Eerste Groen Gas Hup in Salland

Provincie Overijssel start pilot in Salland.
De provincie Overijssel, de gemeenten Olst-Wijhe en Deventer, de Saxion hogeschool, Enexis en ROVA bundelen de krachten om de 1e Groen Gas Hub in Overijssel te realiseren. De productie van groen gas komt nog onvoldoende van de grond, terwijl een groot aantal boeren graag gasproducent zou willen zijn.

Er zijn nog te veel obstakels om de productie van groen gas, als alternatief op aardgas, succesvol te maken. De genoemde partners zijn een stuurgroep gestart, met als voorzitter gedeputeerde Theo Rietkerk, die de knelpunten in beeld brengt en oplossingsrichtingen benoemt met als uiteindelijk doel om over 2 jaar te starten met de eerste pilot.

Uit onderzoek van Saxion blijkt dat er grote kansen zijn voor de productie van biogas in Salland. Biogas is gas dat geproduceerd is uit mest en gewassen (biomassa) via een vergister op een landbouwbedrijf. Het op gang brengen van de biogasproductie staat of valt bij de mogelijkheid om het geproduceerde gas ook daadwerkelijk af te kunnen zetten.

Een van de mogelijkheden om dit efficiënter te kunnen doen is het in het leven roepen van een zogenaamde hub (verzamelpunt) waar alle boeren die gas produceren en willen leveren, hun groene gas naar toe leiden. In de hub wordt het geleverde gas op de juiste kwaliteit gebracht en naar het netwerk vervoerd. De hub staat dicht bij het netwerk.

De stuurgroep richt zich op het in kaart brengen van financiële, economische en wettelijke obstakels en zoekt oplossingen hiervoor. Dat leidt tot een businesscase waarin duidelijk wordt gemaakt wat er nodig is om tot een succesvolle Groen Gas Hub te komen. De provincie Overijssel steekt 350.000 euro in dit project, dat wordt besteed aan de begeleiding van het project en het opstellen van de businesscase. De provincie Overijssel heeft als doelstelling een reductie van de CO2 uitstoot van 30% in 2017. Naar schatting kan 50% van deze doelstelling gehaald worden door productie van biomassa. Groen Gas maakt hier een groot deel van uit. Het project in Salland is de eerste pilot in kader van het Masterplan Groen Gas van de provincie om de productie van Groen Gas in de provincie Overijssel de komende jaren een vlucht te laten nemen.

Enexis is partner omdat het de netwerkbeheerder is; ROVA is aangesloten vanwege zijn expertise en kennis op het gebied van groen gas uit afval. De gemeenten Deventer en Olst-Wijhe hebben duurzame energie hoog op de prioriteiten staan en willen graag bijvoorbeeld woonwijken kunnen voorzien van groen gas. Het is de bedoeling dat op meer plekken dan alleen in Salland, o.a. in Almelo, Steenwijk en Hardenberg, Groen Gas Hubs worden neergezet.

Deel dit
Mail
Bellen