B&W besluiten 30-05-2023

Aanwezig

  • mevrouw mr. Y. van Mastrigt, burgemeester
  • de heer M. Blind, wethouder 
  • mevrouw P. Nijman, 2e loco-secretaris
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder

Afwezig

  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 23 mei 2023

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

  • Begrotingsbrief provincie – voor kennisgeving aan te nemen.
  • Concept reactie naar Regio Zwolle inzake meerjarige agenda -19271-2023 – voor
    kennisgeving aan te nemen.
  • Concept motie K80 – voor kennisgeving aan te nemen.
  • Toekomstgerichte evaluatie Overijsselse Ombudsman – voor kennisgeving aan te
    nemen.

3. Collegevoorstel principebesluit aangepast plan recreatiewoningen aan Assendorperdijk op Landgoed 't Rozendael 

BESLUIT:

1. In principe medewerking te verlenen aan het gewijzigde plan voor drie in plaats van één verblijfsrecreatieve voorzieningen op de locatie ‘Assendorperdijk (voorlopig) 4, 6 en 8’ op Landgoed ’t Rozendael te Wijhe onder de volgende voorwaarden:

  • Er moet worden aangetoond dat er een evenwicht is tussen de ontwikkelruimte die men krijgt en de investeringen (prestatie) in de ruimtelijke kwaliteit (Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving);
  • Het uitvoeren van een natuuronderzoek waaruit blijkt dat het plan haalbaar is;
  • Een bodemonderzoek waaruit blijkt dat de bodem van de locatie geschikt is of geschikt gemaakt kan worden voor verblijfsrecreatieve voorzieningen en het plan (financieel) haalbaar is.

2. Met inachtneming van bovenstaande medewerking te verlenen door het voeren van de procedure om af te wijken van het bestemmingsplan ‘Buitengebied Olst-Wijhe’ onder de voorwaarde dat vooraf een anterieure overeenkomst wordt afgesloten met de initiatiefnemer.

SAMENVATTING

De Stichting Baron van Ittersumfonds werkt aan het plan ‘bijzondere overnachtingen’ waarbij het verblijfsrecreatieve voorzieningen op het Landgoed ’t Rozendael wil realiseren. Het oorspronkelijke plan ging uit van 4 verblijven op 4 verschillende plekken op het landgoed, waarover door het college van B&W in september 2020 een positief principebesluit is genomen. Het plan is sindsdien aangepast waarbij één locatie komt te vervallen en er op één locatie drie recreatievoorzieningen worden gerealiseerd (in totaal dus 5 verblijven op het gehele landgoed). De aanvraag van de omgevingsvergunning voor deze locatie past dus niet binnen het principebesluit van 2020. Omdat de argumenten uit het principebesluit van 2020 om medewerking te verlenen aan het initiatief ook nog geldig zijn voor het aangepaste plan, heeft het college besloten om in principe medewerking te verlenen aan het afwijken van het bestemmingsplan voor het gewijzigde plan.

4. Collegevoorstel principebesluit Hooglandweg 3, Wijhe 

BESLUIT:

  1. In principe medewerking te verlenen aan het initiatief aan de Hooglandweg 3 te Wijhe voor de realisatie van een plattelandskamer, een mini-camping inclusief drie trekkershutten, een tuinkas en een overkapping voor zonnepanelen onder de volgende voorwaarden:
    a. Het erfinrichtingsplan en/of landschappelijk inpassingsplan wordt verder uitgewerkt en ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeente;
    b. Er wordt onderbouwd dat er sprake is van een evenwicht tussen de ontwikkelruimte die men krijgt en de investeringen (prestatie) in de ruimtelijke kwaliteit (Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving);
    c. De provincie Overijssel gaat akkoord met het definitief uitgewerkte plan;
    d. Er wordt een ruimtelijke onderbouwing opgesteld waaruit blijkt dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening / een goed woon- en leefklimaat, inclusief eventuele onderzoeken die benodigd zijn om dit aan te tonen;
  2. Met inachtneming van bovenstaande medewerking te verlenen door het voeren van de procedure om af te wijken van het bestemmingsplan ‘Buitengebied Olst-Wijhe’ onder de voorwaarde dat vooraf een anterieure overeenkomst wordt afgesloten met de initiatiefnemer.

SAMENVATTING

Op het erf van de voormalige boerderij ‘De Vos’ is nu een familiebedrijf gevestigd. De familie heeft geïnvesteerd in het erf om er een landgoedstatus te verkrijgen en wil met een aantal ruimtelijke initiatieven invulling geven aan de toekomstvisie voor het landgoed, waarbij wordt toegewerkt naar een ‘pleisterplaats’ waar men wordt verbonden door samen activiteiten te ondernemen m.b.t. duurzaamheid, biodiversiteit, zelfvoorzienendheid en welzijn. Concreet gaat het om de realisatie van een minicamping inclusief 3 trekkershutten, de realisatie van een plattelandskamer in het voorhuis van de karakteristieke woonboerderij op het erf, het plaatsen van een tuinkas en (op termijn) de realisatie van een overkapping van het parkeerterrein bij het bedrijf voor zonnepanelen. Deze zaken passen niet binnen het bestemmingsplan. Om het initiatief toch mogelijk te maken heeft het college van B&W besloten om op basis van het KGO-beleid en onder een aantal voorwaarden in principe medewerking te verlenen aan het wijzigen of afwijken van het bestemmingsplan.  

5. Vragen Partij van de Sport over ontsluiting SPOC 

BESLUIT:

Instemmen met de beantwoording van de vragen van PartijvdSport conform bijgevoegde beantwoordingsbrief.

SAMENVATTING

Naar aanleiding van ons besluit om de raad financiële middelen te vragen voor een verbeterde fietsontsluiting voor het SPOC park te Wijhe heeft de fractie van de PartijvdSport, op grond van artikel 37 van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad gemeente Olst-Wijhe, vragen gesteld. Het college heeft ingestemd met deze beantwoordingsbrief.

6. Besluit om in beginsel medewerking te verlenen aan de herontwikkeling van de percelen aan Het Anem 18 en de Rietbergweg 12 te Wijhe in het kader van de KGO-regeling 

BESLUIT:

  1. In principe medewerking te verlenen aan het plan tot het herontwikkelen van het perceel aan Het Anem 18 en de Rietbergweg 12 in het kader van de KGO-regeling onder de volgende voorwaarden:
    a. De bedrijfsbebouwing op het Anem wordt gesloopt, waarbij een woning ter compensatie gerealiseerd kan worden ter plaatse van de voormalige agrarische schuur op de Rietbergweg 12.
    b. Initiatiefnemers werken de erfinrichtingsplannen nader uit zodat deze door de gemeente kunnen worden goedgekeurd.
    c. Bij de nadere uitwerking als uitgangspunten te hanteren dat de woning die gerealiseerd wordt op de Rietbergweg als schuurwoning vormgegeven, het aantal ontsluitingen op het Anem niet toeneemt en de geplande boomgaard nader wordt uitgewerkt.
    d. Initiatiefnemers tonen met onderzoeken aan dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening.
  2. Een bestemmingsplan voor dit perceel in procedure te brengen onder voorwaarde dat er niet eerder wordt gestart met de planologische procedure, voordat de anterieure overeenkomst is gesloten met de initiatiefnemer.

SAMENVATTING

Er is een verzoek ingediend voor de beëindiging van de agrarische activiteiten op het perceel Het Anem 18. De bestaande schuren en bijbehorende voorzieningen worden gesloopt. Er wordt circa 1.400 m2 gesloopt. In de nieuwe situatie wordt dan de bestaande karakteristieke boerderij gesplitst en worden de bestaande nevenactiviteiten met recreatieve voorzieningen uitgebreid. Op basis van de sloopmeters kan er een woning gerealiseerd worden ter compensatie. Omdat de aanwezigheid van een nieuwe woning voor beperkingen zorgt voor de recreatieve functies is verzocht om deze op een ander perceel op te richten, waar een voormalige agrarische schuur gesloopt kan worden. Daarmee wordt een ruimtelijke verbetering gerealiseerd, de recreatieve mogelijkheden vergroot en vindt een landschappelijke verbetering plaats. Het college heeft besloten in principe medewerking te verlenen aan dit plan tot herontwikkeling.

7. Beantwoording raadsvragen fractie VVD woningbouwproductie 2022  

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de beantwoording van de vragen van de fractie van de VVD over de woningbouwproductie in 2022.

SAMENVATTING

De VVD-fractie heeft, volgens artikel 37 van het reglement van orde voor de raad, vragen gesteld over het aantal opgeleverde woningen in 2022. Het college geeft middels bijgevoegde brief antwoord op de gestelde vragen van de VVD-fractie.

8. Collegevoorstel vaststelling bestemmingsplan Buitengebied, Kappeweg 17

  BESLUIT:

  1. Het bestemmingsplan “Buitengebied, Kappeweg 17” bestaande uit de geometrische planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1773.BP2023001088-0201 met de bijbehorende bestanden, en waarbij voor de locatie van de geometrische planobjecten gebruik is gemaakt van de digitale ondergrond BGT van 31 januari 2023, ongewijzigd vast te stellen;
  2. Geen exploitatieovereenkomst vast te stellen, omdat het kostenverhaal anterieur verzekerd is.

SAMENVATTING

De eigenaar van de Kappeweg 17 heeft de gemeente verzocht om medewerking te verlenen aan de bestemmingswijziging van het perceel in het buitengebied van Wijhe. De initiatiefnemer wil met toepassing van de KGO-regeling ontwikkelruimte creëren voor de wijziging van de huidige bestemming ‘Recreatie – Verblijfsrecreatie’ naar ‘Wonen’. De functiewijziging zorgt ervoor dat de bestaande bedrijfswoning en het recreatieverblijf worden omgezet naar twee reguliere woningen. Het college van B&W heeft op 23 augustus 2022 onder voorwaarden besloten in principe medewerking te verlenen aan een herziening van het bestemmingsplan om de gewenste ontwikkeling planologisch mogelijk te maken en hiervoor een bestemmingsplan in procedure te brengen. De initiatiefnemers hebben een KGO-motivatie en erfinrichtingsplan opgesteld waarmee wordt voldaan aan de voorwaarden die worden gesteld door de gemeente. Het ontwerp-bestemmingsplan heeft vervolgens ter inzage gelegen van 30 maart tot en met 10 mei 2023. In deze periode zijn geen zienswijzen naar voren gebracht. Het college van B&W wordt daarom voorgesteld om de gemeenteraad voor te stellen het bestemmingsplan ongewijzigd vast te stellen.

9. Jaarstukken 2022

  BESLUIT:

  1. In te stemmen met de jaarstukken 2022 en ter vaststelling aan te bieden aan de raad

SAMENVATTING

Met het jaarverslag en de jaarrekening 2022 legt het college verantwoording af over de realisatie van het voorgenomen beleid uit de Beleids- en financiële begroting 2022. Het jaar 2022 is positief afgesloten met een resultaat na reserves van circa  € 3 miljoen. Beleidsmatig zijn de beoogde activiteiten wel uitgevoerd. Het overschot betreft met name geld van de Rijksoverheid dat eind 2022 is toegekend. Ons voorstel is om een significant deel hiervan, € 2,46 miljoen over te hevelen naar 2023 dan wel in reserves toe te voegen.

10. Bestuurlijk overleg Sallcon GR op 1 juni 2023

  BESLUIT:

  • Kennis te nemen van de documenten voor de bestuursvergadering Sallcon GR op 1 juni 2023 (agendapunt 2 t/m 5.b);
  • In te stemmen met het voorstel tot voorlopige vaststelling van de begroting 2024 van Sallcon GR (agendapunt 3.3);
  • In te stemmen met het volgen van het advies van PROOF om de huidige governance te optimaliseren (agendapunt 5.a);
  • In te stemmen met het door PROOF voorgestelde proces om te komen tot een gewijzigde GR(agendapunt 5.b);

SAMENVATTING

Op 1 juni 2023 wordt de vergadering van het bestuur van Sallcon GR gehouden. In deze vergadering wordt behandeld: concept jaarstukken Sallcon GR 2022, concept jaarstukken 2022 KonnecteD BV, concept begroting Sallcon GR 2024, Advies PROOF adviseurs (Evaluatie governance KonnecteD), beslispuntenmemo GR KonnecteD van Proof adviseurs en de Memo kader en proces ondernemingsplan en meerjarenbegroting.

 

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Collegevoorstel principebesluit aangepast plan recreatiewoningen aan Assendorperdijk op Landgoed 't Rozendael  pdf 246,3 KB Download
Principebesluit Hooglandweg 3, Wijhe  pdf 424,9 KB Download
Vragen Partij van de Sport over ontsluiting SPOC  pdf 31,8 KB Download
Medewerking herontwikkeling Het Anem  pdf 53,1 KB Download
Beantwoording raadsvragen fractie VVD woningbouwproductie 2022  pdf 38,0 KB Download
Vaststelling bestemmingsplan Buitengebied, Kappeweg 17  pdf 154,9 KB Download
Jaarstukken 2022  pdf 49,2 KB Download
Bestuurlijk overleg Sallcon GR op 1 juni 2023  pdf 59,0 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen