B&W besluiten 30-08-2022

Aanwezig

  • de heer A.G.J. Strien, burgemeester
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder/locoburgemeester
  • de heer mr G. Luijmes, locosecretaris 
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder

Afwezig

  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
  • de heer M. blind, wethouder 

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 23 augustus 2022 

Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 23 augustus 2022

Besluit

Conform vast te stellen. 

2. Ingekomen

  • Halfjaarbericht 2022 Enexis Holding N.V – voor kennisgeving aan te nemen.
  • Afronding verkoop Fudura B.V -  voor kennisgeving aan te nemen.
  • Dag van de boerin – voor kennisgeving aan te nemen.

3. VNG convenanten hulpmiddelen Meeverhuizen en Maatwerkprocedures toegang ondertekenen

Besluit

  1. Het convenant ‘Maatwerkprocedure toegang hulpmiddelen’ en het convenant ‘Meeverhuizen van individuele mobiliteitshulpmiddelen en roerende woonvoorzieningen bij een verhuizing’ te ondertekenen.
  2. In te stemmen met het koppelen van opleggers aan beide convenanten en deze te ondertekenen.
  3. De raad te informeren over dit besluit via de nieuwsbrief.

Samenvatting

De VNG roept gemeenten op om twee convenanten rondom de hulpmiddelen te ondertekenen. Het is de bedoeling dat alle gemeenten, zorgkantoren, zorgverzekeraars en leveranciers van hulpmiddelen de inhoud van de convenanten gaan toepassen. 
Het college heeft besloten om gehoor te geven aan de oproep van de VNG. 
Het Convenant maatwerkprocedure toegang hulpmiddelen en het Convenant meeverhuizen van individuele mobiliteitshulpmiddelen en roerende woonvoorzieningen bij een verhuizing zijn opgesteld om knelpunten met complexe hulpmiddelen op te lossen. Werken volgens het convenant betekent:

  • dat wij bij verhuizing van de inwoner de overname van het hulpmiddel regelen conform de afspraken in het convenant (betreffende prijsafspraken en werkwijze);
  • dat wij in onze werkwijze voor toewijzen en leveren van hulpmiddelen de modelmaatwerkprocedure implementeren;
  • dat een functioneel hulpmiddelenadvies van de behandelaar zoveel mogelijk zal worden overgenomen bij de beoordeling welk hulpmiddel passend is voor de inwoner;
  • dat alle partijen een vorm van casemanagement inzetten bij de doelgroep met een complexe hulpmiddelenvraag.

Aan beide convenanten wordt een oplegger gekoppeld. Dit geeft de gemeente de mogelijkheid om van de in de oplegger genoemde uitzonderingssituaties af te wijken van de convenanten. De oplegger verandert de 'ja, altijd' in 'ja, tenzij…' maar we benadrukken dat 'ja' de basisinstelling is.
Deze oplegger is opgesteld met de gemeenten waarmee wij gezamenlijk het contract voor de hulpmiddelen hebben. Door het convenant te tekenen in combinatie met een oplegger kan de door de belangenverenigingen gewenste brede, landelijke steun voor de convenanten bereikt worden.

4. Voorstel tot naamswijziging Arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe naar IJssel-Veluwe

Besluit

In te stemmen met het voorstel tot naamswijziging van de arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe naar IJssel-Veluwe.

Samenvatting

Het college stemt in met het voorstel tot naamswijziging van de arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe naar IJssel-Veluwe. 

Met ingang van 1 januari 2021 is een aantal wijzigingen in de SUWI-regelgeving van kracht geworden. Hieronder valt een wijziging rondom de naamgeving van regionale aanspreekpunten. Ieder regionaal aanspreekpunt voor werkgevers heet 'werkgeversservicepunt + naam arbeidsmarktregio'. 

De huidige naam is daardoor 'Werkgeversservicepunt FactorWerk Stedendriehoek en Noordwest Veluwe'. Deze naam is erg lang en niet praktisch in gebruik. Het lijkt voor de praktische uitvoerbaarheid wenselijk om de naam van de arbeidsmarktregio aan te passen naar een kortere naam.

De nieuwe naam sluit aan op de gewijzigde SUWI-regelgeving en is praktisch in gebruik en herkenbaar voor betrokken partijen, werkgevers en werkzoekenden. 

5. Wijziging bevoegde tot het ondertekenen van overeenkomsten binnen het landelijk convenant vroegsignalering van schulden

Besluit

Wethouder Compagner te benoemen als tekenbevoegde van overeenkomsten met vaste lasten partners binnen het landelijk convenant vroegsignalering van schulden. 

Samenvatting

22 februari 2022 heeft het college besloten tot het ondertekenen van het landelijk convenant vroegsignalering. Het college heeft toen wethouder Kamphuis aangewezen als bevoegde om het landelijk convenant te ondertekenen alsook de overeenkomsten met iedere individuele vaste lasten partner. 

De bevoegdheid tot ondertekenen van de overeenkomsten was gekoppeld aan wethouder Kamphuis en niet zijnde zijn functie met bijbehorende portefeuilles. Hierdoor is deze bevoegdheid niet automatisch overgedragen bij de portefeuillewisseling.

