B&W Besluiten 25-04-2023

Aanwezig

  • mevrouw mr. Y.P. van Mastrigt, burgemeester
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 18 april 2023

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

-

03. Samenwerkingsovereenkomst Stichting Maatschappelijk Vastgoed kindcentrum Wijhe - 9752-2023

BESLUIT:

  1. Onder voorbehoud van het raadsbesluit op het voorstel tot bijstelling van de financiële kaders voor de kindcentra Olst en Wijhe, zaaknummer 8459-2023, in te stemmen met de samenwerkingsovereenkomst en het ontwikkelingsplan (met bijbehorende bijlagen) tussen gemeente Olst-Wijhe, De Mare, Mijnplein, de Bieënkorf en Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV) om daarmee een volgende stap te zetten het kindcentrum Wijhe te realiseren via het concept huren als eigenaar van SMV;
  2. Af te wijken van het inkoopbeleid door in te stemmen met:
    • a.DNR 2011 in plaats van de algemene inkoopvoorwaarden van de gemeente, dit ter bevestiging van het collegebesluit over de intentieovereenkomst d.d. 19 april 2022;
    • b.Het onderhands gunnen van een aantal opdrachten binnen het zogenoemde vrije perceel van de Europese aanbesteding van de realisatie van het kindcentrum Wijhe.
  3. In de fase van het programma van eisen te onderzoeken onder welke condities het mogelijk en haalbaar is om het kindcentrum uit te breiden met aanvullende kindzorgfuncties;
  4. Bijlagen 3 t/m 5 niet openbaar te verklaren op grond van artikel 10, tweede lid, sub b en g van de Wob.
  5. De raad via de raadnieuwsbrief te informeren over het besluit om de samenwerkingsovereenkomst aan te gaan.

SAMENVATTING

De gemeente Olst-Wijhe, schoolbestuur mijnplein, schoolbestuur De Mare en de Bieënkorf willen een samenwerkingsovereenkomst aangaan met Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV) om het nieuwe kindcentrum Wijhe op de locatie SPOC park te realiseren. In het nieuwe kindcentrum komen basisonderwijs, kinderdagopvang, peuterwerk en buitenschoolse opvang; mogelijk aangevuld met kindzorgfuncties zoals logopedie en CJG. In de samenwerkingsovereenkomst worden afspraken gemaakt over ieders rol en de vervolgstappen. De eerste stap is het opstellen van een programma van eisen voor de functies in het kindcentrum. Dit programma van eisen is de basis voor het maken van een ontwerp. Het doel is dat het ontwerp in 2023-24 wordt gemaakt en dat de bouw in 2025 kan beginnen, zodat in 2026 het nieuwe kindcentrum in gebruik kan worden genomen. Hiervoor is wel een herziening van het huidige bestemmingsplan nodig. De procedure voor deze herziening begint naar verwachting in het tweede kwartaal van 2023. Omwonenden zijn hierbij betrokken. 

4. Vaststellen Uitvoeringsplannen Informatievoorziening 2024-2027 - 14205-2023

BESLUIT:

  1. De Uitvoeringsplannen Informatievoorziening 2024-2027 vast te stellen;
  2. De financiële consequenties voor 2024 en verder van de initiatieven met als prioriteit ‘Autonome Ontwikkeling’ te verwerken als autonome ontwikkeling in de kadernota 2024-2027. Het betreft € 24.000 voor 2024 en € 29.000 voor 2025;
  3. De financiële consequenties van de overige initiatieven (zowel prioriteit 1 als 2), exclusief de middelen voor Datagedreven werken dat een eigen besluitvormingstraject kent, mee te nemen in de integrale afweging in de kadernota 2024-2027. Het betreft voor die jaren chronologisch € 43.000, € 33.000, € 30.000 en € 30.000.

SAMENVATTING

Onze gemeente staat voor grote maatschappelijke opgaven. Data en digitalisering spelen hierin een essentiële rol.  In de Uitvoeringsplannen is het Strategisch Informatieplan (StIP) van Deventer, Olst-Wijhe en Raalte uitgewerkt naar concrete initiatieven voor 2024-2027 en de financiële vertaling daarvan. Dit doen we jaarlijks voor de domeinen bedrijfsvoering, dienstverlening, fysiek/economie/openbare orde en veiligheid en sociaal.

5. Frauderisicoanalyse 2023 - 14870-2023

BESLUIT:

  1. De frauderisicoanalyse 2023 voor kennisgeving aan te nemen.
  2. In de jaarstukken 2022 te rapporteren over de aanpak van de frauderisico’s.

