B&W besluiten 06-06-2023

Aanwezig

  • mevrouw mr. Y. van Mastrigt, burgemeester
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
  • de heer M. Blind, wethouder 
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d 30 mei 2023

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

Memo pilot bodycams

BESLUIT Burgemeester:

  • De gemeente Deventer als werkgever van Team Toezicht & Handhaving zoals dat binnen de gemeente Olst-Wijhe ingezet wordt toestemming geven om de reeds in gebruik zijnde bodycams ook in onze gemeente te dragen en in te zetten ten behoeve van de veiligheid van hun werknemers.
  • Concept brief voor Overijsselse Ombudsman – voor kennisgeving aan te nemen.

3. Actualiseren subsidiebeleid  

BESLUIT:

De gemeenteraad voor te stellen om:

  • In te stemmen met het plan van aanpak waarbij de doelstelling is om het geactualiseerde subsidiebeleid op 1 januari 2025 in werking te laten treden;
  • De algemene uitgangspunten voor de actualisatie van het subsidiebeleid als vertrekpunt vast te stellen;
  • De taakstellende structurele bezuiniging op de subsidies voor de secundaire voorzieningen van € 9.000 vanaf 2024, terug te draaien en de financiële consequenties hiervan verwerken in de kadernota 2024-2027.

SAMENVATTING

Het college van burgemeester en wethouders wil het subsidiebeleid voor zogenoemde primaire en secundaire voorzieningen actualiseren en heeft hiervoor een plan van aanpak en een aantal algemene uitgangspunten opgesteld dat ter besluitvorming aan de raad wordt voorgelegd. Het huidig subsidiebeleid is ruim tien jaar oud. Centraal uitgangspunt voor de actualisatie van het subsidiebeleid is dat subsidies meer dan nu het geval is worden verbonden aan gemeentelijke beleidsdoelstellingen. De actualisatie betekent geen bezuinigingsopdracht, voorgesteld wordt om de eerder aangekondigde heroverwegingsmaatregel ter hoogte van jaarlijks 9.000 euro te schrappen. Verschuivingen binnen het totaalbudget zijn wel mogelijk. De Adviesraad Samenleving wordt actief betrokken bij de actualisatie van het subsidiebeleid. Verenigingen en stichtingen in Olst-Wijhe worden in een vroeg stadium geïnformeerd en krijgen de gelegenheid te reageren de actualisatie in het subsidiebeleid. Doelstelling is dat het geactualiseerde subsidiebeleid op 1 januari 2025 in werking treedt.

4. Instemmen raadsvoorstel meerjarige agenda Regio Zwolle 2024-2028 

BESLUIT:

  • In te stemmen met het aanbieden van het Raadsvoorstel mbt de meerjarige agenda Regio Zwolle 2024-2028 aan de Gemeenteraad van Olst-Wijhe ter behandeling op 26-06-2023. 

SAMENVATTING

Op 23 mei jl. heeft het college ingestemd met de inhoud van de strategische meerjarige Agenda Regio Zwolle, waarbij de intentie is om in te stappen op zowel de (verplichte) basis onderdelen, als op alle 4 (facultatieve) opgave gerichte actielijnen. Op 23 mei jl. heeft tevens een raadswerkgroep Regio Zwolle plaatsgevonden. Naar het oordeel van de raadswerkgroep is het goed als dit onderwerp oordeelsvormend (en daarna besluitvormend) met de gehele raad wordt behandeld. Het college heeft ingestemd met het Raadsvoorstel.   

5. Leidraad Invordering 2023 

BESLUIT:

  • De Leidraad invordering gemeentelijke belastingen 2023 vast te stellen;
  • Dit besluit in werking te laten treden met terugwerkende kracht per 1 januari 2023;
  • De Leidraad Invordering 2022 in te trekken.

SAMENVATTING

Het betreft de vaststelling van de leidraad invordering gemeentelijke belastingen om de invordering van belastingaanslagen volgens actuele wetgeving te laten verlopen. De invordering wordt gedaan door de DOWR voor de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. De leidraad is in de gemeente Deventer al vastgesteld, waarbij de DOWR de voorzet heeft gegeven. 

6. Begroting 2024 RSJ incl. kadernota en jaarrekening 2022 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de kadernota en ontwerpbegroting 2024 van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Regionaal Serviceteam Jeugd (RSJ) IJsselland;
  2. De gemeenteraad voor te stellen geen zienswijze in te dienen op de ontwerpbegroting 2024 van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Regionaal Serviceteam Jeugd (RSJ) IJsselland.

SAMENVATTING

Het Regionaal Serviceteam Jeugd IJsseland (RSJ) is een gemeenschappelijke regeling van de 11 gemeenten in de regio IJsselland. Jaarlijks wordt de begroting voorafgaande aan vaststelling in het algemeen bestuur aan de gemeenteraden van de 11 gemeenten voorgelegd met de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. De gemeente Olst-Wijhe ziet geen aanleiding om een zienswijze in te dienen op de voorgelegde conceptbegroting 2024. Naast de conceptbegroting zijn het jaarverslag en de jaarrekening 2022 ter kennisname aangeboden.

7. Annotatie VNG congres 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de per agendapunt gegeven adviezen;
  2. Burgemeester Y. van Mastrigt te machtigen om tijdens de vergadering namens Olst-Wijhe deel te nemen aan stemmingen;
  3. De vergaderstukken aan te bieden als ingekomen stukken aan de raad.

SAMENVATTING

Op 14 juni vindt de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) plaats. Burgemeester Y. van Mastrigt vertegenwoordigt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Olst-Wijhe. Het college heeft ingestemd met de annotatie voor de Algemene Ledenvergadering.

8. Persoonlijke aanwijzingsbesluiten toezichthouders in de zin van artikel 5:11 van de Algemene wet bestuursrecht 

  BESLUIT:

  1. De in de bijlage genoemde personen aan te wijzen als toezichthouder als bedoeld in artikel 5:11 van de Algemene wet bestuursrecht.

SAMENVATTING

Voor een goede uitoefening van de functie en de wettelijk toezichthoudende taken dienen de toezichthouders persoonlijk te worden aangewezen middels een besluit. De aanwijzing is op grond van de Algemene wet bestuursrecht en aanverwante regelgeving een vereiste om gebruik te kunnen maken van de wettelijke vastgelegde bevoegdheden. Door middel van dit voorstel worden twee medewerkers aangewezen als toezichthouders.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Actualiseren subsidiebeleid  pdf 57,2 KB Download
Instemmen raadsvoorstel meerjarige agenda Regio Zwolle 2024-2028  pdf 37,8 KB Download
Leidraad Invordering 2023  pdf 33,0 KB Download
Begroting 2024 RSJ incl. kadernota en jaarrekening 2022  pdf 40,8 KB Download
Annotatie VNG congres  pdf 50,4 KB Download
Persoonlijke aanwijzingsbesluiten toezichthouders in de zin van artikel 5:11 van de Algemene wet bestuursrecht  pdf 39,2 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen