Overheid tevreden over scheiden van verpakkingsafval

Nedvang, de organisatie achter de landelijke kunststofinzameling, heeft de gestelde doelstellingen voor hergebruik van verpakkingsafval ruimschoots gehaald. Dat resultaat staat haaks op berichtgeving in verschillende media. Het kabinet is juist content met de prestaties van de kunststof inzameling.

Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu heeft eind vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer de prestaties aangegeven op het gebied van hergebruik van verpakkingsafval. De door de overheid gestelde doelstellingen voor hergebruik van dit verpakkingsafval uit huishoudens is voor 2009 ruimschoots gerealiseerd. Het is vooral het kunststofverpakkingsafval dat goed scoort. Ook in 2010 laten de eerste cijfers een positief beeld zien.

Recente berichtgeving over de kunststofinzameling

De recente berichtgeving in de krant is volgens NedVang onjuist en misleidend. Het aangehaalde inspectierapport betreft een gedateerd rapport dat begin 2010 is verschenen. Dit rapport behandelt de resultaten in 2008 en heeft slechts betrekking op de inzameling van bedrijfsafval. Het is vervelend als door deze berichtgeving uw inzet om kunststofafval te scheiden vermindert. In 2011 wordt juist weer extra aandacht gevraagd voor het scheiden van kunststof omdat het als grondstof weer gebruikt wordt. Er zit nog steeds een stijgende lijn in de inzamelhoeveelheden. Dat willen we vooral zo houden.

Inzamelgegevens

Uit inzamelgegevens die gemeenten aan Nedvang hebben opgegeven, blijkt dat de hoeveelheid ingezameld kunststofverpakkingsafval in 2010 ten opzichte van het jaar daarvoor bijna is verviervoudigd tot ongeveer 80 Kton. Over een aantal weken zijn de cijfers kompleet. Het blijft belangrijk om het kunststof goed te scheiden, want in 2011 ligt de lat weer iets hoger!

Meer informatie

Wilt u meer lezen over dit onderwerp dan kunt u de volledige brief van staatssecretaris Joop Atsma, en de rapporten over de kunststofinzameling terugvinden op: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2010/12/23/rapportages-verpakkingen-en-zwerfafval-brief-tk-rapportages-verpak-en-zwerfafval.html

Deel dit
Mail
Bellen