B&W besluiten 12-06-2023

Aanwezig

  • mevrouw mr. Y. van Mastrigt, burgemeester
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
  • de heer M. Blind, wethouder 
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d 6 juni 2023

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

  • Vakantie en Piket rooster – voor kennisgeving aan te nemen.

3. Kadernota 2024-2027   

BESLUIT:

De gemeenteraad voor te stellen:

  1. De begrotingsrichtlijnen als uitgangspunt voor het opstellen van de ontwerpbegroting 2024 vast te stellen;
  2. De kadernota 2024-2027 vast te stellen inclusief de uitvoeringsagenda bestuursakkoord en het nieuwe beleid als kader voor het opstellen voor de ontwerpbegroting 2024-2027 en deze te verwerken in de ontwerpbegroting 2024-2027.

SAMENVATTING

De kadernota 2024-2027 schetst de beleidsmatige en financiële kaders voor de begroting 2024 en de meerjarenbegroting 2025-2027. Naast de autonome ontwikkelingen is in de kadernota ook rekening gehouden met ontwikkelingen bestaand beleid, de uitvoeringsagenda van het bestuursakkoord “focus en verbinding” en het nieuwe beleid. Op basis van deze kadernota kan voor de jaren 2024 en 2025 een sluitende begroting worden gepresenteerd. Omdat veel uitkeringen van de rijksoverheid (waar de gemeente voor ruim 80% van afhankelijk is) een incidenteel karakter kennen kan vanaf 2026 helaas geen sluitende financieel meerjarenperspectief worden geboden. Dit betekent dat in 2025 op basis van een tussenevaluatie opnieuw naar het financieel meerjarenperspectief zal worden gekeken. Voor nu betekent dit dat uitvoeringsagenda van het bestuursakkoord en het nieuwe beleid in uitvoering zal worden genomen.

4. Toekomst bibliotheekvoorziening Wijhe 

BESLUIT:

    1. Kennis te nemen van de uitkomsten van het verdiepende onderzoek naar de realisering van een servicepunt in Wijhe op de locaties Langstraat 1 (Ygdrasil), Langstraat 38 (huidige pand) en Langstraat 58-60-62 (Hemeltjen).
    2. De raad voor te stellen om:
    • In te stemmen met de locatie Langstraat 58-60-62 (Hemeltjen) als bibliotheekvoorziening (servicepunt) in Wijhe;
    • In 2024 afgerond € 54.000 beschikbaar te stellen voor de exploitatie van dit servicepunt (is al meegenomen in de Kadernota 2024-2027).
    • De te verwachten structurele rijksmiddelen voor versterking van het openbaar bibliotheekwerk van € 55.500 per jaar vanaf 2025 te oormerken voor de structurele exploitatie van dit servicepunt in Wijhe voor jaarlijks € 53.680.
    1. In te stemmen met het eenmalig beschikbaar stellen van een bedrag van € 85.000 als bijdrage (dit is 50% van de totale investeringskosten ad € 170.000) in de inrichting van het servicepunt en dit te financieren uit de reserve Nader te bestemmen middelen.

SAMENVATTING

In maart 2023 hebben we naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek van de Rijnbrinkgroep naar een passende toekomstbestendige invulling van het bibliotheekwerk in Wijhe voorlopig gekozen voor de realisatie van een servicepunt op één van de drie beschikbare locaties aan de Langstraat (Langstraat 1/Ygdrasil, Langstraat 38/Beekman en Langstraat 58-60-62/Hemeltjen). Na het besluit over deze voorlopige richting heeft verdiepend onderzoek plaatsgevonden naar de drie locaties. Op basis van dit verdiepende onderzoek stellen we aan de raad voor om een servicepunt te realiseren op de locatie Langstraat 58-60-62/Hemeltjen. De kosten voor de exploitatie van dit servicepunt hebben we al meegenomen in de Kadernota 2024 – 2027. Hierbij houden we rekening met de extra structurele middelen die het Rijk vanaf 2025 beschikbaar stelt voor de financiering van dit servicepunt. De investeringskosten voor inpassing en verhuizing naar die locatie zijn nu ook in beeld gebracht. Dit vraagt van onze gemeente een extra eenmalige investering van € 85.000. Dit is 50% van het totale bedrag aan investeringskosten. De overige 50% komt voor rekening van de stichting Bibliotheek Salland.   

5. Zomerprogramma Oekraïense kinderen  

BESLUIT:

  1. Een bedrag van maximaal € 26.000,- exclusief BTW beschikbaar te stellen voor de organisatie van het zomerprogramma afkomstig vanuit de vergoeding voor de Oekraïense ontheemden opvang;
  2. Het programma open te stellen voor niet-Oekraïense kinderen in Olst-Wijhe;
  3. De financiële consequenties verwerken in de 2e Berap 2023.

SAMENVATTING

De zomermaanden brengen voor veel kinderen een welverdiende vakantie met zich mee, maar helaas kan deze periode ook negatieve gevolgen hebben. Veel kinderen raken in de zomerperiode achterop in hun ontwikkeling. Vooral voor groepen waar al een achterstand ontstaan is, zoals de Oekraïense ontheemde kinderen die momenteel worden opgevangen in onze gemeente, kan het zogenaamde “zomergat” leiden tot vergrote achterstanden. Ook voor andere kansarme kinderen in onze gemeente kan het zomergat een probleem vormen, omdat zij veelal niet beschikking over de financiële middelen om de zomervakantie leuk en leerzaam door te brengen. De gemeente Olst-Wijhe biedt deze zomer daarom een leuk en leerzaam zomerprogramma aan voor kansarme kinderen in onze gemeente waarbij zij kunnen genieten van sport, spel en educatieve activiteiten. Dit programma biedt niet alleen plezier en ontspanning, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling en het welzijn van de deelnemende kinderen. Daarbij is ook aandacht voor het watervrij maken van de kinderen, om zo gevaarlijke situaties voor te zijn. Met het programma wordt actief de verbinding gezocht tussen de Oekraïense ontheemde kinderen en andere kinderen in Olst-Wijhe. Het projectteam van de Oekraïne opvang werkt actief samen met lokale partners om het programma te organiseren en te financieren.  

6. Vaststellen uitkomsten werkgroep financiën zonneparken Olst- 

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de vier scenario’s over de manieren waarop de minimaal 51% lokaal eigendom vorm te geven is als uitkomst van financiële participatie bij de vijf zonnevelden;
  2. Deze uitkomsten van de werkgroep financiën zonneparken Olst-Wijhe van toepassing te verklaren op de huidige vijf zonnevelden;
  3. De vier scenario’s vast te stellen als een nadere uitwerking van het beleid 51% lokaal eigendom, zoals beschreven in de Ruimtelijke visie Duurzame Energie en Toetsingskader;
  4. De gemeenteraad te informeren via de nieuwsbrief.

SAMENVATTING

In de omgevingsprocessen voor vijf mogelijke zonneparken in Olst-Wijhe, is door deelnemers aangegeven dat zij behoefte hebben aan concretisering van het gemeentelijke beleid rondom de minimaal 51% lokaal eigendom uit het Toetsingskader zon en wind. Een werkgroep ‘Financiën’, bestaande uit bewoners, initiatiefnemers, energiecoöperaties en adviseurs heeft vier scenario’s uitgewerkt waarmee de minimaal 51% lokaal eigendom ingevuld kan worden die aansluiten bij het gemeentelijk beleid. Het college legt deze uitkomst vast als nadere uitwerking van het gemeentelijk beleid voor grootschalige wind en zon projecten.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Kadernota 2024-2027  pdf 83,5 KB Download
Toekomst bibliotheekvoorziening Wijhe  pdf 93,8 KB Download
Zomerprogramma Oekraïense kinderen  pdf 45,0 KB Download
Vaststellen uitkomsten werkgroep financiën zonneparken Olst-Wijhe  pdf 54,5 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen