B&W besluiten 28-03-2023

Aanwezig

  • mevrouw mr. Y.P. van Mastrigt, burgemeester
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 21 maart 2023

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

  • Duiding brief Summercamp – voor kennisgeving aan te nemen.
  • Omwonendenoverleg opvang vluchtelingen Summercamp d.d. 14 maart 2023 – voor kennisgeving aan te nemen.

3. Principebesluit tot de realisatie van een kleinschalig woningbouwplan aan de Eikelhofweg 5 aan de rand van de kern Boskamp 

BESLUIT:

  1. In principe medewerking te verlenen aan de realisatie van een kleinschalig woningbouwplan aan de Eikelhofweg 5 aan de rand van de kern Boskamp onder voorwaarde dat:
    a. initiatiefnemer het inpassingsplan nader uitwerkt dat door de gemeente moet worden goedgekeurd;
    b. initiatiefnemer aantoont met onderzoeken dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening.
  2. Een bestemmingsplan voor dit perceel in procedure te brengen onder voorwaarde dat er niet eerder wordt gestart met de planologische procedure, voordat de anterieure overeenkomst is gesloten met de initiatiefnemer.

SAMENVATTING

Initiatiefnemers hebben een principeverzoek ingediend voor de realisatie van een kleinschalig woningbouwplan aan de Eikelhofweg 5 aan de rand van de kern Boskamp. Het college van B&W besluit onder voorwaarden in principe medewerking te verlenen aan een herziening van het bestemmingsplan om de gewenste ontwikkeling planologisch mogelijk te maken.

4. Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Welsum, IJsseldijk 59’ (Welzorgsum) inclusief zienswijzennota en de omgevingsvergunning voor de bouw van het plan Welzorgsum   

BESLUIT:

De gemeenteraad voor te stellen:

  1. Het bestemmingsplan ‘Welsum IJsseldijk 59’ (initiatief Welzorgsum)  bestaande uit de geometrische planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1773.BP2022008006-0201 met de bijbehorende bestanden, en waarbij voor de locatie van de geometrische planobjecten gebruik is gemaakt van de digitale ondergrond BGT van 20 juni 2022, gewijzigd vast te stellen;
  2. Akkoord gaan met het verlenen van de omgevingsvergunning voor Welsum IJsseldijk 59 na het besluit van de gemeenteraad over het bestemmingsplan en de Nota van beantwoording zienswijzen;
  3. De Nota van beantwoording zienswijzen Welsum, IJsseldijk 59 (Welzorgsum) d.d. 10 maart 2023 vast te stellen;
  4. Geen exploitatieovereenkomst vast te stellen, omdat het kostenverhaal anterieur verzekerd is.

SAMENVATTING

De gemeenteraad nam september 2022 een coördinatiebesluit voor het plan Welzorgsum. Het plan houdt in: de bouw van een appartementengebouw en de verbouwing van het voormalige schoolgebouw aan de IJsseldijk 59 (Welsum) voor mensen (met name ouderen) met een bestaande of te verwachten (thuis)zorgvraag. Het gaat om de realisatie van 14 appartementen en 3 maatschappelijke eenheden voor op de oude schoollocatie en oude brandweerlocatie in Welsum. De drie maatschappelijke eenheden zijn in gebruik als ontmoetingsruimten, behandelkamers, logies/hospiceruimte. Het ontwerpbestemmingsplan en de omgevingsvergunning lagen ter inzage van donderdag 29 december 2022 tot en met woensdag 8 februari 2023. Gedurende deze periode zijn acht zienswijzen op het plan ingediend. Naar aanleiding van deze zienswijzen zijn er ambtshalve een aantal wijzigingen in het bestemmingsplan doorgevoerd. Samengevat stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad om het bestemmingsplan ‘Welsum, IJsseldijk 59’ (initiatief Welzorgsum) gewijzigd vast te stellen. Op 18 april is de beeldvormende raadsvergadering over dit plan in het dorpshuis in Welsum. 

5. Gezond Actief Leven Akkoord 

BESLUIT:

1. In te stemmen met het aanvragen van de voorgestelde onderdelen uit het GALA en bijbehorende SPUK-regeling;
2. In te stemmen met de voorgestelde aanpak zoals beschreven in het projectplan;
3. Mandaat door de burgemeester te laten verlenen aan wethouder J. Compagner om de aanvraag van de SPUK-middelen te ondertekenen.

SAMENVATTING

Met het Gezond Actief Leven Akkoord (GALA) wordt een integrale lokale en regionale aanpak op het gebied van preventie, gezondheid en de sociale basis (voorveld) beoogd. De stip op de horizon hierbij is een gezonde generatie in 2040, waarin mensen kunnen opgroeien in een gezonde leefomgeving en vitaal ouder worden. Om uitvoering te geven aan deze ambitie heeft het Rijk financiële middelen voor vijftien onderdelen op het gebied van sport en bewegen, gezondheid en sociale basis gebundeld in een Brede Specifieke Uitkering (SPUK). Gemeenten dienen voor 31 maart een aanvraag in te dienen om aanspraak te kunnen maken op deze middelen.

6. Ledenraadpleging principeakkoord cao Gemeenten 2023 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met het principeakkoord Cao Gemeenten 2023;
  2. De gemeentesecretaris te machtigen om namens het college de stem uit te brengen en een kanttekening te maken voor de toekomst richting van de VNG ten opzichte van de gekozen salarisontwikkeling voor de hogere salarisschalen.

SAMENVATTING

Er is een principeakkoord bereikt tussen de vakbonden en de VNG over de Cao Gemeenten die geldt voor een periode van 12 maanden en ingaat met terugwerkende kracht tot 2 januari 2023. De VNG legt dit akkoord nu voor aan de leden die hierover een stem kunnen uitbrengen. De belangrijkste afspraken die gemaakt zijn over de arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers van de gemeenten zijn:

  • De salarissen stijgen per 2 januari 2023 in alle schalen met een vast bruto bedrag van € 240,- en daarna met 2%;
  • Een extra vakantiedag en een extra feestdag;
  • Verhoging van de thuiswerkvergoeding naar € 3,- per thuiswerkdag;
  • Het zogenoemde derde ziektejaar wordt afgeschaft.

7. Besluit om in beginsel medewerking te verlenen aan het verbreden van de maatschappelijke functie met bedrijfsmatige activiteiten, op het perceel Molenweg 3 te Olst en de bevestiging dat een bedrijfswoning hier is toegestaan 

BESLUIT:

  1. In principe medewerking te verlenen aan het verbreden van de maatschappelijke functie met bedrijfsmatige activiteiten, onder voorwaarde dat de nieuwe initiatieven passen bij de karakteristieke waarden van de bebouwing, er rekening wordt gehouden met de waarden van het landgoed, het parkeren op een landschappelijk goede wijze wordt ingepast en er sprake is van een goede ruimtelijke ordening;
  2. Te bevestigen dat de voorheen aanwezige bedrijfswoning nog steeds positief bestemd is.

SAMENVATTING

Tot 2011 fungeerde De Zoogenbrink als informatiecentrum en ook nu nog is het een startpunt voor de beleving van het landgoed met passende parkeer- en routevoorzieningen op het Landgoed ‘t Nijendal. De Stichting IJssellandschap zou graag het gebruik van De Zoogenbrink willen aanvullen en in de toekomst de functie als startpunt/informatiecentrum uitbreiden en combineren met een bij het landgoed passende (bedrijfsmatige) invulling. Door de functiemogelijkheden uit te breiden kan de publieke functie economisch gedragen worden. Daarnaast willen zij graag de bevestiging dat de mogelijkheid voor een bedrijfswoning ter plaatse niet is wegbestemd.

8. Afronden motie : raadsgesprek zonnevelden

BESLUIT:

  1. Het gespreksverslag van zaterdag 28 januari te verzenden naar de raad via de lijst ingekomen stukken.
  2. Hiermee de motie van PvdA, VVD, CDA van 28 februari 2022 als afgedaan te beschouwen. 

SAMENVATTING

De fracties van PvdA, CDA en VVD hebben een motie aangenomen om per zonneveld-initiatief een rondetafelgesprek te voeren. De gemeenteraad wil met deze motie de gelegenheid krijgen zich te informeren over het participatieproces. Op 28 januari hebben de gesprekken plaatsgevonden.

9. De fracties van PvdA, CDA en VVD hebben een motie aangenomen om per zonneveld-initiatief een rondetafelgesprek te voeren. De gemeenteraad wil met deze motie de gelegenheid krijgen zich te informeren over het participatieproces. Op 28 januari hebben de gesprekken plaatsgevonden.  

BESLUIT:

In te stemmen met de beantwoording van de vragen van de fractie van de PvdA over ondersteuning aan verenigingen in relatie tot de energiecrisis

SAMENVATTING

Naar aanleiding van de berichtgeving in de media dat verenigingen mogelijk in de knel komen door de hoge energierekening en contributie voor een lidmaatschap wellicht onbetaalbaar wordt heeft de fractie van de PvdA vragen aan het college gesteld over de ondersteuning aan verenigingen in relatie tot de energiecrisis.

Het college geeft middels bijgevoegde brief antwoord op de gestelde vragen van de PvdA-fractie.

10. Nader onderzoek voorliggend veld en invulling taakstelling vanaf 2024 

BESLUIT:

  1. De notitie Vervolgonderzoek heroriëntatie voorliggend veld voorlopig vast te stellen en ter advisering voor te leggen aan de Adviesraad Samenleving.
  2. De voorstellen voor invulling van de taakstelling vanaf 2024 voorlopig vast te stellen en ter advisering voor te leggen aan de Adviesraad Samenleving
  3. De notitie Vervolgonderzoek heroriëntatie voorliggend veld en de voorstellen voor invulling van de taakstelling vanaf 2024 ter kennisname en bespreking aan de maatschappelijke partners te verstrekken.

SAMENVATTING

Vorig jaar heeft op 31 oktober een besluitvormende raadsvergadering plaatsgevonden over eventuele bezuinigingen in het “voorliggend veld”. Dit zijn algemene voorzieningen waar inwoners in Olst-Wijhe zonder indicatie gebruik van kunnen maken voor (ondersteunings)vragen en ontmoeting. Welzijn, maatschappelijk werk en mantelzorgondersteuning zijn voorbeelden van deze voorzieningen.
De gemeenteraad heeft vorig jaar geconcludeerd dat er meer vergelijkingsmateriaal en dus tijd nodig is om vast te stellen of er nog efficiency mogelijkheden zijn. De hieruit behaalde voordelen worden ingezet op het versterken van de preventie-activiteiten binnen het sociaal domein.  Afgesproken is om nader onderzoek te doen. Dit onderzoek is nu afgerond. Daarnaast is een voorstel over invulling van mogelijke bezuinigingen vanaf 2024 ontwikkeld.  Het college stelt de onderzoeksnotitie en het voorstel voor de taakstelling vanaf 2024 voorlopig vast en vraagt hierover nu advies aan de Adviesraad Samenleving. Ook worden de stukken binnenkort besproken met de betreffende organisaties. Daarna zullen college en raad in de periode april/mei een definitief besluit nemen.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Principebesluit tot de realisatie van een kleinschalig woningbouwplan  pdf 50,1 KB Download
Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan Welsum  pdf 56,4 KB Download
Gezond Actief Leven Akkoord  pdf 83,8 KB Download
Ledenraadpleging principeakkoord cao Gemeenten 2023  pdf 48,5 KB Download
Besluit om in het beginsel medewerking te verlenen op het perceel Molenweg 3 te Olst  pdf 44,1 KB Download
Afronden motie: raadsgesprek zonnevelden  pdf 33,8 KB Download
Schriftelijke vragen PvdA ondersteuning verenigingen in relatie tot energiecrisis  pdf 35,0 KB Download
Nader onderzoek voorliggend veld en invullen taakstelling vanaf 2024  pdf 67,4 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen