B&W besluiten 11-07-2023

Aanwezig

  • mevrouw mr. Y. van Mastrigt, burgemeester
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 

Afwezig

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d 4 juli 2023

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

  • Procesmemo maatwerkvervoer– voor kennisgeving aan te nemen.
  • Vervolgproces invulling kernenwethouderschap– voor kennisgeving aan te nemen.
  • Collegebrief aan provincie over Motie Grip op Wind – in te stemmen met de brief.

3. Integraal Beheer Openbare Ruimte Olst-Wijhe 2023-2027 

BESLUIT:

  1. Het geactualiseerde IBOR-plan  2023-2027 vast te stellen conform het rapport Integraal Beheer Openbare Ruimte Olst-Wijhe 2023-2027 inclusief de hierin opgenomen werkwijze.
  2. Raad te informeren over het geactualiseerde IBOR-plan met een item in de raadsnieuwsbrief.

SAMENVATTING

In het rapport Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR) 2023-2027 staat beschreven hoe de gemeente Olst-Wijhe haar integraal beheer uitvoert in de openbare ruimte. Er staat aangegeven welke onderhoudskwaliteit wordt geleverd en welke middelen hiermee zijn gemoeid. 

In het IBOR-plan zijn voor alle deelgebieden, zoals bijvoorbeeld ‘Centrum’ en ‘Woongebied’, kwaliteitsnormen opgenomen. Denk hierbij aan kwaliteitsnormen voor het onderhoud van wegen, openbare verlichting, openbaar groen etc.  

Het plan is richtinggevend voor de op te stellen beleid-, beheer- en onderhoudsplannen in de openbare ruimte waarin thema’s als klimaatadaptatie, biodiversiteit, en de energietransitie een plek krijgen. De basis voor dit voorliggende geactualiseerde plan vormt het IBOR-plan dat in 2016 is vastgesteld. Actualisatie was nodig om op deze wijze over actuele beheergegevens en financiële middelen te kunnen beschikken om de openbare ruimte op het gestelde onderhoudsniveau te kunnen beheren. 

4. Principeverzoek inbreidingslocatie Zandhuisweg 7 te Wijhe

BESLUIT:

  1. In te stemmen met het advies om in principe medewerking te verlenen aan het plan tot de ontwikkeling van het perceel aan de Zandhuisweg 7 in Wijhe onder de volgende voorwaarden:
    a. Initiatiefnemer werkt een stedenbouwkundig plan nader uit dat door gemeente moet worden goedgekeurd;
    b. Initiatiefnemer kan in het plan een woning achter Zandhuisweg 3 en 5 ontwikkelen onder de voorwaarde dat het door de onafhankelijk stedenbouwkundige opgestelde advies over de positionering, oriëntatie, nokrichting e.d. overgenomen worden;
    c. Initiatiefnemer sluit een overeenkomst af met SallandWonen over de 4 huurwoningen in het plan;
    d. Er moet toestemming worden verkregen van ketenpartners, omdat er meerdere belangen spelen;
    e. Initiatiefnemer toont met onderzoeken aan dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening;
    f. Afspraken worden gemaakt tussen initiatiefnemer en gemeente over het beheer van de openbare ruimte.
  2. Een bestemmingsplan voor dit perceel aan de Zandhuisweg in procedure te brengen onder voorwaarde dat er niet eerder wordt gestart met de planologische procedure, voordat de anterieure overeenkomst inclusief kostenverhaal is gesloten met de initiatiefnemer.

SAMENVATTING

In Olst-Wijhe is behoefte aan extra woningbouwlocaties. Initiatiefnemer heeft een plan gemaakt voor het verbouwen van de boerderij en schuur, het bouwen van 4 vrijstaande woningen en een blok sociale woningbouw met 4 woningen. Het college van B&W besluit onder voorwaarden in principe medewerking te verlenen aan een herziening van het bestemmingsplan aan de Zandhuisweg/Dolskamp om de gewenste ontwikkeling planologisch mogelijk te maken.

5. GALA-SPUK 2023 

BESLUIT:

- In te stemmen met het inzetten van de GALA-SPUK middelen voor 2023 binnen de bestaande beleidskaders.

SAMENVATTING

Op vrijdag 3 februari 2023 is het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) ondertekend door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), GGD GHOR, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en VWS. In het GALA zijn gezamenlijk afspraken gemaakt op het gebied van gezondheid en welbevinden. 
 
