Olst-Wijhe zet eerste stappen naar omgekeerd inzamelen.

Nieuw denken over afval moet leiden tot forse reductie restafval

Het college van B&W van Olst-Wijhe heeft besloten om in de gemeente het omgekeerde inzamelen in te voeren. Als de raad akkoord gaat, dan start begin volgend jaar een project waarbij de komende jaren maatregelen worden genomen om de hoeveelheid restafval bij huishoudens fors te verminderen. De eerste stap is het herinvoeren van gft-inzameling in het buitengebied en het hanteren van een nultarief voor gft-afval voor de hele gemeente begin 2012. Ook wordt dan het restafval eens per vier weken ingezameld. De komende jaren volgen maatregelen voor oud papier en droge en herbruikbare verpakkingen. Het einddoel: nog maar 30 kilogram restafval per inwoner in 2020. Dit is alleen mogelijk als iedereen zich inzet en het afval goed scheidt.

Omgekeerd inzamelen: een noodzakelijke stap

Op dit moment bevat het restafval wel tot 60% herbruikbare materialen. Grote hoeveelheden gft-afval, oud papier en plastic zitten nog in de grijze container. Dat is jammer, want al deze materialen eindigen in de afvalverbrandingsinstallatie, met hoge milieubelasting tot gevolg. Terwijl veel stoffen tegenwoordig uitstekend kunnen worden gebruikt als grondstof voor nieuwe producten of voor duurzame energie. Dat is hard nodig, want de grondstoffen die we voor nieuwe producten en onze energievoorziening gebruiken raken op. Dit vraagt nieuw denken over afval.

Hoe meer gft-afval hoe beter

Als voorbeeld wordt van het gft-afval uit Olst-Wijhe door middel van vergisting groen gas gemaakt, dat wordt ingezet voor de verwarming van gebouwen en als voertuigbrandstof. Dit is een duurzamere verwerking dan composteren. Sterker nog, na vergisting blijft er alsnog compost over.
Om inwoners te stimuleren meer gft-afval aan te leveren, hoeft men vanaf 2012 niet meer per aanbieding van de container te betalen. Hierdoor maakt het niet meer uit hoe vaak de container wordt aangeboden. Hoe vaker hoe beter!

Wat kan men verwachten?

Naast de genoemde maatregelen voor gft-afval, wordt de grijze afvalcontainer voor restafval eens per vier weken ingezameld. Overigens blijkt uit cijfers van ROVA dat de meeste huishoudens in Olst-Wijhe hun restafvalcontainer nu ook circa 1 keer per maand aanbieden.
Ook wordt in de loop van 2012 de huis-aan-huis inzameling van oud papier en karton door middel van een afvalcontainer verder uitgebreid. In de gemeenten Zwartewaterland en Zwolle wordt hiermee al een geweldig resultaat bereikt.

Vervolgens wordt medio 2013 wordt een start gemaakt met de gescheiden inzameling van droge herbruikbare materialen zoals bijvoorbeeld plastic verpakkingen, drankenkartons, blik en kleine elektrische apparaten. Ook deze materialen worden huis-aan-huis ingezameld via een afvalcontainer. Vier containers bij de deur krijgen de inwoners echter niet. Voor de kleine hoeveelheid restafval die overblijft wordt een netwerk van ondergrondse verzamelcontainers ingericht.

Deel dit
Mail
Bellen