B&W besluiten 24-01-2023

Aanwezig

  • mevrouw mr. Y.P. van Mastrigt, burgemeester
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 17 januari 2023

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

  • Overzicht bezochte erven Olst-Wijhe project Toekomstgerichte erven – voor kennisgeving aan te nemen.

3. Principebesluit wijziging bestemming Langstraat 19 te Wijhe ten behoeve van de realisatie van 22 appartementen en 190 m2 commerciële ruimte

BESLUIT:

  1. In principe medewerking te verlenen aan een herziening van het bestemmingsplan aan de Langstraat 19 te Wijhe, waarbij er maximaal 22 appartementen en twee commerciële ruimten (gezamenlijk oppervlak 190 m2) worden gerealiseerd, onder voorwaarde dat:

a. de initiatiefnemer het stedenbouwkundig plan nader uitwerkt dat door de gemeente moet worden goedgekeurd;
b. in overeenstemming met de gemeente tot een programma voor de woningbouw wordt gekomen;
c. in overeenstemming met de gemeente tot een invulling van de parkeerbehoefte voor de nieuw te bouwen appartementen en commerciële ruimten wordt gekomen;
d. het plan ter advisering wordt voorgelegd aan de Monumentencommissie met betrekking tot de gevel die in het kader van het waardevolle dorpsgezicht is bestempeld als van ‘zeer hoge kwaliteit’;
e. wordt aangetoond dat sprake is van een goed woon- en leefklimaat door middel van een ruimtelijke onderbouwing en eventueel onderzoek.

SAMENVATTING

Initiatiefnemer heeft op 30 juni 2022 een principeverzoek ingediend voor de bestemmingswijziging van het perceel aan de Langstraat 19 te Wijhe. De initiatiefnemer wil op deze locatie 22 appartementen en twee commerciële ruimten (met een gezamenlijk oppervlak van 190 m2) realiseren, waarbij de commerciële ruimten zich bevinden in de plint aan de Langstraat. Binnen het huidige bestemmingsplan is het voorgenomen plan niet mogelijk. De locatie heeft de bestemming ‘Centrum’, waarbinnen woningen en commerciële functies gerealiseerd kunnen worden, maar het voorgenomen plan past niet binnen het bouwvlak. Het bestemmingsplan moet dus worden herzien. In de basis staat de gemeente positief tegenover het voornemen. Het college van B&W besluit onder voorwaarden in principe medewerking te verlenen aan een herziening van het bestemmingsplan om de gewenste ontwikkeling planologisch mogelijk te maken.

4. Eindrapportage realisatieplan heroverweging

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de eindrapportage heroverweging.
  2. De projectorganisatie heroverweging op te heffen en de afronding van de heroverwegingsmaatregelen te beleggen in de lijnorganisatie.
  3. De eindrapportage ter kennis te brengen van de gemeenteraad via de lijst van ingekomen stukken.

SAMENVATTING

Ter uitvoering van de heroverwegingsoperatie is een realisatieplan heroverweging opgesteld. De uitvoering is ondergebracht in een projectorganisatie onder aansturing van een stuurgroep zijnde het college van burgemeester en wethouders.
Op basis van bijgaande eindrapportage kan worden vastgesteld het realisatieplan nagenoeg in zijn geheel conform besluitvorming van de gemeenteraad is uitgevoerd. De totale taakstelling bedroeg € 2.486.241 structureel. Hiervan kan € 7.700 niet worden gerealiseerd vanwege gebleken onuitvoerbaarheid van de betreffende maatregelen.  Daarnaast wordt € 175.000 niet gerealiseerd als gevolg van het raadsbesluit om de OZB niet te verhogen. 

Besloten is om de (monitoring) van de uitvoering van de nog openstaande maatregelen onder te brengen in de lijnorganisatie en de projectorganisatie op te heffen. 

5. Nieuwe opzet bijeenkomst nieuwe inwoners

BESLUIT:

  1. In te stemmen met een wisselende, toegankelijkere locatie.
  2. In te stemmen met een zaterdagmiddag.
  3. In te stemmen met een programma voor kinderen.
  4. €5.000 euro budget vanuit potje Representatie in te zetten voor de bijeenkomst nieuwe inwoners.
  5. De uitgenodigde nieuwe inwoners ook te bevragen op de verwachtingen ten aanzien van de bijeenkomst.

SAMENVATTING

Het college besloot in 2018 voor het eerst nieuwe inwoners uit te nodigen. Vervolgens is na evaluatie besproken dit jaarlijks terug te laten komen. In 2020 en 2021 is de bijeenkomst niet doorgegaan vanwege corona. In 2022 vond de bijeenkomst zoals vanouds plaats. Naar aanleiding van de evaluatie van 2022, is besloten de bijeenkomst de komende jaren anders in te steken. Besloten is te kiezen voor een toegankelijkere locatie die per bijeenkomst wisselt en hiervoor jaarlijks € 5.000 euro te reserveren in het potje Representatie. Daarnaast organiseren we de bijeenkomst op een zaterdag van 16.00 tot 18.00 uur. Tenslotte willen we (jonge) gezinnen de ruimte bieden aan te sluiten (met een programma voor kinderen). 

6. Inbreidingsinitiatieven in Olst-Wijhe

BESLUIT:

1. In principe medewerking te verlenen aan het plan tot de ontwikkeling van kleinschalige woningbouw op de voormalige werkplaats van initiatiefnemer aan de Jan Hooglandstraat in Olst onder de volgende voorwaarden:
a. Initiatiefnemer werkt een stedenbouwkundig plan nader uit dat door gemeente moet worden goedgekeurd.
b. Er moet toestemming worden verkregen van ketenpartners, omdat er meerdere belangen spelen.
c. Initiatiefnemer toont met onderzoeken aan dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening.
d. Afspraken worden gemaakt tussen initiatiefnemer en gemeente over het beheer van de openbare ruimte.
2. Een bestemmingsplan voor dit perceel aan de Jan Hooglandstraat in procedure te brengen onder voorwaarde dat er niet eerder wordt gestart met de planologische procedure, voordat de anterieure overeenkomst is gesloten met de initiatiefnemer.

SAMENVATTING

In Olst-Wijhe is behoefte aan extra woningbouwlocaties. Met initiatiefnemer is gekeken naar mogelijke inbreidinglocaties. Het college van B&W besluit onder voorwaarden in principe medewerking te verlenen aan een herziening van het bestemmingsplan aan de Jan Hooglandstraat om de gewenste ontwikkeling planologisch mogelijk te maken.

7. Vervanging en harmonisatie beveiligingssysteem

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de vervanging van het beveiligingssysteem van de serverruimte in het gemeentehuis Wijhe en te integreren in het reeds in gebruik zijnde systeem van de gemeente Deventer.
  2. De gemeenteraad voor te stellen om een investeringskrediet van 30.000 euro beschikbaar te stellen bij de 1e bestuursrapportage 2023 en de hieruit voortvloeiende jaarlast van 2.450 euro mee nemen in de kadernota 2024-2027.

SAMENVATTING

Het beveiligingssysteem van onze ICT-ruimte voldoet niet meer aan de wettelijke beveiligingseisen. Om hieraan te kunnen voldoen en tegelijkertijd tot een geharmoniseerd systeem te komen, is een investering nodig van 60.000 euro. De helft van deze investering wordt gedekt vanuit het informatieveiligheidsbudget van DOWR-i omdat deze serverruimte tevens dient als achtervang voor de DOWR-ICT-infrastructuur.
Besloten is om in te stemmen met de benodigde investering van 30.000 euro.

8. Wijziging Leader aanvraag Pinokkio Boerhaar

BESLUIT:

  1. In te stemmen met vernietiging van de beschikking voor een bijdrage van € 16.875,- en in te stemmen met een bijdrage van € 24.769,- als cofinanciering voor het LEADER-project Verduurzaming gemeenschapshuis Pinokkio en deze bijdrage ten laste te brengen van de Investeringsreserve De Kracht van Salland.
  2. Aanvrager via een beschikking te informeren over het besluit.
  3. De raad te informeren over de onttrekking uit de Investeringsreserve De Kracht van Salland voor de cofinanciering van de LEADER-project Verduurzaming gemeenschapshuis Pinokkio via de 1e berap 2023 ad € 24.769,-.

SAMENVATTING

In 2016 is het LEADER-programma De Kracht van Salland van start gegaan. Aanvragen in het kader van dit programma kunnen worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een voorwaarde voor deze aanvragen is dat zij een cofinanciering geregeld moeten hebben bij de gemeente waar het project plaatsvindt. Een brief van toezegging moet meegezonden worden bij de aanvraag. Cofinanciering vindt plaats in de vorm van subsidietoekenning. 
Onze gemeente heeft in november 2022 een aanvraag in het kader van het LEADER-programma ontvangen voor het project Verduurzaming gemeenschapshuis Pinokkio in Boerhaar. Aan de gemeente werd een cofinanciering van € 16.875,- voor dit project gevraagd, welke na positieve advisering van de Lokale Actie Groep (LAG) in december 2022 is toegekend door het College. 
Het bestuur van gemeenschapshuis Pinokkio heeft in december de begroting aangepast naar aanleiding van een aantal offertes die ze ten tijde van de beoordeling door de Lokale Actiegroep nog niet ontvangen hadden en het wijzigen van enkele kostenposten naar aanleiding van de informatiebijeenkomst van de Kracht van Salland die zij in december volgden voorafgaand aan het indienen van de uiteindelijke aanvraag bij de RVO. 
Deze nieuwe begroting hebben zij als onderdeel van de uiteindelijke aanvraag ingediend bij het RVO. Dit moest voor 31 december en het bestuur van Pinokkio was op dat moment niet op de hoogte dat de gemeente ondertussen tijdens de laatste vergadering in december de conceptaanvraag had toegekend. De verzonden beschikking heeft de uiteindelijke aanvraag gekruist. Zij vragen nu het college de gemeentelijke bijdrage te verhogen van € 16.875,- naar € 24.769,-.

9. Subsidie voormalig Dag!enDoen!-project van Ut Huus 2023

BESLUIT:

  1. In te stemmen met beëindigen van de experimentsubsidie voor het project Dag!enDoen!  
  2. In te stemmen met het verstrekken van een eenmalige subsidie van €30.000, ter overbrugging van 2023, uit de corona-herstelmiddelen voor het in stand houden van activiteiten ter vermindering van eenzaamheid en bevorderen van ontmoeting in 2023 aan Ut Huus.
  3. De financiële consequenties voor 2023 te verwerken in de 1e Bestuursrapportage 2023.
  4. Voor 2024 en volgende jaren een voorstel af te wachten ter afweging bij de Kadernota 2024-2027.
  5. De raad te informeren via de nieuwsbrief. 

SAMENVATTING

Dag!enDoen! is een stichting die in 2018 is opgericht. Het is een combinatie van een aanbod van activiteiten, gecombineerd met duurzaam flexibel vervoer. Dag!enDoen! is gestart als experiment met een tijdelijk karaktervanuit het programma Transformatie Sociaal Domein. Dit is begonnen als burgerinitiatief en is vervolgens met incidentele subsidie uitgevoerd door Ut Huus. Het doel was het hebben van een concreet instrument tegen eenzaamheid. Met de subsidie die de afgelopen jaren is verstrekt is een lokale activiteitenagenda bijgehouden, zijn er verschillende activiteiten georganiseerd en zijn inwoners hier naartoe begeleidt. Daarnaast is werden er vrijwilligers ingezet om inwoners te begeleiden en vervoer naar de activiteiten te realiseren. 

Vanwege meerdere redenen, zoals het niet aansluiten van de Dag!enDoen!-app bij de vraag van de inwoners, de kosten en het hanteren van dubbele agenda is door Ut Huus de keuze gemaakt om vanaf 1-1-2023 niet langer deel te nemen aan het format Dag!enDoen! en is de licentie hiervoor opgezegd. Wel willen zij graag de activiteiten en begeleiding die zij onder de noemer Dag!enDoen! uitvoerden graag blijven uitvoeren. 

Tot en met 2022 is het project incidenteel gefinancierd. Om desgewenst eventuele structurele financiering mogelijk te maken wordt hiervoor een voorstel voorgelegd bij de raad voor de kadernota 2024. Om te voorkomen dat eenzaamheid binnen de gemeente toeneemt omdat activiteiten niet langer worden aangeboden of hierbij niet langer ondersteuning beschikbaar is, is besloten om 30.000 euro beschikbaar te stellen aan Ut Huus ter overbruggingsperiode voor het jaar 2023

10. Voorstel tot het vaststellen van het bestemmingsplan Buitengebied, Kappeweg 28

BESLUIT:

De raad voor te stellen:

  1. Het bestemmingsplan 'Buitengebied, Kappeweg 28' bestaande uit de geometrische planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1773.BP2022001086-0201 met de bijbehorende bestanden, en waarbij voor de locatie van de geometrische planobjecten gebruik is gemaakt van de digitale ondergrond BGT van 10 november 2022, vast te stellen.
  2. Geen exploitatieovereenkomst vast te stellen, omdat het kostenverhaal anterieur verzekerd is.

SAMENVATTING

Initiatiefnemer diende eerder een verzoek in voor de herontwikkeling van het perceel aan de Kappeweg 28 te Wijhe. De initiatiefnemer wil met toepassing van de KGO-regeling voormalige agrarische bedrijfsbebouwing slopen en ter compensatie een tweede woning realiseren. Het college van B&W besloot om onder voorwaarden planologische medewerking te verlenen. De voorgenomen ontwikkeling behoeft een herziening van het bestemmingsplan. Deze bestemmingsplanprocedure wordt nu doorlopen.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Principebesluit wijzigen bestemming Langstraat 19 Wijhe  pdf 417,1 KB Download
Eindrapportage realisatieplan heroverweging  pdf 181,3 KB Download
Nieuwe opzet bijeenkomst nieuwe inwoners  pdf 78,3 KB Download
Inbreidingsinitiatieven in Olst-Wijhe  pdf 207,7 KB Download
Vervanging en harmonisatie beveiligingssysteem  pdf 73,7 KB Download
Wijziging Leader aanvraag Pinokkio Boerhaar  pdf 86,8 KB Download
Subsidie voormalig Dag!enDoen!-project van Ut Huus 2023  pdf 117,9 KB Download
Voorstel tot het vaststellen van het bestemmingsplan Buitengebied, Kappeweg 28  pdf 95,4 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen