Begroting Olst-Wijhe onder druk

Burgemeester en wethouders van Olst-Wijhe presenteren een sluitende ontwerpbegroting 2012. Ondanks de sluitende begroting en een positief meerjarenperspectief blijft er sprake van financieel onzekere tijden. Het college hecht aan consistentie en het nakomen van eerder gemaakte afspraken. Daarom zijn de voorstellen en besluiten uit de Kadernota 2012-2015 verder uitgewerkt en financieel vertaald in deze ontwerpbegroting.

Volgend jaar wordt verder gewerkt aan de uitvoering van het Coalitieakkoord 2010-2014 .

Een aantal in het oog springende beleidsvoornemens voor volgend jaar zijn:

  • de implementatie van buurtbemiddeling en burgernet in onze gemeente
  • de herontwikkeling Park Wijhezicht
  • het opstellen van de Sociale Toekomstvisie
  • uitvoering geven aan de Duurzaamheidsvisie
  • herstructurering van bedrijventerrein De Enk

Daarnaast staat het komende jaar ook in het teken van de uitvoering van de vastgestelde heroverwegingsmaatregelen die in samenspraak met de samenleving zijn opgesteld.

Dat deze tijden financieel onzeker zijn, is duidelijk. Er worden landelijk flinke ambities geformuleerd en ongekende bezuinigingen doorgevoerd. Het gemeentefonds wordt herijkt. De begeleiding AWBZ en jeugdzorg worden gedecentraliseerd. En de gemeente krijgt de uitvoering van de Wet werken naar vermogen. Al met al zaken die kunnen leiden tot grote inkomstenverschillen voor een gemeente. De omvang van de budgetten per gemeente zijn echter nog onbekend wat onzekerheid met zich meebrengt.

De lastendruk blijft bescheiden en volgt de trend. De OZB wordt alleen voor inflatie verhoogd. Pas als in de jaren daarna echt blijkt dat de externe omstandigheden vragen om meer financiële ruimte, zal deze in deze bestuursperiode gevonden worden in een OZB - verhoging en niet door middel van een nieuwe heroverwegingsoperatie. We gaan dan de heroverweging niet overdoen maar  kunnen wel de leidende principes daarvan hanteren, zoals minder overheid en meer eigen initiatief van inwoners. Daarnaast  proberen  we de grondexploitatie positief  te beïnvloeden door middel van het promotieplan wonen en het bouwen naar behoefte verder in  te vullen.

Als we kijken naar de toekomst, laat de begroting een positief saldo zien voor de jaren 2013, 2014 en 2015. Aan de raad wordt voorgesteld dit te reserveren voor het opvangen van financiële risico’s.

De gemeenteraad behandelt de begroting 2012 en volgende jaren op maandag 7 november a.s. vanaf 20.00 uur in de raadszaal te Wijhe. De vergadering is openbaar.

Deel dit
Mail
Bellen