Het college besluit  Wethouder Compagner te benoemen als tekenbevoegde van nog te ondertekenen overeenkomsten met vaste lasten partners binnen het landelijk convenant vroegsignalering van schulden.

6. Herziening proces begroting 2023/vertaling bestuursakkoord 2022-2026

Besluit

  1. De Kadernota 2024-2027 als richtpunt te gebruiken voor de vertaling van het SRA / bestuursakkoord en de afweging van structureel nieuw beleid en daarvoor een gewijzigde procesplanning te vast te stellen.
  2. Bij de begroting 2023-2026 eenmalig bedragen voor concreet nieuw beleid voor 2023 af te wegen (als vertaling van het SRA / bestuursakkoord).
  3. Het opnemen van een structureel richtbedrag in de begroting 2023 voor de uitvoering van de gemaakte afspraken SRA / bestuursakkoord binnen de op dat moment actuele financiële stand van zaken (doelstelling e ruimte nieuwe raad).
  4. Twee beeldvormende sessies met de raad in september te houden om de raad mee te nemen in het proces.
  5. De procedure ter instemming voor te leggen aan het raadspresidium (5/9).

Samenvatting

De Strategische raadsagenda en het Bestuursakkoord 2022-2026 zijn in juli gepresenteerd. Deze stukken hebben op 5 juli op de agenda van de raad gestaan. De eerder gemaakte planning voor de afweging nieuw beleid dient te worden aangepast, omdat genoemde documenten later zijn verschenen dan in de eerdere planning was aangenomen. In het raadsvoorstel bij de Kadernota 2023-2026 was aangegeven dat de afweging van nieuw beleid en de financiële vertaling van de raadsagenda/bestuursakkoord zal plaatsvinden bij de vaststelling van de begroting 2023-2026. De uitwerking van het raadsagenda/bestuursakkoord in een collegeagenda met financiële vertaling vraagt de nodige tijd van de organisatie. De tijd in september is daarvoor te kort. Daarom heeft het college het proces opnieuw uitgelijnd.

7. Budget uitbereiding lias projectenmodule tbv Planning en Controlcyclus’

Besluit

  1. In te stemmen met de aanschaf van Lias Projectmodule Prestatiemanagement
  2. De raad via de 2e BERAP 2022 voor te leggen om de € 11.050 te dekken uit de middelen uit de voormalig reserve privatisering groen die nog beschikbaar zijn binnen de reserve nader te bestemmen middelen.

Samenvatting

Door de aanschaf van Lias Prestatiemanagement wordt het mogelijk gemaakt om verbinding te leggen tussen het opstellen van een projectplan, het regulier opstellen van voortgangsrapportages en risicomanagement per project. Deze tool ondersteunt daarnaast bij het overall generen van de projectportfolie, planning en financiën. Het effect is een efficiëntere, eenduidige monitoring en verantwoording van projecten in de PC cyclus. Daarnaast geeft het een realtime overzicht van de stand van zaken in de projecten.

8. Opvang vluchtelingen in Wijhe

Besluit

  1. In te stemmen met:
    De Langstraat niet aan te wijzen als een opvanglocatie voor vluchtelingen.
  2. De Rabobank aan te wijzen als opvanglocatie voor de opvang van 50 vluchtelingen.
  3. De raad te informeren via het seniorenconvent.
  4. De werkwijze zoals opgenomen in het communicatieplan.

Samenvatting

Momenteel worden twee locaties onderzocht voor de mogelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen in Wijhe, te weten:

  • Langstraat 58-62. Een leegstaande winkelruimte van Hemeltjen voor opvang van 20 vluchtelingen;
  • Oranjelaan 10. De voormalige Rabobank voor opvang van circa 50-60 vluchtelingen.

Beide locaties zijn geschikt te maken voor de opvang van vluchtelingen. Het vormen van woonunits voor 4 tot 6 personen is in de Rabobank eenvoudig te realiseren. Er is al een kamerindeling die voldoet. De Langstraat is een lege ruimte waar ook de woonunits moeten worden gemaakt. In beide locaties moeten de sanitaire en keukenvoorzieningen worden aangebracht. Bij de Rabobank is ook een P-terrein beschikbaar en er is eenvoudig een kinderspeelvoorziening te realiseren. Het college kiest er voor de mogelijkheid van de Rabobank verder uit te werken en de Langstraat af te laten vallen.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
VNG convenanten hulpmiddelen Meeverhuizen en Maatwerkprocedures toegang ondertekenen  pdf 122,9 KB Download
Voorstel tot naamswijziging Arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe naar IJssel-Veluwe  pdf 96,1 KB Download
Wijziging ondertekenen overeenkomsten vroegsignalering  pdf 85,0 KB Download
Herziening proces begroting 2023, vertaling SRA, bestuursakkoord 2022-2026  pdf 87,7 KB Download
Opvang vluchtelingen in Wijhe  pdf 103,1 KB Download
Budget uitbreiding lias projectenmodule  pdf 144,6 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen