B&W besluiten 20-06-2023

Aanwezig

  • mevrouw mr. Y. van Mastrigt, burgemeester
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
  • de heer M. Blind, wethouder 

Afwezig

  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder, bij agendapunt 15

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d 12 juni 2023

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

3. Maatwerk huurprijsindexering Veiligheidsregio IJsselland 2023  

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de verschillen in de huurindexering voor brandweerkazernes, die
    gemeenten in IJsselland voor 2023 op het oog hadden;
  2. In te stemmen met voorkeurscenario 3 van één percentage (6,5%) voor alle gemeente op basis van de kerninflatie, waarbij energie geen deel uitmaakt van de indexering;
  3. Om na vaststelling van de maatwerkindexering de huur over 2023, afwijkend van de afgesproken twee factureringsmomenten, ineens aan VRIJ te factureren.

SAMENVATTING

Mede op advies van de financieel adviseurs van de 11 gemeenten binnen Veiligheidsregio IJsselland is in het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio op 5 april 2023 voorkeur uitgesproken voor het scenario ‘één percentage voor alle gemeenten op basis van de kerninflatie á 6,5%’. De gemeente Olst-Wijhe heeft haar voorkeur voor dit scenario uitgesproken omdat de Veiligheidsregio gebouwen huurt exclusief energie en hiermee zelf verantwoordelijk is voor de energiekosten. Hiermee is een voor de energie gecompenseerde Consumenten Prijs Index (CPI) rechtvaardig.

4. Benoeming leden kerngroep Adviesraad Samenleving Olst-Wijhe 

BESLUIT:

- Mevrouw Carla van der Kolk namens de werkgroep Jeugd en Rina Kers namens de werkgroep Participatie per 1 juni 2023 te benoemen als lid van de kerngroep voor de Adviesraad Samenleving Olst-Wijhe, voor een periode van vier jaar. 

SAMENVATTING

In Olst-Wijhe is de Adviesraad Samenleving actief. Het doel van de adviesraad is het faciliteren van inspraak door inwoners in het beleid, de regels en de uitvoering van de wet- en regelgeving in het sociale domein. De Adviesraad Samenleving bestaat uit een kerngroep en drie vaste werkgroepen: naar de wetten Wmo, Jeugd(zorg) en Participatiewet. Uit elke vaste werkgroep zitten twee leden in de kerngroep. Alle leden van de Adviesraad Samenleving vervullen hun functie op vrijwillige (onbetaalde) basis. 

De Adviesraad Samenleving benoemt de leden van de werkgroepen zelf. De leden van de kerngroep worden door de gemeente benoemd. De leden van de werkgroep Participatiewet en de werkgroep Jeugd dragen nu een nieuwe kandidaat ter benoeming voor om zitting te nemen in de kerngroep. 

5. Principebesluit realisatie mestbassin aan de Erveweg, Welsum

BESLUIT:

  1. In principe medewerking te verlenen aan de realisatie van een mestbassin aan de Erveweg (naast nummer 7a) in Welsum onder de volgende voorwaarden:
    - Er dient voor de inpassing van het mestbassin een plan voor landschappelijke inpassing te worden opgesteld dat wordt goedgekeurd door de gemeente;
    - Er worden maatregelen genomen (en in de vergunningsvoorwaarden opgenomen) om, bij het vullen van het mestbassin, de verkeersveiligheid te borgen; 
    - Het uitvoeren van een natuuronderzoek waaruit blijkt dat het plan haalbaar is;
    - Met een ruimtelijke onderbouwing en eventueel benodigd onderzoek wordt aangetoond dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening.
  2.  Met inachtneming van bovenstaande medewerking te verlenen door het voeren van de procedure om af te wijken van het bestemmingsplan ‘Buitengebied Olst-Wijhe’ onder de voorwaarde dat vooraf een anterieure overeenkomst wordt afgesloten met de initiatiefnemer.

SAMENVATTING

De eigenaar van het agrarisch bedrijf aan de Zijlweg 29 heeft een aanvraag ingediend voor de realisatie van een mestbassin. Het mestbassin moet worden gerealiseerd op de landbouwgronden die zich op circa 500 meter afstand bevinden van het agrarisch bedrijf. Het mestbassin kan vervolgens op afstand met een pomp en slang worden gevuld, wat jaarlijks 300 verkeersbewegingen met tractor en bemester scheelt. Dit is efficiënter voor het bedrijf, maar heeft ook met het oog op verkeersveiligheid en duurzaamheid voordelen. Omdat het mestbassin niet in of aansluitend op het bouwvlak wordt gerealiseerd, is een buitenplanse afwijking van het bestemmingsplan nodig. Het college van B&W heeft besloten om voor het mestbassin onder voorwaarden, zoals landschappelijke inpassing en aandacht voor verkeersveiligheid bij het vullen van het mestbassin, medewerking te verlenen aan de afwijking van het bestemmingsplan.

6. Sport- en beweegakkoord Olst-Wijhe 2023-2026  

BESLUIT:

  • Het Sport- en beweegakkoord Olst-Wijhe 2023-2026 vaststellen;
  • De raad te informeren via de raadsnieuwsbrief.

SAMENVATTING

In het ‘Hoofdlijnen Sportakkoord II’ zijn op landelijk niveau afspraken gemaakt over de beleidsambities op het gebied van Sport en bewegen. De afspraken binnen dit akkoord gelden voor de periode van 2023-2026. Het ‘Hooflijnen Sportakkoord II’ is een vervolg op het vorige sportakkoord met de titel ‘Sport verenigt Nederland’. Volgens de gemaakte afspraken in dit akkoord dient op lokaal niveau ook een herijking plaats te vinden van het Sportakkoord. De herijking is een voorwaarde om de financiële middelen voor uitvoering van het Sportakkoord en de Brede Regeling Combinatiefuncties te verkrijgen voor de periode 2023-2026. Het ‘Sport- en beweegakkoord Olst-Wijhe 2023-2026’ is het resultaat van de herijking van het Lokaal Sportakkoord.

7. Begroting 2024 Sallcon Gemeenschappelijke regeling, en jaarrekening 2022 

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de ontwerpbegroting 2024 Sallcon GR en de jaarrekening 2022 Sallcon GR en Konnekted;
  2. De gemeenteraad te adviseren om geen zienswijze in te dienen op de begroting 2024;
  3. De begroting, jaarrekeningen en concept reactie op de lijst van ingekomen stukken van de gemeenteraad te plaatsen. 

SAMENVATTING

Het bestuur van de bedrijfsvoeringorganisatie Sallcon GR heeft op 1 juni 2023 de jaarrekening Sallcon GR 2022, het jaarbericht 2022 KonnecteD BV en de Begroting 2024 Sallcon GR “voorlopig” vastgesteld.
De gemeenteraden van Olst-Wijhe en Deventer krijgen de mogelijkheid hierover zienswijzen in te dienen. Daarna stelt het bestuur van de bedrijfsvoering organisatie Sallcon GR de begroting 2024 definitief vast.  Het college heeft besloten om de gemeenteraad te adviseren om geen zienswijze in te dienen. Na vaststelling wordt de begroting 2024 dient bij Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel ingediend. 

8. Instellen Regionale Regietafel Vluchtelingen IJsselland  

BESLUIT:

  1. Akkoord gaan met het instellen van een Regionale Regietafel Vluchtelingen IJsselland voor het voeren van bestuurlijke regie op het structureel, integraal en wendbaar realiseren van de opgaven op het gebied van vluchtelingen in IJsselland.
  2. Akkoord gaan met de opdracht voor en samenstelling van de Regionale Regietafel.
  3. Wethouder Blind en wethouder Compagner namens de gemeente Olst-Wijhe af te vaardigen naar de Regionale Regietafel Vluchtelingen IJsselland. 

SAMENVATTING

In 2022 werd de opvang van Oekraïense ontheemden, de huisvesting van statushouders en het organiseren van (crisis)(nood)opvang voor asielzoekers grotendeels gerealiseerd via een crisisaanpak met de daarbij behorende bestuurlijke verantwoordelijkheden van de burgemeesters. In de loop van 2023 zal naar verwachting de opvang van diverse groepen vluchtelingen ook formeel een reguliere gemeentelijke verantwoordelijkheid worden. De Tijdelijke Wet opvang Oekraïense ontheemden en de Spreidingswet, beiden in concept, geven hiervoor de wettelijke basis. Daarmee zal de lokaal bestuurlijke verantwoordelijkheid van de burgemeesters formeel verschuiven naar de colleges van B&W. In de regio IJsselland willen we, vooruitlopend op deze formele verschuiving, nu al vormgeven aan de verbreding van de verantwoordelijkheden naar de colleges. Daarom stellen we voor om de regionale coördinatie op deze opgave zo spoedig als mogelijk, niet meer via het Bestuurlijk Overleg Vluchtelingen (burgemeesters) te laten verlopen, maar een breder samengestelde Regionale Regietafel Vluchtelingen IJsselland (RRVIJ) in het leven te roepen. De 11 colleges in IJsselland is gevraagd om in te stemmen met het instellen van deze Regionale Regietafel en de bijbehorende opdrachtformulering en samenstelling.

9. Herziene jaarstukken 2022, jaarverslag en jaarrekening 

BESLUIT:

  • De herziene jaarstukken 2022 opnieuw vast te stellen..

SAMENVATTING

De accountantscontrole is afgerond. Op verzoek van de accountant zijn nog enkele toelichtende wijzigingen aangebracht in de tekst. Daarnaast is uit de technische vragenronde gebleken dat er een verkeerde tabel ten aanzien van de lokale heffingen is opgenomen die onterecht een stijging van ruim 30% laat zien van in de lokale lastendruk. Het college heeft de aangepaste versie van de jaarrekening 2022 vastgesteld en legt deze ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. 

10. Beslissing op bezwaar tegen de omgevingsvergunning voor het voor een periode van tien jaar plaatsen van 26 flexwoningen en het aanleggen van het openbaar gebied op het perceel Vink 2 t/m 52 (even) te Olst  

BESLUIT:

  1. Het advies van de commissie over te nemen en het bezwaarschrift van reclamant 4 niet-ontvankelijk en de overige bezwaarschriften ongegrond te verklaren.
  2. Het besluit van 20 december 2022 onder wijziging van de motivering, in stand te laten.

SAMENVATTING

Tegen de verleende omgevingsvergunning voor het plaatsen van 26 flexwoningen en het aanleggen van het openbaar gebied op het perceel Vink 2 t/m 52 (even) te Olst is een aantal bezwaarschriften ingediend. De omgevingsvergunning is verleend op 20 december 2022 en verzonden op 21 december 2022 en betreft de activiteiten bouwen, het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan en het uitvoeren van een werk geen bouwwerk zijnde. De Bezwarenadviescommissie algemene zaken heeft op 14 maart 2023 een hoorzitting gehouden en advies uitgebracht over het bezwaarschrift. De commissie heeft geadviseerd te onderzoeken of het bestreden besluit onder aanvulling van de motivering in stand kan blijven. Naar aanleiding van de ingediende bezwaren en het advies van de commissie heeft er een volledige heroverweging plaatsgevonden. Bij deze heroverweging heeft het college geconstateerd dat de motivering van de verstrekte vergunning niet volledig is en dat, gelet op gerechtelijke uitspraken op dit gebied, dit ‘gebrek’ kan worden hersteld. Het college heeft dan ook besloten de motivering van de verleende vergunning te verbeteren. De verleende vergunning blijft dus, onder aanvulling van de motivering, in stand.

 

11. Beslissing op bezwaar tegen omgevingsvergunning voor het voor een periode van tien jaar plaatsen van 50 flexwoningen en het aanleggen van het openbaar gebied op het perceel Omloop 5 t/m 103 (oneven) te Wijhe   

BESLUIT:

  1. Het advies van de commissie over te nemen en het bezwaarschrift van reclamant 4 niet-ontvankelijk en de overige bezwaarschriften ongegrond te verklaren.
  2. Het besluit van 20 december 2022 onder wijziging van de motivering, in stand te laten.

SAMENVATTING

Tegen de verleende omgevingsvergunning voor het plaatsen van 50 flexwoningen en het aanleggen van het openbaar gebied aan de Omloop in Wijhe is een aantal bezwaarschriften ingediend. De omgevingsvergunning is verleend op 20 december 2022 en verzonden op 21 december 2022 en betreft de activiteiten bouwen, het gebruiken van gronden of bouwwerken aan de Omloop in strijd met het bestemmingsplan en het uitvoeren van een werk geen bouwwerk zijnde. De Bezwarenadviescommissie algemene zaken heeft op 14 maart 2023 een hoorzitting gehouden en advies uitgebracht over het bezwaarschrift. De commissie heeft geadviseerd te onderzoeken of het bestreden besluit onder aanvulling van de motivering in stand kan blijven. Naar aanleiding van de ingediende bezwaren en het advies van de commissie heeft er een volledige heroverweging plaatsgevonden. Bij deze heroverweging heeft het college geconstateerd dat de motivering van de verstrekte vergunning niet volledig is en dat, gelet op gerechtelijke uitspraken op dit gebied, dit ‘gebrek’ kan worden hersteld. Het college heeft dan ook besloten de motivering van de verleende vergunning te verbeteren. De verleende vergunning blijft dus, onder aanvulling van de motivering, in stand.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Maatwerk huurprijsindexering Veiligheidsregio IJsselland 2023  pdf 40,3 KB Download
Benoeming leden kerngroep Adviesraad Samenleving Olst-Wijhe  pdf 37,0 KB Download
Principebesluit realisatie mestbassin aan de Erveweg, Welsum  pdf 295,4 KB Download
Sport- en beweegakkoord Olst-Wijhe 2023-2026  pdf 48,0 KB Download
Begroting 2024 Sallcon Gemeenschappelijke regeling, en jaarrekening 2022  pdf 49,1 KB Download
Instellen Regionale Regietafel Vluchtelingen IJsselland  pdf 58,2 KB Download
Herziene jaarstukken 2022, jaarverslag en jaarrekening  pdf 34,1 KB Download
Beslissing op bezwaar tegen de omgevingsvergunning voor het voor een periode van tien jaar plaatsen van 26 flexwoningen en het aanleggen van het openbaar gebied op het perceel Vink 2 t/m 52 (even) te Olst  pdf 55,1 KB Download
Beslissing op bezwaar tegen omgevingsvergunning voor het voor een periode van tien jaar plaatsen van 50 flexwoningen en het aanleggen van het openbaar gebied op het perceel Omloop 5 t/m 103 (oneven) te Wijhe  pdf 60,8 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen