Gemeente beslist tijdig op uw aanvraag

Denkt u in aanmerking te komen voor een subsidie? Overweegt u een bezwaarschrift tegen de gemeentelijke belastingen of een geweigerde vergunning te versturen? Gaat u een café openen en heeft u een Drank- en horecavergunning nodig?

In al deze gevallen moet u een aanvraag (of bezwaarschrift) indienen. Nadat u de aanvraag gedaan heeft, dan wel het bezwaarschrift heeft ingediend, moet u wachten tot wij een beslissing genomen hebben. Die beslissing is belangrijk voor u, dus u wilt zo snel mogelijk weten waar u aan toe bent. Daarom is de ‘Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen’ van kracht geworden. Die wet versterkt uw positie in het geval dat wij niet tijdig over uw aanvraag/bezwaarschrift beslissen.

Wat is ‘niet tijdig’?

Als wij ‘niet tijdig’ beslissen, overschrijden wij de beslistermijn. Dat kan een wettelijke termijn zijn: soms staat in de wet welke termijn voor een beslissing staat. Als er geen wettelijke termijn is, geldt een redelijke termijn. Wat redelijk is, hangt af van de soort beslissing. Dat kan enkele weken of maanden zijn, maar in sommige gevallen ook een paar dagen. Het uitgangspunt is: niet langer dan nodig is om een goede beslissing te kunnen nemen.

Welke voordelen heeft de wet voor u?

Verstrijkt de wettelijke of de redelijke termijn toch zonder dat wij beslissen over uw aanvraag/bezwaarschrift? Dan stuurt u het bestuursorgaan waarbij u de aanvraag/het bezwaarschrift heeft ingediend een brief, waarin u vraagt om een dwangsom. Hiermee stelt u ons ‘in gebreke’. Wij hebben dan twee weken de tijd om alsnog een beslissing te nemen. Gebeurt dat niet, dan verbindt de nieuwe wet daaraan twee gevolgen:

1.       De dwangsom begint automatisch te lopen

Als u ons in gebreke gesteld heeft en twee weken daarna is er nog geen beslissing, dan heeft u recht op een dwangsom voor elke dag dat de beslistermijn overschreden wordt. De dwangsom loopt ten hoogste 42 dagen (en bedraagt maximaal € 1260).

2.       U kunt direct beroep instellen

Als u ons in gebreke gesteld heeft en twee weken daarna is er nog geen beslissing, dan kunt u bovendien meteen beroep instellen bij de rechter. U hoeft dus niet meer (zoals in de huidige situatie) eerst bezwaar te maken tegen het uitblijven van een beslissing. Verklaart de rechtbank het beroep gegrond, dan zijn wij verplicht om alsnog binnen twee weken te beslissen.

Opschorten beslistermijn

Het is in uw eigen belang en in het algemeen belang dat wij een weloverwogen beslissing nemen over uw aanvraag/bezwaarschrift. Daarom kan het nodig zijn dat wij meer tijd krijgen om te beslissen. In een aantal gevallen kunnen wij de beslistermijn verlengen. Bijvoorbeeld als wij  moeten wachten op aanvullende informatie van u of uit het buitenland, als wij zo veel informatie van u ontvangen dat een beslissing onmogelijk binnen de beslistermijn genomen kan worden, of als u schriftelijk instemt met de opschorting.

In de wet staat ook hoe wij u moeten informeren over de opschorting van de beslistermijn.

De procedure in het kort

In stappen ziet de procedure er als volgt uit:

  1. u dient een aanvraag/bezwaarschrift in;
  2. de beslistermijn verstrijkt zonder beslissing;
  3. als aanvrager stelt u het bestuursorgaan waarbij u de aanvraag/het bezwaarschrift heeft ingediend schriftelijk in gebreke;
  4. twee weken verstrijken zonder beslissing;
  5. de dwangsom gaat automatisch lopen (max. 42 dagen en €1260)

én u kunt direct beroep instellen bij de rechter;

  1. als u direct beroep heeft ingesteld en de rechter verklaart het beroep gegrond, dan moet het bestuursorgaan alsnog binnen twee weken beslissen. 
Heeft u vragen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Renate Nijhof van de vakgroep control, telefoonnummer 14 0570. Op onze website vindt u een formulier die u kunt gebruiken om ons in gebreke te stellen. De formulieren zijn ook verkrijgbaar bij de balies van het klantcontactcentrum.

Op www.minbzk.nl/dwangsom vindt u meer informatie over de wet.

Deel dit
Mail
Bellen