B&W besluiten 15-02-2022

Aanwezig

  • de heer A.G.J. Strien, burgemeester
  • de heer M. Blind, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer H. Kamphuis, wethouder
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris

Afwezig

-

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 8 februari 2022

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

INGEKOMEN:

  • Memo financiën corona stand van zaken 2021 en 2022 – voor kennisgeving aan te
      nemen.
  • Toezeggingenlijst van de gemeenteraad – voor kennisgeving aan te nemen.
  • Raadsvoorstel tot van toepassing verklaren Coördinatieregeling herontwikkeling Olsterkampweg – In te stemmen met de aanvulling van het raadsvoorstel naar aanleiding van oordeelsvormende behandeling dd 7 februari 2022.

3. Bestuursakkoord Water & Klimaatadaptatie 2022-2027 - 6866-2022

BESLUIT:

  1. In te stemmen met het bestuursakkoord Water & Klimaatadaptatie 2022-2027 als kader voor de nieuwe periode van RIVUS-samenwerking;
  2. In te stemmen met het procesvoorstel om te komen tot een financieringsvoorstel voor de periode 2023-2027;
  3. In te stemmen met ondertekening van voorgesteld Besluit mandaat- en volmachtverlening RIVUS.

SAMENVATTING 

Binnen RIVUS werken de gemeenten Dalfsen, Deventer, Kampen, Olst-Wijhe, Raalte, Staphorst, Zwartewaterland, Zwolle en Waterschap Drents Overijsselse Delta en de provincie Overijssel samen aan waterketen en klimaat. Landelijk gezien is een regionale samenwerking op deze gebieden in het verleden succesvol gebleken (afgelopen bestuursakkoord samenwerking in de waterketen) en is in de toekomst ook nog noodzakelijk. De recentelijke wateroverlast in Limburg is hier een sprekend voorbeeld van.
Ook in de regio West-Overijssel zijn de komende decennia in stad en platteland stevige water- en klimaatmaatregelen en investeringen nodig. Het college heeft daarom besloten in te stemmen met het Bestuursakkoord Water & Klimaatadaptatie 2022 – 2027. 

4. Districtelijk Veiligheidsoverleg 16 februari 2022 - 8090-2022

BESLUIT:

In te stemmen met de voor het Veiligheidsoverleg per agendapunt genoemde adviezen.

SAMENVATTING

Ter voorbereiding op het Veiligheidsoverleg IJsselland dat op 16 februari 2022 plaatsvindt heeft het college ingestemd met de per agendapunt genoemde adviezen. Het betreft hier de agendapunten die strategisch en/of financieel van belang zijn.  

5. Reactie op brieven PB's inzake ontgassen binnenschepen op de  IJssel - 8175-2022

BESLUIT:

  1. Niet over te gaan tot het stellen van gemeentelijke verbodsregels op het ontgassen door binnenvaartschepen op de IJssel;
  2. Schriftelijk te reageren op brieven van de plaatselijke belangen van Herxen en Welsum;
  3. In overleg te treden met andere gemeenten in Overijssel langs de IJssel om te komen tot gezamenlijk standpunt richting ministerie I&W.

SAMENVATTING

Door de Plaatselijk Belangen van Herxen en Welsum is het college gevraagd om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om te komen tot een gemeentelijk verbod op het ontgassen door binnenschepen op de IJssel. Over de regels van het ontgassen en de mogelijkheid om hier gemeentelijk wat in te betekenen is onderzoek uitgevoerd in nauwe samenwerking met de gemeente Zwolle. Ook de GGD heeft advies uitgebracht. Conclusie, ook na overleg met de betrokken Plaatselijke Belangen, is dat het stellen gemeentelijke regels geen zin heeft. In overleg met de Plaatselijke Belangen wordt voorgesteld om bij het Rijk aan te dringen op het bespoedigen van het landelijke verbod op het ongecontroleerd en varend ontgassen bij binnenschepen.

6. Ontwerpbestemmingsplan Holstweg e.o., Den Nul - 8186-2022

BESLUIT:

  1. Het ontwerpbestemmingsplan Holstweg e.o., Den Nul ter inzage te leggen;
  2. De ontwikkelaar te informeren dat de voorwaarde voor vaststelling van het bestemmingsplan is dat o.a. uit de beoordeling van de Omgevingsdienst en Het Oversticht blijkt dat het plan vanuit milieu-hygiënisch en archeologisch oogpunt uitvoerbaar is;
  3. Tegelijkertijd met de terinzagelegging van het bestemmingsplan een Hogere Waarde-procedure op te starten.

SAMENVATTING

Op 21 september 2021 heeft het college van B&W een principebesluit genomen voor de ontwikkeling van 16 woningen op het perceel aan de Holstweg 1A. Daarna kwamen er verzoeken van naastgelegen percelen om de bestemming van hun perceel te wijzigen van Bedrijf naar Wonen. Het ontwerpbestemmingsplan is zo goed als gereed. Uit archeologisch onderzoek volgt dat er nog een verkennend booronderzoek benodigd is. Ook volgt er nog een advies over het aspect Bodem van de Omgevingsdienst. Het onderzoek en het advies volgen tijdens de terinzagelegging van het ontwerp bestemmingsplan. Het college is voornemens om het ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen. Met de ontwikkelaar is inmiddels een anterieure overeenkomst gesloten.

7. Invulling raadsmotie "geen laagvliegroutes" - 8192-2022

BESLUIT:

  1. Invulling te geven aan de motie  door in samenwerking met de provincies Overijssel en Gelderland via lobby vóór het commissiedebat Infrastructuur en Waterstaat van 24 februari 2022 vragen te laten stellen aan de minister van I&W;
  2. De gemeenteraad te informeren over de gekozen aanpak via de nieuwsbrief.

SAMENVATTING

Op 24 januari 2022 is door de raad van de gemeente Olst-Wijhe een motie vreemd aan de orde van de dag aangenomen waarin het college wordt opgeroepen om vóór 24  februari (datum kamerdebat luchtvaart):

  • Zich uit te spreken naar het ministerie dat Lelystad Airport niet geopend mag worden alvorens de laagvliegroutes over Gelderland en Overijssel zijn verdwenen.
  • Zich aan te sluiten bij de motie van Provinciale Staten van Overijssel van 15 december 2021 "Geen laagvliegers boven Overijssel".
  • Contact te zoeken met provincie Gelderland over de stijgroute over Olst-Wijhe en waar mogelijk samen te werken met de provincie en met andere gemeenten als dat het gezamenlijke doel dient.

Het college geeft door middel van de in dit besluit weergegeven aanpak invulling aan deze motie.

8. Regionale verkenning voorkomen dakloosheid jongvolwassenen Regio Midden-IJssel - 8415-2022

BESLUIT:

  • De informatie over aanpak naar aanleiding van het ‘Verkennend onderzoek voorkomen dakloosheid jongvolwassenen Regio Midden-IJssel’ voor kennisgeving aan te nemen;
  • De gemeenteraad te informeren via de nieuwsbrief.

SAMENVATTING

De samenwerkende gemeenten beschermd wonen en maatschappelijke opvang Deventer, Olst-Wijhe, Raalte, Lochem en Zutphen (regio Midden-IJssel) bieden samen maatschappelijke opvang aan personen die de thuissituatie hebben verlaten en niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving. Doelstellingen van de regio zijn onder meer dakloosheid zo veel mogelijk te voorkomen en waar dit toch ontstaat voldoende maatschappelijke opvang te bieden en door- en uitstroom vanuit de opvang te bevorderen. 

In het kader van de landelijke aanpak ‘Een (t)huis, een toekomst’ zijn door de centrumgemeente Deventer incidentele rijksmiddelen verkregen en ingezet in 2020 en 2021 voor onder meer preventie van dakloosheid onder jongvolwassenen. Dit door -waar mogelijk- nog extra in te zetten op het maximaal voorkomen van dakloosheid onder jongvolwassenen door regionaal te verkennen welke extra inspanningen/ maatregelen hieraan een bijdrage kunnen leveren en deze vervolgens te implementeren. Om dit gericht in te kunnen zetten is deze regionale verkenning in 2021 in opdracht van de centrumgemeente Deventer uitgevoerd door stichting Zwerfjongeren Nederland. In 2022 en verder gaan we met de uitkomsten aan de slag.

9. Benoeming stembureauleden, stemlocaties voor beperkte toegang - 5856-2022

BESLUIT:

Voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad op woensdag 16 maart 2022 met het vervroegd stemmen op maandag 14 en dinsdag 15 maart en voor het centraal stemmen tellen op donderdag 17 maart 2022:

  1. Te benoemen, de genoemde voorzitters, plaatsvervangende voorzitters, stembureauleden;
  2. De benoeming van de reserveleden en tellers te mandateren aan het Team Verkiezingen;
  3. Aan te wijzen als tellocatie voor GSB1 en GSB2 het gemeentehuis te Wijhe. 
    Het GSB1 start woensdag 16 maart 2022 vanaf 9.00 uur en het GSB2 start donderdag 17 maart 2002 om 9.00  uur. Eindtijd is niet bekend, duurt tot zolang het nodig is;
  4. Aan te wijzen als stembureau met beperkte toegang:
    • verzorgingstehuis het Averbergen, Averbergen 1 te Olst
    • verzorgingstehuis het Weijtendaal, Slotpark 1 te Wijhe
    • verzorgingstehuis Sint Willibrord, Boskamp 21 te Olst.

SAMENVATTING

Voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad op woensdag 16 maart 2022, met als extra verkiezingsdagen de maandag 14 en dinsdag 15 maart 2022 heeft het college besloten te benoemen de stembureauleden, zijnde de voorzitters, plaatsvervangende voorzitters, stembureauleden en reserveleden. 
We hebben een gemeentelijk stembureau 1 (GSB1) en gemeentelijk stembureau 2 GSB2).
Voor het centraal stemmen tellen op woensdag 16 maart (GSB1) en donderdag 17 maart 2022 (GSB2), is besloten te benoemen de voorzitter, plaatsvervangend voorzitter, stembureauleden.
Het tellen (op partijniveau) van de vervroegd uitgebrachte stemmen vindt plaats op woensdag 16 maart, op een door burgemeester en wethouders vast te stellen tijdstip. Het tijdstip wordt vastgesteld op 9.00 uur. Er is er voor gekozen om het GSB1 en het GSB2 op hetzelfde tijdstip te laten aanvangen zodat er geen verwarring ontstaat over de aanvang van de beide gemeentelijke stembureaus. Voor de benoeming van de tellers die nodig zijn bij het centraal tellen is besloten om dit te mandateren aan het Team Verkiezingen.

10. Herverdeling bijdrage Veiligheidsregio gemeenten en goed werkgeverschap na dienstongevallen - 7717-2022

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de wijziging in de verdeelsleutel voor de bijdrage aan de Veiligheidsregio IJsselland;
  2. In te stemmen met het voornemen van de Veiligheidsregio IJsselland om deel te nemen aan de oprichting van de Stichting Risicobeheer Veiligheidsregio’s en Stichting Waarborgfonds Veiligheidsregio’s en daarop geen wensen of bedenkingen kenbaar te maken;
  3. De twee reactiebrieven op de lijst van ingekomen stukken van de gemeenteraad d.d. 28 februari 2022 te plaatsen;
  4. De raad te informeren via de nieuwsbrief.

SAMENVATTING

De Veiligheidsregio IJsselland is een gemeenschappelijke regeling van de elf gemeenten in de regio IJsselland. Voorgenomen besluiten met financiële consequenties dienen aan de afzonderlijke gemeenteraden van de deelnemende gemeenten te worden voorgelegd, zodat die in de gelegenheid worden gesteld om een zienswijze in te dienen. Ook moet de raad moet zich op basis van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio IJsselland uitspreken over de oprichting en deelname van privaatrechtelijke  rechtspersonen. De gemeente Olst-Wijhe ziet geen aanleiding om een zienswijze in te dienen op de voorgenomen besluiten ten aanzien van de wijziging van de verdeelsleutel voor de bijdrage en de deelname aan de Stichtingen Risicobeheer en Waarborgfonds Veiligheidsregio’s. 

11. Bestuursvergadering AB OD IJsselland 17 februari 2022 - 8391-2022

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de advisering als verwoord in de geannoteerde agenda van het Algemeen Bestuur Omgevingsdienst IJsselland van 17 februari 2022;
  2. Op basis van de wijziging in de voorstellen voor de begrotingswijziging van de OD voor 2021 en 2022 in te stemmen met deze voorstellen

SAMENVATTING

Op 17 februari 2022 is er een vergadering gepland van het Algemeen bestuur van de Omgevingsdienst IJsselland. Door middel van een geannoteerde agenda is waar nodig per punt ingegaan op de inhoudelijke punten. 
OP 10 februari 2022 heeft het DB van de OD, naar aanleiding van diverse ingebrachte zienswijzen tegen de ontwerpbegrotingswijzigingen 2021 en 2022 een wijziging aangebracht in de voorstellen. Hiermee heeft het DB de intentie tegemoet te komen aan verzoeken om fasering in de uitgaven ten behoeve van het programma “samen toekomstbestendig”. De wijziging houdt in dat de kosten van coördinatie (€ 233.000) uit de voorstellen zijn geschrapt. Voor Olst-Wijhe verlaagt dit voor 2022 de kosten van onderdeel 3 over van begrotingswijziging van € 47.424 naar € 35.308. In de voorstellen voor de begroting 2023 zullen deze kosten weer opgevoerd worden.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Bestuursakkoord water klimaatadaptatie 2022-2027  pdf 104,4 KB Download
Districtelijk veiligheidsoverleg 16 februari 2022  pdf 103,0 KB Download
Reactie op brieven pb ontgassen binnenschepen op IJssel  pdf 91,3 KB Download
Ontwerpbestemmingsplan Holstweg eo Den Nul  pdf 93,2 KB Download
Invulling raadsmotie geen laagvliegroutes  pdf 89,3 KB Download
Regionale verkenning voorkomen dakloosheid  pdf 81,1 KB Download
Benoeming stembureauleden stemlocatie beperkte toegang  pdf 87,8 KB Download
Herverdeling veiligheidsregio gemeente goed werkgeverschap  pdf 92,5 KB Download
Bestuursvergadering ab od IJsselland 17 februari 2022  pdf 79,4 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen