Geen scheutje, ook als het feest is!
Het is vijf voor twaalf, de eerste vuurwerkpijlen schieten buiten al omhoog, je zus pakt een fles champagne. Ze zet automatisch ook een glas neer voor je veertienjarige dochter. Zelf heb je ook al wat op, je twijfelt of je nog iets zult zeggen en dan denk je: ach, het is maar een keer per jaar Oud en Nieuw. Eén glas kan toch geen kwaad?
Maar de twijfel van ouders is terecht, het kan wél kwaad. Op 14 jarige leeftijd drinkt ruim 25 % van de jongeren al regelmatig vijf glazen per keer. In ziekenhuizen werden vorig jaar 500 kinderen opgenomen met een alcoholvergiftiging en dat aantal groeit nog steeds. In de eerste helft van dit jaar zijn al 356 jongeren behandeld in het ziekenhuis. Terwijl steeds duidelijker wordt hoe schadelijk alcohol voor kinderen is en hoe verstandig het is om drinken tot tenminste 16 jaar niet toe te staan.
Vooral met de feestdagen, carnaval, vakanties, schoolfeesten en - kampen - gaat het mis. Als je je kind dat ene glaasje toestaat geeft je het signaal af dat drank nou eenmaal bij feesten hoort en dat je best een beetje mag schipperen, ook bij kinderen. Maar kinderen die jong starten met hun eerste glas alcohol, drinken later meer en hebben meer kans op alcoholproblemen dan jongeren die op oudere leeftijd voor het eerst alcohol drinken.
Hoe kunnen ouders van pubers tijdens de feestdagen hiermee omgaan? Ouders zijn vaak op zoek naar een goede leidraad voor het alcoholgebruik van hun kinderen. Er zijn acht tips die ouders kunnen gebruiken voor lastige situaties en helpen om consequent te blijven tijdens risicomomenten in de opvoeding. Ook is een ansichtkaart beschikbaar met een recept voor een feestelijk en lekker alcoholvrij drankje voor kinderen.
Voor meer informatie over de tips en de ansichtkaart met het recept www.alcoholinfo.nl.
Alcoholmatigingsprogramma Minder Drank, Meer Scoren!
Het projectteam MDMS heeft met financiële steun van de provincie Overijssel een regionaal alcoholmatigingsprogramma jeugd opgesteld. De partijen die zich inzetten voor dit programma met maatregelen, interventies en activiteiten zijn de gemeenten Zwolle, Kampen, Deventer, Hardenberg, Olst-Wijhe, Raalte, Ommen, Dalfsen, Staphorst, Zwartewaterland, Steenwijkerland en Hattem, Tactus Verslavingszorg, GGD IJsselland, politie IJsselland en het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad. Meer informatie ook op www.minderdrankmeerscoren.nl.