SAMENVATTING

De frauderisicoanalyse is geactualiseerd. Uit de frauderisicoanalyse 2023 kan geconcludeerd worden dat er in 2022 zowel op de harde als de zachte aspecten binnen de gemeente aandacht is geweest voor frauderisico en dat dit risico zich hiermee op een aanvaardbaar niveau bevindt. In de jaarstukken 2022 wordt gerapporteerd over de aanpak van de frauderisico’s.

6. Collegevoorstel principeverzoek initiatief Boxbergerweg 31-31a, Olst - 14905-2023

BESLUIT:

  1. In principe medewerking te verlenen aan een herziening van het bestemmingsplan aan de Boxbergerweg 31-31a te Olst, ten behoeve van de realisatie van twee woningen met op het erf tevens ruimte voor bedrijvigheid (zoals B&B, recreatie, kleinschalige horeca), onder voorwaarde dat:
    • De provincie Overijssel toestemming geeft voor deze ontwikkeling in het buitengebied, omdat er een provinciaal belang is;
    • Er definitief overeenstemming komt met de gemeente over het inrichtingsplan (met name m.b.t. het effect op de bomen op het terrein);
    • Wordt aangetoond dat sprake is van een goed woon- en leefklimaat d.m.v. een ruimtelijke onderbouwing en onderzoek (in ieder geval akoestisch onderzoek naar wegverkeerlawaai en (historisch) bodemonderzoek);
    • Er een anterieure overeenkomst wordt gesloten met de initiatiefnemer voorafgaand aan het opstellen van het bestemmingsplan en de bestemmingsplanprocedure.
  2. Een bestemmingsplan voor dit perceel in procedure te brengen onder voorwaarde dat er niet eerder wordt gestart met de planologische procedure, voordat de anterieure overeenkomst is gesloten met de initiatiefnemer.

SAMENVATTING

De familie die de locatie Boxbergerweg 31-31a in buurtschap De Eikelhof heeft gekocht, lokaal bekender als de locatie van de voormalige uitspanning ‘De Lepelaar’, wil het erf transformeren zodat er twee woningen met ruimte voor bedrijvigheid (vergader-/therapie-/praktijkruimte, B&B en kleinschalige horeca/rustpunt) ontstaat. Er is hiervoor een plan uitgewerkt waarbij onder andere het bestaande ‘Toeristische Overstappunt’ wordt ingepast in de nieuwe situatie. Het plan past niet binnen het bestemmingsplan omdat er in de huidige bestemming enkel één (bedrijfs)woning mag bestaan. Er is dus een wijziging van het bestemmingsplan benodigd. Hiervoor is op 6 februari 2023 door de initiatiefnemers een principeverzoek ingediend. Het college heeft besloten om op basis van het KGO-beleid in principe medewerking te verlenen aan een herziening van het bestemmingsplan.

7. Vragen Gemeentebelangen naar aanleiding van krantenartikel - 15474-2023

BESLUIT:

De vragen van Gemeentebelangen overeenkomstig de antwoordbrief te beantwoorden.

SAMENVATTING

Naar aanleiding van een krantenartikel, verschenen op 26 maart 2023, over de “oude” provinciale weg door het Wesepe, heeft de fractie van Gemeentebelangen, op grond van artikel 37 van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad gemeente Olst-Wijhe, vragen gesteld. Met de antwoordbrief worden deze beantwoord. 

8. Verzoek instemming met bijdrage aan project ‘VIJF’ van SKCOW vanuit coronamiddelen voor cultuurorganisaties - 15982-2023

BESLUIT:

  1. In te stemmen met een eenmalige subsidie van € 6.000,- voor het project ‘VIJF’ van Stichting Kunst en Cultuur Olst Wijhe (SKCOW).
  2. De subsidie voor het project 'VIJF’ te dekken vanuit nog beschikbare Rijkscoronamiddelen voor cultuur uit 2021 bestemd voor financiële ondersteuning van culturele instellingen.
  3. Aanvrager via een beschikking te informeren over het besluit.

SAMENVATTING

Stichting Kunst en Cultuur Olst Wijhe (SKCOW) wil met het project ‘VIJF’ de komende vijf jaren op wisselende plaatsen nabij de IJssel brede cultuurmanifestaties houden. Zij doen dit samen met verschillende individuele kunstenaars en kunst- en cultuurorganisaties uit Olst-Wijhe en in samenwerking met organisaties uit Deventer en Zwolle. 

Het gaat hierbij niet alleen om het realiseren van de activiteiten, maar ook om het samenbrengen van de lokale organisaties, het bundelen van de krachten en het revitaliseren van de culturele sector in Olst-Wijhe na de coronatijd. De IJssel wordt hierbij als verbindingslijn ingezet en het thema VIJF komt steeds terug, waardoor het een herkenbaar ‘merk’ wordt. 

Het grootste gedeelte van het project zal door derden gefinancierd worden. De Gemeente Olst-Wijhe kent een eenmalig bedrag toe van € 6.000,- uit de Rijksmiddelen voor Corona. In de aanloop van dit project is ook reeds € 2.000,- aanjaagsubsidie recreatie, toerisme en cultuur toegekend.

9. Programmeringsafspraken Bedrijventerreinen Regio West-Overijssel 2023-2026 - 16152-2023

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de programmeringsafspraken bedrijventerreinen regio’s West Overijssel 2023-2026;
  2. De Gemeenteraad van Olst-Wijhe te informeren over de herziening van de programmeringsafspraken bedrijventerreinen regio’s West Overijssel 2023-2026 via de raadsnieuwsbrief;
  3. Volmacht door de burgemeester te laten verlenen aan portefeuillehouder Olthof om de ‘Programmeringsafspraken regio West Overijssel 2023 t/m 2026’ te ondertekenen.  

SAMENVATTING

Het college van B&W heeft ingestemd met de herziene programmeringsafspraken bedrijventerreinen 2023-2026 in West Overijssel. Sinds 2017 maken de gemeenten en de provincie in de regio West Overijssel periodiek deze afspraken. De colleges leggen de afspraken vast voor hun gemeenten. Door regionale programmering van bedrijventerreinen bewaken de gemeenten in de regio West Overijssel doorlopend de balans tussen vraag en aanbod van bedrijventerreinen en hanteren ze kwaliteitsambities in de ontwikkel- en uitgiftefase. Zo behouden bedrijventerreinen voor lange periode hun waarde, kunnen gemeenten inspelen op actuele vraag van ondernemers naar bedrijfskavels en gaan gemeenten zuinig en zorgvuldig om met de schaarse ruimte.

10. In gebruik geven gronden Noordmanshoek - 15316-2023

BESLUIT:

  1. In te stemmen met het verpachten van de gronden aan de huidige pachters tot en met 31 oktober 2023.
  2. In te stemmen met het om niet in gebruik geven van de gronden aan de Stichting per 1 november 2023 voor de duur van zes maanden, vooruitlopende op de verkoop van de gronden. 

SAMENVATTING

Met het besluit van de gemeenteraad van 6 februari 2023 is besloten om in samenspraak met de Stichting en onder regie van de Stichting toe te werken naar een vastgesteld ruimtelijk plan voor het landgoed en de realisatie van woningbouw op het terrein Noordmanshoek. Ten aanzien van het landschap is het belangrijk dat de Stichting ten behoeve van de ontwikkeling van het terrein Noordmanshoek de gronden in bruikleen krijgt van de gemeente. Hierdoor kan de Stichting starten met het verschralen van de gronden, zodat gekweekte producten biologisch kunnen worden genoemd. 

11. Uitvoeringsprogramma Dienstverlening - 13566-2023

BESLUIT:

  1. In te stemmen met het uitvoeringsprogramma dienstverlening 2023-2026
  2. Voor de uitvoering van het programma voor het jaar 2023 een bedrag van € 45.000 ter beschikking te stellen vanuit het uitvoeringsbudget bestuursakkoord 2023 en voor de jaren 2024 en 2025 respectievelijk een bedrag van € 90.000 en € 70.000 inbrengen bij de afwegingen kadernota 2024-2027.
  3. Het uitvoeringsprogramma ter kennis te brengen van de gemeenteraad via de lijst van ingekomen stukken.

SAMENVATTING

Voor de periode 2023-2026 is een uitvoeringsprogramma dienstverlening opgesteld. De kwaliteit van onze dienstverlening is één van de speerpunten uit het bestuursakkoord “focus en verbinding”. 
Dienstverlening is naast participatie en gebiedsgericht werken één van de strategische speerpunten van onze gemeente.
Het uitvoeringsprogramma is (mede) gebaseerd op de resultaten van het onderzoek “waar staat je gemeente.nl” waaraan door de gemeente Olst-Wijhe periodiek wordt deelgenomen. Daarnaast is ook gebruik gemaakt van de resultaten van het cliëntenervaringsonderzoek Wmo.
De resultaten zijn verwerkt tot acties en projecten om enerzijds meer inzicht te krijgen in de behoeften van onze inwoners en tegelijkertijd gewoon “doen”.
Tevens is aansluiting gezocht bij het programma “online dienstverlening” dat is opgesteld op basis van het in opdracht van de gemeenteraad uitgevoerde onderzoek naar onze digitale dienstverlening.
Voor de uitvoering van het programma zijn tijdelijk extra middelen nodig. 

12. Uitvoeringsprogramma Woonvisie Olst-Wijhe 2022-2025 - 14775-2023

BESLUIT:

  1. Het Uitvoeringsprogramma Woonvisie Olst-Wijhe 2022-2025 vast te stellen;
  2. De financiële consequenties voor 2023 à € 20.000,- (incidenteel) te verwerken in de eerste Berap 2023 ten laste van het uitvoeringsbudget bestuursakkoord 2023;
  3. De financiële consequenties voor 2024 à € 4.000,- (incidenteel) te verwerken in de eerste Berap 2024;
  4. Het Uitvoeringsprogramma Woonvisie Olst-Wijhe 2022-2025 op de lijst van ingekomen stukken van de raad te zetten, en daarmee de twee toezeggingen af te doen;
  5. De gemeenteraad te informeren via de nieuwsbrief en via het woordvoerdersoverleg.

SAMENVATTING

In juni 2022 stelde de gemeenteraad de Woonvisie Olst-Wijhe 2022-2025 vast. De Woonvisie geeft aan wat we willen bereiken. In de Woonvisie zijn de doelen en ambities van het woonbeleid opgenomen. Hoe we deze doelen en ambities willen bereiken, is opgenomen in het Uitvoeringsprogramma. Het Uitvoeringsprogramma geeft de actiepunten weer die we de komende tijd gaan uitvoeren.

De afzonderlijke actiepunten worden volgens een eigen planning en proces opgepakt. Medio 2024 evalueren we de voortgang van het Uitvoeringsprogramma en stellen het zo nodig bij.

13. Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed - 15199-2023

BESLUIT:

  1. Kennis nemen van de regelingen van rijk en provincie om maatschappelijk vastgoed te ondersteunen bij het verlagen van de energierekening en het verduurzamen van vastgoed;
  2. Aanvullende ondersteuning (adviesdiensten) en aanvullende financiering voor maatregelen middels een fonds te onderzoeken en op te zetten;
  3. De dekking voor deze inhoudelijke/financiële ondersteuning en uitvoeringskosten nader te onderzoeken. 

SAMENVATTING

Het college heeft naar aanleiding van de sterk gestegen energieprijzen hun zorg uitgesproken over de impact op de samenleving. Op 4 april heeft het college besloten, na inventarisatie, dat er op korte termijn geen aanleiding is voor brede compensatie. De maatschappelijke partners en verenigingen geven aan meer baat te hebben bij ondersteuning bij verduurzaming van  de accommodaties. Hierop heeft het college besloten om deze ondersteuning verder uit te werken. Doel is zoveel mogelijk organisaties gebruik te laten maken van de regelingen en mogelijkheden bij Rijk en provincie. En aanvullend extra te ondersteunen daar waar dat nodig is.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Samenwerkingsovereenkomst Stichting Maatschappelijk Vastgoed Kindcentrum Wijhe  pdf 78,1 KB Download
Vaststellen Uitvoeringsplannen Informatievoorziening  pdf 195,3 KB Download
Frauderisicoanalyse 2023  pdf 37,2 KB Download
Principeverzoek initiatief Boxbergerweg 31  pdf 318,8 KB Download
Vragen gemeentebelangen krantenartikel  pdf 31,2 KB Download
Instemming bijdrage aan Project 5 SKCOW Coronamiddelen  pdf 47,2 KB Download
Programmeringsafspraken Bedrijventerreinen Regio West-Overijssel 2023-2026  pdf 48,7 KB Download
In gebruik geven gronden Noordmanshoek  pdf 42,4 KB Download
Uitvoeringsprogramma Dienstverlening  pdf 45,1 KB Download
Uitvoeringsprogramma Woonvisie Olst-Wijhe 2022 - 2025  pdf 53,8 KB Download
Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed  pdf 61,9 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen