Geschiedenis

Per 1 januari 2001 is de gemeente Olst-Wijhe ontstaan uit een gemeentelijke herindeling tussen de gemeenten Olst en Wijhe. De gemeente Olst-Wijhe bestaat nu uit twaalf kernen en buurtschappen.

Holsto > Olst

De hof Holsto werd voor het eerst vermeld in een oorkonde uit het jaar 947. Hij was gelegen op een oude rivierduin langs de IJssel op de plek van het huidige dorp Olst. Het Olster Erfgoed heeft een prachtig Canon van Olst gemaakt waarop de geschiedenis van Olst in 30 vensters wordt weergegeven.

Wie > Wijhe

Wijhe werd voor het eerst officieel benoemd in een oorkonde van Koning Otto I, waarin Wijhe als Wie genoteerd staat. Men neemt aan dat met Wie, Wijhe bedoeld wordt. De oorkonde dateert van 29 augustus 960. Ook Wijhe heef een Canon.

Wapen

De steltenberg en de lindeboom op het wapen slaan op de groene dijk, waardoor een relatie gelegd wordt met onze slogan 'een dijk van een gemeente'. De witte baan in het groen symboliseert de IJssel. De kleuren die in het wapen voorkomen, zijn ook gebruikt in beide oude gemeentewapens.

Elke gemeente heeft het recht een gouden kroon van drie bladeren en twee parels te verwerken in het wapen van de gemeente. Hoewel beide oude wapens geen kroon hadden, wilden wij voor het nieuwe wapen wel van dit recht gebruik maken. Op 30 januari 2004 is bij Koninklijk Besluit het nieuwe wapen verleend aan de gemeente Olst-Wijhe.

Logo

De dorpen Olst en Wijhe zijn door de IJssel met elkaar verbonden. De golvende linten in het logo verbeelden de IJssel. De kleuren blauw en groen passen bij water en natuur: twee typische elementen waar de gemeente trots op is. In het logo zijn de cultuurhistorische waarden gecombineerd met een moderne uitstraling. Het heeft een klassiek letterbeeld en een dynamisch element.

Oud burgemeesters

De gemeente Olst-Wijhe heeft de oud burgemeesters van de voormalige gemeente Olst en de voormalige gemeente Wijhe, maar ook van de huidige gemeente Olst-Wijhe op een rij gezet.

 
Spring naar einde Spring naar begin