Met het Gezond en Actief leven Akkoord (GALA) bouwen we aan het fundament voor een gerichte lokale en regionale aanpak op het gebied van preventie, gezondheid en sociale basis. Om hier uitvoering aan te geven stelt het rijk financiële middelen beschikbaar voor 15 onderdelen die vallen binnen sport en bewegen, gezondheid en de sociale basis. Er is door het college gekozen om alle onderdelen binnen het GALA-SPUK aan te vragen om een breed scala aan activiteiten voor het bevorderen van sport en bewegen, gezondheid, versterken sociale basis en preventie te kunnen inzetten. Voor de periode 2024 – 2026 stellen wij een plan van aanpak op dat voor 30 september 2023 moet worden ingediend bij het ministerie om middelen te verkrijgen voor de periode vanaf 2024. Vooruitlopend hierop worden de beschikbare middelen voor 2023 ingezet binnen de bestaande beleidskaders zodat er voldoende tijd is om met gebruikmaking van de beschikbare middelen te werken aan de doelen binnen het thema gezondheid en sociale basis van het GALA.

De middelen voor 2023 worden ingezet op verschillende thema’s. Concrete voorbeelden waar de financiële middelen voor worden gebruikt zijn het ondersteunen van ontmoetingsinitiatieven (ter voorkomen/verminderen van eenzaamheid), het realiseren van één aanspreekpunt in het voorliggend veld, het opzetten van (nieuwe) beweeginterventies en aansluiten bij het project Kansrijke Start

6. Annotatie en advies bij het AB van Veiligheidsregio IJsselland en het DVO van 12 juli 2023 

BESLUIT:

- In te stemmen met de voor het Veiligheidsoverleg per agendapunt genoemde adviezen.

SAMENVATTING

Ter voorbereiding op het Veiligheidsoverleg IJsselland dat op 12 juli 2023 plaatsvindt heeft het college ingestemd met de per agendapunt genoemde adviezen. Het betreft hier de agendapunten die strategisch en/of financieel van belang zijn. 

7. Voortgang sanering voormalige drugslab-locatie Rijsstraatweg Den Nul 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de memo: voortgang sanering drugslab locatie Rijksstraatweg Den Nul”.
  2. De feitelijke aanpak van de sanering afhankelijk te stellen van de reactie van de advocaten van de verantwoordelijken.
  3. Alle noodzakelijke voorbereidende handelingen in te stellen om de feitelijke sanering zo spoedig mogelijk zelf ter hand te kunnen nemen, waar onder het instellen van een projectorganisatie.
  4. In overleg te treden met de provincie Overijssel over het bestrijden van de kosten van de sanering.
  5. De woordvoerders in de raad telefonisch te informeren over de voortgang van de afhandeling van deze kwestie.
  6. Alex van de Graaf te machtigen om namens de gemeente Olst-Wijhe het formulier ‘Verzoek tot Schadevergoeding’ bij de rechtbank in te dienen;
  7. De financiële consequenties verwerken in de Berap.

SAMENVATTING

Op 28 augustus 2022 is door de politie op de locatie Rijksstraatweg 57b te Olst (Den Nul) een drugslab aangetroffen, welke een omvang had van een professioneel drugslab. Het drugslab bevond zich in een weiland achter de woning. Naar aanleiding van het constateren van het drugslab is onder andere op 24 november 2022 een last onder bestuursdwang opgelegd om de aangetroffen bodemverontreiniging te saneren conform de daarvoor gestelde wettelijke eisen. De eigenaar is om moverende redenen niet voornemens het door de Omgevingsdienst goedgekeurde Plan van Aanpak ter zake de sanering van de punt vervuiling uit te laten voeren. De gemeente dient derhalve, in het verlengde van de last onder bestuursdwang, onder eigen risico en financiering de sanering te gaan uitvoeren. De uitvoeringskosten hiervan zijn op dit moment nog niet concreet te benoemen maar uit ervaringen elders blijken de kosten op te kunnen lopen tot een miljoen euro en in gevallen zelfs daar over heen. Zoals al is aangegeven is het niet vanzelfsprekend dat deze kosten uit verhaal en subsidie zijn te terug te halen. Er moet rekening mee worden gehouden dat een substantieel deel van de kosten voor rekening van de gemeente blijven. 

Ten behoeve van de begeleiding van de uit te voeren sanering zal een projectorganisatie worden ingericht onder leiding van een extern in te huren projectleider.
 

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Integraal Beheer Openbare Ruimte Olst-Wijhe 2023-  pdf 48,4 KB Download
Principeverzoek inbreidingslocatie Zandhuisweg 7 te Wijhe  pdf 64,6 KB Download
Gala SPUK 2023  pdf 109,5 KB Download
Annotatie en advies bij het AB van Veiligheidsregio IJsselland en het DVO  pdf 59,3 KB Download
Voortgang sanering voormalige drugslab-locatie Rijsstraatweg Den Nul  pdf 36,6 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen