B&W besluiten 12-10-2021

Aanwezig

  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
  • de heer A.G.J. Strien, burgemeester

Afwezig

  • de heer H.G. Engberink, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 5 oktober 2021

Besluit

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

3. Benoeming lid kerngroep Adviesraad Samenleving Olst-Wijhe

Besluit

De heer Han Schnitzler per 1 oktober 2021 te benoemen als lid van de kerngroep voor de Adviesraad Samenleving Olst-Wijhe, voor een periode van vier jaar. 

Samenvatting

In Olst-Wijhe is de Adviesraad Samenleving actief. Het doel van de gemeente om een adviesraad in te stellen is om inwoners inspraak te geven in het beleid, de regels en de uitvoering van de wet- en regelgeving in het sociale domein. De Adviesraad Samenleving bestaat uit een kerngroep en drie vaste werkgroepen: naar de wetten Wmo, Jeugd(zorg) en Participatiewet. Uit elke vaste werkgroep zitten twee leden in de kerngroep. Alle leden van de Adviesraad Samenleving vervullen hun functie op vrijwillige (onbetaalde) basis.

De Adviesraad Samenleving benoemt de leden van de werkgroepen zelf. De leden van de kerngroep worden door de gemeente benoemd. De leden van de werkgroep Wmo dragen nu een nieuwe kandidaat ter benoeming voor om zitting te nemen in de kerngroep. 

4. Belastingverordeningen 2022

Besluit

De gemeenteraad voor te stellen om vast te stellen:

  1. de verordening reclamebelasting centrum Wijhe 2022; 
  2. de verordening reclamebelasting centrum Olst 2022;
  3. de verordening afvalstoffenheffing 2022 Olst-Wijhe;
  4. de verordening tegemoetkoming onvermijdbaar medisch afval 2022 Olst-Wijhe;
  5. de verordening toeristenbelasting 2022;
  6. het tarief van de toeristenbelasting 2023 te handhaven op € 1 per overnachting.

Samenvatting

Door de vaststelling van de financiële uitgangspunten voor de begroting 2022 zijn afspraken vastgelegd over de te heffen gemeentelijke belastingen en retributies en de hoogte van de daarbij behorende tarieven. Om tot heffing over te gaan stelt de gemeenteraad vooraf een verordening met tarieven vast. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld vast te stellen, de verordening reclamebelasting centrum Wijhe 2022, de verordening reclamebelasting centrum Olst 2022, de verordening afvalstoffenheffing 2022 Olst-Wijhe, de verordening tegemoetkoming onvermijdbaar medisch afval 2022 Olst-Wijhe, de verordening toeristenbelasting 2022 en het tarief toeristenbelasting 2023.

5. Bestuursopdracht heroriëntatie voorliggend veld

Besluit

  1. In te stemmen met de Bestuursopdracht heroriëntatie voorliggend veld en deze ter vaststelling voor te leggen aan de raad; 
  2. De raad voor te stellen in te stemmen met uitstel van 2023 naar 2024 van de realisering van de heroverwegingsmaatregel 33 Herziening subsidiebeleid sport, cultuur en jeugdverenigingen (secundaire voorzieningen) en de incidentele financiële consequenties van € 9.000 voor 2023 te verwerken in de Kadernota 2023-2026.

Samenvatting

Olst-Wijhe wil een inclusieve en zorgzame samenleving zijn, waaraan iedereen een eigen bijdrage levert. Voorwaarde om dat te bereiken is de aanwezigheid van allerlei voorzieningen en activiteiten. Gelukkig hebben we die in onze gemeente. De vrij toegankelijke basisvoorzieningen van het sociaal domein vormen samen het zogenoemde “voorliggend veld”. Dit voorliggend veld kan het meedoen van onze inwoners versterken, de zelf- en samenredzaamheid vergroten en de vraag naar de individuele voorzieningen met een indicatie (jeugd, Wmo en participatiewet) verminderen. Een heroriëntatie (opnieuw richting bepalen) van dit voorliggend veld maakt onderdeel uit van de genomen maatregelen in de heroverweging. De bedoeling is niet alleen om 15% te bezuinigen, maar ook om tot een andere organisatie en een vernieuwende en doelgerichte samenwerking te komen. In deze bestuursopdracht heroriëntatie voorliggend veld geven we aan hoe we deze opdracht willen gaan uitvoeren.

6. Evaluatie Wmo beleidsplan 2017-2020

Besluit

  1. De raad voor te stellen om de notitie Evaluatie Wmo beleidsplan 2017-2020 vast te stellen;
  2. In te stemmen met de antwoordbrief aan de Adviesraad Samenleving. 

Samenvatting

Het maatschappelijk doel van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) is “meedoen”. De wet wil ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en mee kunnen doen in de samenleving, al of niet geholpen door vrienden, familie, bekenden of vrijwilligers. En als dat nodig is, is er aanvullende ondersteuning vanuit de gemeente. Om de Wmo in onze gemeente goed uit te voeren wordt elke vier jaar een beleidsplan opgesteld. In 2017 is een Wmo beleidsplan opgesteld voor de periode 2017-2020. Evaluatie ervan is nu aan de orde. 

In 2015 kreeg de gemeente er veel nieuwe Wmo taken bij vanuit de rijksoverheid. De evaluatie laat zien dat er sindsdien flinke stappen zijn gezet. Een belangrijke conclusie is dat we als gemeente een mooie waardering krijgen we van onze inwoners die gebruik maken van Wmo ondersteuning. De Wmo cliëntervaringen zijn positief en de ondersteuning die geboden vanuit de Wmo wordt als waardevol ervaren. De aanbevelingen in deze evaluatienotitie worden in 2022 gebruikt voor een volgend beleidsplan en dan ook verder uitgewerkt.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Belastingverordeningen 2022  pdf 90,7 KB Download
Benoeming lid kerngroep Adviesraad Samenleving  pdf 89,4 KB Download
Bestuursopdracht heroriëntatie voorliggend veld  pdf 104,1 KB Download
Vaststellen evaluatie Wmo beleidsplan 2017-2020  pdf 106,8 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen