B&W besluiten 10-10-2023

Aanwezig

  • Mevrouw P. Nijman, 2e loco-secretaris
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • mevrouw mr. Y. van Mastrigt, burgemeester
  • de heer M. Blind, wethouder 

Afwezig

  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d 3 oktober 2023

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

  • Nieuwjaarsreceptie 2024. – voor kennisgeving aan te nemen.
  • Propositie Regio Deal 2023 - 33738-2023 – akkoord.

3. Verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november 2023 

BESLUIT:

  • De stemlocaties vast te stellen zoals genoemd in deze adviesnota;
  • De bezetting van de stembureaus ter uitvoering op te dragen aan de teamleider Publiekszaken;
  • Te kiezen voor optie 2 (centrale stemopneming op de dag na de verkiezingen) voor het vaststellen van de verkiezingsuitslag;
  • De Teamleider Publiekszaken te mandateren voor het nemen van uitvoeringsbesluiten rond de verkiezingen;
  • Kennis te nemen van de hogere die ontstaan door de extra verkiezingen op 22 november 2023;
  • De financiële consequentie, zijnde €41.000,- te verwerken in de tweede Bestuursrapportage.

SAMENVATTING

Op woensdag 22 november 2023 zijn de Tweede Kamer verkiezingen, een gevolg van de val van ons kabinet. Om uitvoering te geven aan deze verkiezingen heeft het college van B&W besluiten genomen over de stemlocaties, de bezetting, mandatering en het centraal tellen. 
Deze verkiezingen zijn verkiezingen waarvoor er vanuit het Rijk geen extra geld beschikbaar wordt gesteld. De verwachte kosten zijn €41.000,- .

4. Principebesluit vergroten en verplaatsen bouwvlak voor woning Raalterweg 3a te Wesepe 

BESLUIT:

  1. In principe medewerking te verlenen aan het vergroten en het verplaatsen van het bouwvlak binnen de bestemming Wonen aan de Raalterweg 3a te Wesepe, onder voorwaarde dat:
    a. De eigenaren van de panden met bedrijfsbestemming op het naastgelegen bedrijventerrein schriftelijk akkoord geven op de verplaatsing van het bouwvlak wanneer dit zorgt voor beperking van de bedrijfsactiviteiten op de betreffende percelen;
    b. Er een inrichtingsplan wordt uitgewerkt die ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeente;
    c. Er met een boom-technisch onderzoek wordt aangetoond dat de realisatie van de woning geen negatieve gevolgen heeft voor de duurzame instandhouding van de te behouden bomen in de omgeving;
    d. Wordt aangetoond dat sprake is van een goed woon- en leefklimaat d.m.v. een ruimtelijke onderbouwing en eventueel onderzoek.
  2. Een bestemmingsplan (Wro) of omgevingsplan/omgevingsvergunning voor buitenplanse omgevingsplan-activiteit (Omgevingswet) voor dit perceel in procedure te brengen onder voorwaarde dat er niet eerder wordt gestart met de planologische procedure, voordat een anterieure overeenkomst is gesloten met de initiatiefnemer.

SAMENVATTING

De eigenaren van de (verouderde) woning aan de Raalterweg 3a in Wesepe willen deze slopen en het bouwvlak binnen de bestaande woonbestemming verplaatsen en vergroten. De woning ligt direct naast het bedrijventerrein “Zuid Wesepe”. Het verplaatsen van het bouwvlak levert een netto verbetering op voor de mogelijke bedrijfsactiviteiten op het bedrijventerrein. De gevoelige bestemming ‘wonen’, die zorgt voor een beperking van bedrijfsmogelijkheden vanwege milieuaspecten zoals geluid en geur, komt voor een groot deel namelijk verderaf te liggen. Het college van B&W wordt om die reden geadviseerd om onder voorwaarden in principe medewerking te verlenen aan het herzien van het bestemmingsplan of omgevingsplan voor dit initiatief.

5. Plaatsing verkiezingsborden bij verkiezingen  

BESLUIT:

In te stemmen met de beantwoording van de vragen van de fractie PvdA en GroenLinks inzake verkiezingsborden. 

SAMENVATTING

De fracties PvdA en GroenLinks hebben schriftelijke vragen gesteld inzake de plaatsing van verkiezingsborden bij verkiezingen. De opdrachtgever verkiezingen / het college geeft middels bijgevoegde brief antwoorden op deze vragen. 

6. Adviesnota vergaderstukken AB GGD 12 oktober 2023 

BESLUIT:

In te stemmen met de genoemde adviezen op de diverse agendapunten

SAMENVATTING

Op 12 oktober 2023 vindt een vergadering plaats van het Algemeen Bestuur van de GGD IJsselland. Op de agenda staan de volgende punten waar een besluit over genomen dient te worden:
  • Bestuursrapportage najaar 2023
  • Geactualiseerde verordeningen in het kader van rechtmatigheidsverantwoording
  • Zesde wijziging gemeenschappelijk regeling GGD IJsselland
  • Opdracht verstrekking kennis- en adviesfunctie GGD IJsselland

In het voorstel wordt per onderwerp een advies gegeven aan de portefeuillehouder ter voorbereiding van de vergadering.

7. Beëindiging van de subsidierelatie met Stichting Toerisme en Recreatie Olst Wijhe (STROW) en doorzetten gereserveerde subsidie 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met het reserveren van de jaarlijkse subsidie á € 3.563,- van Stichting Toerisme en Recreatie Olst Wijhe (STROW) voor de ondernemersverenigingen Natuurlijk Olst en Gastvrij Wijhe en de Historische Vereniging Wijhe voor het organiseren van kerst-, winter- en zomermarkten en het online beschikbaar en up to date houden van toeristische/recreatieve informatie.
  2. De huidige subsidierelatie met het STROW te beëindigen.   

SAMENVATTING

Stichting Toerisme & Recreatie Olst-Wijhe (STROW) ontvangt reeds meerdere jaren structurele jaarlijkse subsidie van de gemeente Olst-Wijhe voor het verzorgen van recreatieve en toeristische informatie op de Tourist Info Punten en online op www.touristinfo-olstwijhe.nl alsmede het organiseren van de speciale kerst-, winter- en zomermarkten vol culturele activiteiten in Olst en Wijhe. In 2021 ontvingen zij een subsidie van € 3.563,-. In 2022 hebben zij geen subsidie aanvraag ingediend. Het bestuur van de stichting heeft besloten de stichting in 2023 op te heffen en hun taken over te dragen aan andere stichtingen/verenigingen in Olst-Wijhe. De ondernemersverenigingen Natuurlijk Olst en Gastvrij Wijhe en de Historische Vereniging Wijhe willen de online informatie op www.touristinfo-olstwijhe.nl en de speciale kerst-, winter- en zomermarkten, zoals de Anton Pieck markt in december graag voortzetten. Daarom wordt verzocht om het structurele subsidiebedrag van Strow á € 3.563,- met ingang van 1 januari 2024 naar deze organisaties over te hevelen.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november 2023  pdf 56,7 KB Download
Principebesluit vergroten en verplaatsen bouwvlak voor woning Raalterweg 3a te Wesepe  pdf 400,8 KB Download
Plaatsing verkiezingsborden bij verkiezingen  pdf 36,3 KB Download
Adviesnota vergaderstukken AB GGD 12 oktober 2023  pdf 61,3 KB Download
Beëindiging van de subsidierelatie met Stichting Toerisme en Recreatie Olst Wijhe (STROW) en doorzetten gereserveerde subsidie  pdf 52,2 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen