B&W besluiten 31-10-2023

Aanwezig

  • mevrouw mr. Y. van Mastrigt, burgemeester
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 

Afwezig

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 17 oktober 2023

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

 

2. Ingekomen

  • Verzoeken beeldvormend overleg – Akkoord.

 

3. Actualisatie beleidsplan begraven en begraafplaatsen

BESLUIT:

  1. De gemeenteraad voor te stellen in te stemmen met de actualisatie van het beleidsplan begraafplaatsen;
  2. De gemeenteraad voor te stellen de beheersverordening vast te stellen;
  3. De nadere regels vast te stellen;
  4. In te stemmen met het wijzigen van functionaliteit van de Aula in de Den Nul en hierover met lokale ondernemer verdere afspraken te maken;
  5. In te stemmen met de voorgestelde investeringen en de kapitaalslasten en baten van dit onderdeel te verwerken in de begroting 2024;
  6. De gemeenteraad voor te stellen in te stemmen met het investeringskrediet voor 2023 en om de financiële consequenties voor de kosten en opbrengsten mee te nemen in een begrotingswijziging voor 2024 en verder.

SAMENVATTING

In 2014 is het huidige beleid- en beheerplan begraafplaatsen vastgesteld. Dit plan had een looptijd tot 2020. Inmiddels is de wetgeving gewijzigd en zijn er maatschappelijke ontwikkelingen die vragen om op een aantal punten de wijze van begraven en het gebruik van begraafplaatsen aan te passen. Een aantal voorbeelden:

  • Wens om een speciale plek voor het begraven van ongeboren of te vroeg geboren kinderen.
  • Wens om te begraven in een meer natuurlijke omgeving.
  • Verschuiving van begraven naar cremeren, wat leidt tot het plaatsen van urnen of verstrooien van as.
  • Opkomst van andere vormen van herdenken en gedenken van overledenen (bijvoorbeeld een lichtjesavond of een klassiek concert). Hiervoor wordt een andere functionaliteit aan de aula op begraafplaats Den Nul toegekend. Dit in nauw overleg met een lokale begrafenisondernemer die mede bijdraagt aan een positieve exploitatie van het huidige gebouw. Het huidige gebruik van de aula voor herdenkingsdiensten komt daar mee te vervallen.   

 

4. Beleid- en Beheerplan Spelen, een integraal plan voor spelen, bewegen en ontmoeten in de openbare ruimte

BESLUIT:

  1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om in te stemmen met het Beleidsplan Spelen 2024 - 2028, een integraal plan voor spelen, bewegen en ontmoeten in de openbare ruimte.
  2. In te stemmen met het opnemen in de kadernota 2025-2028 van een bedrag van € 5.716,00 extra per jaar voor inspectie en onderhoud van speeltoestellen en speelondergronden, inclusief de inspecties van speeltoestellen van derden.
  3. In te stemmen met het opnemen een bedrag van € 434.616,00 in het MeerJarenInvesteringsProgramma (MJIP) voor vervanging van speeltoestellen en speelondergronden in de periode 2025-2028.
  4. In te stemmen om de kapitaallasten van deze investering op te nemen in de Kadernota 2025-2028.
  5. In te stemmen met het Beheerplan Spelen 2024-2028.
  6. In te stemmen met het Uitvoeringsplan Spelen 2024-2028.

SAMENVATTING

Het Beleidsplan Zo Spelen wij in Olst-Wijhe is geëvalueerd. Aan de hand van diverse landelijk ontwikkelingen en lokale opgaven, zoals het Bestuursakkoord, het Gezond Actief Leven Akkoord, de aanpak van Klimaatadaptatie is een voorstel voor nieuw beleid voor spelen, bewegen en ontmoeten in de openbare ruimte opgesteld. In de komende jaren werken we toe naar meer natuurlijke speelplaatsen, met  minder traditionele speeltoestellen en meer natuurlijke speelaanleidingen, waar ook voldoende ruimte is om te bewegen en elkaar te ontmoeten.
Volgens een recente veiligheidsinspectie van alle speeltoestellen zullen we in de komende vijf jaar veel speelruimte moeten vervangen. Dit doen we aan de hand van het nieuwe beleid. Omdat we eerder geen financiële middelen voor vervanging van speelruimte hebben gereserveerd, heeft het college besloten om de financiële middelen hiervoor op te nemen in het MJIP en deze integraal af te wegen in de Kadernota 2025-2028. Op basis van het nieuwe beleidsplan is een Beheerplan Spelen 2024-2028 en een Uitvoeringsplan 2024-2028 geschreven. 

 

5. Besluit in procedure brengen ontwerp-bestemmingsplan herontwikkeling Tellegenlocatie in Wijhe

BESLUIT:

  1. Medewerking te verlenen aan het wijzigen van bestemmingsplan ten behoeve van de herontwikkeling van de Tellegenlocatie in Wijhe onder de voorwaarde dat:
    • In overeenstemming met de gemeente het schetsplan wordt uitgewerkt tot een stedenbouwkundigplan en woningbouwprogrammering, conform de door de gemeente gestelde kaders in de openbare biedprocedure.
    • Een inrichtingsplan wordt uitgewerkt welke ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeente.
    • Wordt aangetoond dat sprake is van een goed woon- en leefklimaat d.m.v. een ruimtelijke onderbouwing en eventueel onderzoek.
  2. Een (ontwerp-)bestemmingsplan voor dit perceel in procedure te brengen onder voorwaarde dat er niet eerder wordt gestart met de planologische procedure, voordat er een anterieure overeenkomst is gesloten met de ontwikkelaar.
  3. Een anterieure overeenkomst met combinatie Bemog/Nikkels te sluiten waarin afspraken met ontwikkelaar worden gemaakt over het kostenverhaal, planschade etc.
  4. Besluiten om de anterieure overeenkomst (bijlage 1) als vertrouwelijk te bestempelen (op grond van artikel 5.1, eerste lid, sub c en tweede lid, sub e en f van de Woo). 
  5. Wethouder M. Blind te machtigen om namens de gemeente de anterieure overeenkomst te ondertekenen.
  6. De Raad en omwonenden te informeren over het tekenen van de anterieure overeenkomst en later het ter inzagelegging van het ontwerp-bestemmingsplan via de raadsnieuwsbrief, respectievelijk IJsselberichten.

SAMENVATTING

Het college heeft in mei 2022 besloten om voor de locatie Tellegenschool een openbare biedprocedure te starten. Hieruit is de combinatie Nikkels/Bemog als winnaar naar voren gekomen. Op 17 mei 2023 is hiervoor de koopovereenkomst getekend. Als vervolg hierop heeft het college van B&W besloten medewerking te verlenen aan een herziening van het bestemmingsplan om de gewenste ontwikkeling op locatie Tellegen planologisch mogelijk te maken. Hiervoor wordt een anterieure overeenkomst gesloten met combinatie Nikkels Projecten/Bemog Projectontwikkeling. De ontwikkelcombinatie neemt het verdere ontwikkelproces ter hand en realiseert het bouwplan. Het is de bedoeling dat er medio 2025 gestart wordt met de bouw van de woningen.

 

6. Eenmalige Energietoeslag 2023

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de Beleidsregels Eenmalige Energietoeslag 2023;
  2. De financiële consequenties verwerken in de tweede Berap 2023.

SAMENVATTING

De energieprijzen zijn de afgelopen periode flink gestegen. Vorig jaar is hierop door de rijksoverheid voor huishoudens met een laag inkomen een energietoeslag in het leven geroepen. Recent is door de rijksoverheid besloten om de energietoeslag ook in 2023 te verstrekken. Gemeenten voeren deze regeling uit in de vorm van categoriale bijzondere bijstand. Hierdoor kunnen de gemeenten de toeslag snel verstrekken. 

De rijksoverheid heeft de toe te kennen toeslag net als vorig jaar bepaald op € 1.300 per huishouden met een inkomen van hooguit 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm. De toeslag wordt zoveel als mogelijk ambtshalve (zonder aanvraag) toegekend aan de huishoudens die vorig jaar ook een toeslag hebben ontvangen. Huishoudens die niet in aanmerking komen voor een ambtshalve toekenning van de energietoeslag 2023 kunnen vanaf 1 december 2023 tot en met uiterlijk 30 juni 2024 een aanvraag indienen.

 

7. Publicatie officiële bekendmakingen team Leefomgeving

BESLUIT:

  • In te stemmen met het volledig digitaal publiceren van de officiële bekendmakingen van team Leefomgeving om zo te zorgen voor goede vindbaarheid, eenduidigheid en duidelijkheid.

SAMENVATTING

Sinds 1 juli 2021 verplicht de Wet Elektronische publicaties ons om alle officiële bekendmakingen digitaal te publiceren. Tot nu toe publiceren wij een afgeleide van de bekendmakingen in de IJsselberichten. Met de komst van de Omgevingswet verandert wát we moeten publiceren en wanneer. Daarom gaan wij vanaf dat moment over op volledig digitaal publiceren. Hiermee voorkomen we verwarring bij inwoners en eventuele juridische risico’s die dat met zich meebrengt.

 

8. Subsidie aanvraag Nationaal Isolatie Programma

BESLUIT:

  • In te stemmen met de subsidieaanvraag ten behoeve van de SpUK-middelen voor het Nationaal Isolatie Programma (hierna te noemen NIP).

SAMENVATTING

Om de klimaatdoelen te halen, moet Nederland in 2030 55% minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990, en klimaatneutraal zijn in 2050. Isoleren is een noodzakelijke maatregel om aan deze doelen te kunnen voldoen. Het Rijk heeft dan ook in het Nationaal Isolatie Programma (hierna te noemen NIP) het doel geformuleerd om tot 2030 2,5 miljoen woningen te isoleren, met nadruk op de 1,5 miljoen slechtst geïsoleerde woningen. Het NIP bestaat uit vier onderdelen: de lokale aanpak isolatie koopwoningen, de isolatie van huurwoningen, de isolatie van koopwoningen door eigen initiatief en de aanpak van energiearmoede. Het college geeft toestemming om de specifieke uitkering (SpUK)-subsidie aan te vragen voor het eerste onderdeel van het NIP; de lokale aanpak isolatie koopwoningen.


9. Tweede bestuursrapportage 2023

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de tweede bestuursrapportage 2023 en deze ter kennisname voor te leggen aan de raad;
  2. De raad voor te stellen een begrotingswijziging vast te stellen voor de gesignaleerde budgetontwikkelingen.

SAMENVATTING

In de bestuursrapportage zijn de budgetten voor 2023 geactualiseerd. Het totale resultaat van deze bestuursrapportage is € 0. Tevens is het bestuurlijk dashboard 2022 geactualiseerd. 
Als de raad de tweede bestuursrapportage 2023 vaststelt, is daarmee de begroting 2023 aangepast.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Actualisatie beleidsplan begraven en begraafplaatsen  pdf 69,5 KB Download
Beleid en Beheerplan Spelen  pdf 70,6 KB Download
Besluit ontwerp bestemmingsplan Tellegenlocatie  pdf 439,3 KB Download
Eenmalige Energietoeslag 2023  pdf 39,1 KB Download
Publicatie officiële bekendmakingen team Leefomgeving  pdf 38,5 KB Download
Subsidie aanvraag Nationaal Isolatie Programma  pdf 63,6 KB Download
Tweede bestuursrapportage 2023  pdf 43,7 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen