Oud papier in 2010

Afgelopen jaar is door verenigingen, kerken en scholen weer veel oud papier ingezameld voor hergebruik. In totaal 1278 ton. Dat is ruim 73 kg per inwoner. Het oud papier wordt verzameld en verkocht als grondstof om weer nieuw papier van te maken.

De verkoop van oud papier levert voor verenigingen, kerken en scholen inkomsten op. De oud papierstroom moet wel schoon zijn. Dat is belangrijk voor het maken van nieuw papier en karton, want dit bestaat voor ruim 75% uit gerecycled oud papier en karton.

Vervuilingsonderzoek 2010

In 2010 is door de Stichting Papier Recycling Nederland (PRN) een vervuilingsonderzoek gedaan om te zien of het oud papier nog wel van goede kwaliteit is. Sinds 2001 is de vervuiling van oud papier namelijk toegenomen. Vooral door 'gesealed' papier, dat zijn kunststof folieverpakkingen en plastic hoesjes om folders en tijdschriften. Het is beter dit er vanaf te halen voordat u het papier weggooit.

Minst vervuild

De minste vervuiling wordt gevonden in oud papier dat met een blauwe minicontainer wordt ingezameld. Dat is goed nieuws, want in de kern Olst en in Herxen gaan we daar dit voorjaar mee van start. De opbrengst gaat vaak ook omhoog omdat het makkelijker is het oud papier te scheiden van het restafval.

Top 5 van producten die niet bij het oud papier thuishoren

  1. Papier en karton dat nat of vuil is
  2. Plastic folies (b.v. hoesjes) en plastic draagtassen
  3. Kartonnen drankverpakkingen
  4. Papier en karton met een laagje plastic
  5. Diepvriesverpakkingen
Deel dit
Mail
Bellen