we wekelijks een fietsverlichtingscontrole en omdat er nu al zo vaak gewaarschuwd is, treden wij dit keer streng op en is er geen pardon meer. Bij geen of slechte fietsverlichting, krijgt men meteen een boete om te benadrukken hoe belangrijk de fietsverlichting is. De beste tip die ik jongeren kan geven is het kopen van losse fietslampjes, zodat je in geval van nood altijd werkende verlichting bij je hebt. Let wel op, dit is een noodoplossing, de vaste fietsverlichting dient altijd in orde te zijn. Een andere tip die ik kan geven is het kopen van LED-lampjes. Deze geven voldoende licht. Overigens bestaan er voor losse fietslampjes speciale wettelijke regels. Deze staan op de website www.valopmetjefiets.nl."

Win een smartphone met leuke App

Vanaf 20 oktober kan je gratis een App downloaden op www.valopmetjefiets.nl, de Apple app store en Android Market. Met deze App kan je lightpaintings maken. Dat zijn foto's die in het donker worden gemaakt, waarbij je de mogelijkheid hebt om met een bewegend lampje te tekenen of te schrijven op de foto. De lightpainting, die je op de website kunt uploaden en kan delen via Facebook en Twitter, zou je een mooie prijs kunnen opleveren, waaronder een smartphone!

Check de fietscontroles!

De volgende sites bieden leuke en handige informatie:
- www.valopmetjefiets.nl: alles over regels en boetes, een geinig internetfilmpje, kooptips voor fietsverlichting, de 'lightpaint App', lightpaintingwedstrijd én een overzicht van waar de politie fietsverlichtingscontroles houdt
- www.fietsersbond.nl: hier vindt je allerlei handige informatie voor fietsers
- www.vvn.nl: hier kan je een handige fietscheck downloaden
- www.om.nl: informatie over boetes

De campagne Ik Val Op, daar kun je mee thuiskomen, is in Overijssel een initiatief van het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO).

Deel dit
Mail
Bellen