B&W besluiten 04-04-2023

Aanwezig

  • mevrouw mr. Y.P. van Mastrigt, burgemeester
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 28 maart 2023

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

  • Voorbereiding Kring van Secretarissen IJsselland 6 april – voor kennisgeving aan te nemen.
  • Bestuurlijk overleg delegatie bestuur VNG Overijssel en College van Gedeputeerde Staten op 17 maart 2023 – voor kennisgeving aan te nemen.
  • Vergaderschema raad – voor kennisgeving aan te nemen.

3. Evaluatie implementatie en uitvoering Wet Inburgering 2021

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de Evaluatie implementatie en uitvoering Wet Inburgering 2021.
  2. De raad te informeren over de Evaluatie implementatie en uitvoering Wet Inburgering 2021 door deze te zetten op de lijst van ingekomen stukken.
  3. De toezeggingen van de portefeuillehouder op 6 december 2021 af te doen met de kennisgeving van deze evaluatie.

SAMENVATTING

In de bijeenkomst van de gemeenteraad van 6 december 2021 is het beleidskader vastgesteld voor uitvoering van de Wet inburgering 2021. Het college heeft ingestemd met een evaluatie van de implementatie en uitvoering van de nieuwe wet na een jaar. Het doel van de Wet inburgering 2021 is dat inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk meedoen in Nederland. En dat ze daarnaast zo snel mogelijk werk vinden. In de nieuwe wet ligt de regie op inburgeringstrajecten bij de gemeente.

De evaluatie is opgesteld aan de hand van de doelen die in het beleidskader waren opgenomen. Dit gaat om doelen binnen drie pijlers:
Pijler 1: Voldoende beheersing van de Nederlandse taal.
Pijler 2: Meedoen door betaald werk.
Pijler 3: Positieve gezondheid.

Op verzoek van de gemeenteraad gaat de evaluatie in op: de financiën van de uitvoering, de werkdruk bij betrokken ambtenaren en de aanbesteding van de leerroutes. Uit de evaluatie blijkt kort samengevat dat het een turbulent jaar was waarin vrijwel alle nieuwe statushouders in een paar weken tijd zijn gehuisvest in de Beatrixlaan. Ook is er veel tijd en aandacht besteed aan de opvang van Oekraïners. Gemeente Olst-Wijhe is er goed in geslaagd om een stevige basis te leggen voor het uitvoeren van de nieuwe Wet inburgering. De kleinschaligheid en onderlinge betrokkenheid zijn sterktes van de lokale werkwijze.

4. Uitvoeringsagenda bestuursakkoord

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de uitvoeringsagenda bestuursakkoord 2022-2026.
  2. De hiervoor benodigde middelen inbrengen bij de afwegingen voor de kadernota 2024-2027.

SAMENVATTING

Door de collegepartijen is het bestuursakkoord 2022-2026 opgesteld met als titel: 'focus en verbinding'.  Het fundament voor dit akkoord vormt de strategische raadsagenda (SRA). Dit bestuursakkoord is gepresenteerd op 2 juli 2022.

Om te komen tot deze uitvoeringsagenda is een toets uitgevoerd op de zogenoemde 'realisatiekracht' nodig voor de daadwerkelijke uitvoering van dit bestuursakkoord. Hierbij is elk thema van het bestuursakkoord voorzien van een toelichting c.q. duiding door het college en is aangegeven welke middelen (financiën, menskracht) nodig zijn om tot uitvoering over te kunnen gaan. Vervolgens zijn de ambities getoetst aan de huidige realisatiekracht van de gemeente Olst-Wijhe.

Instemming met de uitvoeringsagenda betekent dat de hiervoor benodigde middelen zullen worden ingebracht bij de kadernota 2024-2027. De kadernota wordt in juli 2023 vastgesteld. Hierbij vindt een definitieve afweging plaats tussen de benodigde middelen voor de uitvoering van het bestuursakkoord en de beschikbare financiële middelen.

5. Voorstel tot het vaststellen van het bestemmingsplan Buitengebied, Raalterweg 31 in Wijhe

BESLUIT:

De raad voor te stellen:

  1. Het bestemmingsplan 'Buitengebied, Raalterweg 31 in Wijhe' bestaande uit de geometrische planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1773. BP2022001081-0301 met de bijbehorende bestanden, en waarbij voor de locatie van de geometrische planobjecten gebruik is gemaakt van de digitale ondergrond BGT van 17 augustus 2022, vast te stellen.
  2. Geen exploitatieovereenkomst vast te stellen, omdat het kostenverhaal anterieur verzekerd is.

SAMENVATTING

De initiatiefnemer heeft een verzoek ingediend voor de herontwikkeling van het perceel aan de Raalterweg 31 te Wijhe. De initiatiefnemer wil met toepassing van de KGO-regeling bedrijfsbebouwing slopen en ter compensatie een tweede woning realiseren. Het ontwerp-bestemmingsplan dat de herontwikkeling mogelijk maakt heeft gedurende zes weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Er kan nu een besluit genomen worden over de vaststelling.

6. Evaluatie Onderwijs in de noodopvang

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de evaluatie en aanbevelingen ‘Onderwijs AMV in de noodopvang’, zie bijlage.
  2. Deze ter kennis te brengen van:

a. Bestuurlijk Overleg Vluchtelingen van de Veiligheidsregio IJsselland, (dhr. P.H. Snijders, burgemeester Zwolle, voorzitter)

b. Regionaal Netwerkoverleg opvang Oekraïners, mevr. K. Cornelissen, voorzitter

c. Provinciale Regietafel Migratie en Integratie (dhr. A.P. Heidema, commissaris van de koning in Overijssel, voorzitter)

d. Tijdelijke VNG-commissie Asiel & Migratie (Dhr. S. de Rouwe), burgemeester van Kampen, lid)

e. VNG-commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs (dhr. O.E.T. van Dijk, burgemeester van Oude IJsselstreek, lid)

f. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

g. Centraal Orgaan Asielzoekers (COA)

h. VO-scholen Overijssel

SAMENVATTING

Vanaf begin november ’22 verbleven bijna 150 AMV’ers (Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen), van voornamelijk Syrische en Eritrese afkomst op Summercamp Heino (gemeente Olst-Wijhe). De gemeente is wettelijk verplicht onderwijs aan deze jongeren te bieden. Dat is een recht, geen privilege en daaraan moet de gemeente dus voldoen. De gemeente Olst-Wijhe is hierin geslaagd. Voor de vervolgstappen is het belangrijk kennis te nemen van de evaluatie en de aanbevelingen hieruit over te nemen en in gang te zetten.

7. Advisering vergadering algemeen bestuur 5 april 2023

BESLUIT:

  • In te stemmen met de voor het Veiligheidsoverleg per agendapunt genoemde adviezen.

SAMENVATTING

Ter voorbereiding op het Veiligheidsoverleg IJsselland dat op 5 april 2023 plaatsvindt heeft het college ingestemd met de per agendapunt genoemde adviezen. Het betreft hier de agendapunten die besluitvormend en opiniërend strategisch en/of financieel van belang zijn.  

8. Impact energiecrisis op maatschappelijke partners

BESLUIT:

  1. Kennisnemen van de memo 'Impact energiecrisis op maatschappelijke partners en verenigingen'.
  2. Op basis van de uitkomsten van de inventarisatie geen compensatieregeling open te stellen maar ondersteuning bij verduurzamings- en isolerende maatregelen in een voorstel nader uit te werken.
  3. In te stemmen met het compenseren van 50% van de meerkosten van het nieuwe energiecontract na het beëindigen van het Gazprom-contract aan Stichting Zwembad de Welters en Ut Huus. 

SAMENVATTING

Het college heeft naar aanleiding van de sterk gestegen energieprijzen zorg uitgesproken over de impact op de samenleving en de eigen organisatie.

Op dit moment worden de maatschappelijke partners en verenigingen niet gecompenseerd voor de hoge kosten die de energieprijs met zich meebrengt. Om inzichtelijk te krijgen wat de impact en omvang van de problematiek en de (financiële) gevolgen die de hoge energieprijzen met zich meebrengt betekent voor onze maatschappelijke partners en verenigingen is er een inventarisatie gemaakt.

Op basis van de inventarisatie is er op korte termijn geen aanleiding voor brede compensatie voor 2023. Aangezien maatschappelijke partners en verenigingen aangegeven hebben meer baat te hebben bij ondersteuning bij verduurzaming van de accommodatie of andere energiebesparende /isolerende maatregelen, werken we aan een voorstel dat op 18 april in het college wordt besproken, om problemen in 2024 en verder terug te dringen.  

Uitzondering daarop zijn zwembad De Welters en ut Huus. Zij liften mee op het gemeentelijk energiecontract. De gemeente heeft na de verplichte beëindiging van het energiecontract met Gazprom opnieuw moeten aanbesteden. Deze nieuwe aanbesteding heeft niet alleen voor gemeente maar ook voor het zwembad en ut Huus een grote financiële impact gehad. Het is van groot maatschappelijk belang om deze organisaties overeind te houden. Om die reden compenseren wij hen voor 50% van de meerkosten als gevolg van deze nieuwe aanbesteding. Er is voor een compensatie van 50% gekozen om de financiële impact tussen gemeente Olst-Wijhe en de partners eerlijk te delen.

 

 

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Evaluatie implementatie en uitvoering Wet Inburgering 2021  pdf 50,7 KB Download
Uitvoeringsagenda bestuursakkoord  pdf 58,2 KB Download
Bestemmingsplan Buitengebied, Raalterweg 31 in Wijhe  pdf 49,1 KB Download
Evaluatie Onderwijs in de noodopvang  pdf 41,4 KB Download
Advisering vergadering algemeen bestuur 5 april 2023  pdf 43,3 KB Download
Impact energiecrisis op maatschappelijke partners  pdf 55,5 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen