B&W besluiten 20-09-2022

Aanwezig

  • mevrouw mr. Y.P. van Mastrigt, burgemeester
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder

Afwezig 

  • de heer M. blind, wethouder 

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 13 september 2022 

Besluit

Conform vast te stellen. 

2. Ingekomen

  • Provincie Overijssel Aanpak huisvesting statushouders – voor kennisgeving aan te 
    nemen.
  • Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld – voor kennisgeving aan te nemen.

3. (Deel)visie online dienstverlening  

Besluit

  1. In te stemmen met de (deel)visie online dienstverlening;
  2. De (deel)visie online dienstverlening ter kennis te brengen van de gemeenteraad via de lijst ingekomen stukken;
  3. De financiële consequenties mee te nemen op de lijst van gewenst nieuw beleid en ter besluitvorming voor te leggen bij de behandeling van de begroting 2023 en de meerjarenraming 2024-2026. Voor 2023 gaat het om € 46.000, voor 2024 om € 40.000 en vanaf 2025 om jaarlijks €23.000.

Samenvatting

Met onze online dienstverlening willen we: ‘Altijd dicht(er)bij en persoonlijk’ zijn. Online dienstverlening is namelijk altijd en overal beschikbaar voor onze inwoners. We gebruiken vijf richtinggevende uitgangspunten om ons doel te bereiken:

  1. Wij weten wie onze inwoners zijn en wat zij van ons verwachten.
  2. Wij bieden onze inwoners online dienstverlening op maat.
  3. Met trends en ontwikkelingen die bij onze gemeente passen, verbeteren wij onze dienstverlening.
  4. Onze online dienstverlening is toegankelijk voor onze samenleving.
  5. Wij laten zien wat wij doen en bieden gemeentelijke informatie online beschikbaar aan.

4. Begroting 2023 en Jaarrekening 2021 Toezichthoudend Orgaan openbaar primair onderwijs Olst-Wijhe en Raalte 

Besluit

De gemeenteraad voor te stellen:

  1. In te stemmen met de begroting 2023 en jaarrekening 2021 Toezichthoudend orgaan primair onderwijs Olst-Wijhe en Raalte.
  2. De raad te informeren via de lijst van ingekomen stukken.

Samenvatting

Op 1 januari 2006 is namens de gemeenteraden van Olst-Wijhe en Raalte het Toezichthoudend orgaan openbaar primair onderwijs Olst-Wijhe en Raalte (TZHO) ingesteld. Dit orgaan vervult namens de gemeenteraden de toezichtrol op Stichting ‘de Mare’. De begroting 2023 en jaarrekening 2021 van het TZHO worden naar beide gemeenteraden gestuurd. Gedeputeerde Staten heeft een afschrift ontvangen. 

5. Principebesluit om medewerking te verlenen aan het renoveren van zorgcomplex Overkempe

Besluit

  1. In principe medewerking te verlenen het renoveren van zorgcomplex Overkempe waarbij de het perceel met de bestemming Maatschappelijk wordt vergroot, een nieuw gebouw gerealiseerd wordt en bestaande bebouwing wordt uitgebreid, onder voorwaarde dat;
    a. initiatiefnemer zorgt voor een nadere uitwerking van het stedenbouwkundig plan;
    b. initiatiefnemer aantoont met onderzoeken dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening;
    c. bij de uitwerking er nadere aandacht is voor het parkeren en de ontsluiting van het ‘dorpshuis’ nader wordt afgestemd met de gemeente.
  2. Een bestemmingsplan voor dit perceel in procedure te brengen onder voorwaarde dat er niet eerder wordt gestart met de planologische procedure, voordat de anterieure overeenkomst is gesloten met de initiatiefnemer.

Samenvatting

Initiatiefnemer heeft een principeverzoek ingediend voor de Koekoeksweg 100 te Olst. De initiatiefnemer wil het zorgcomplex Overkempe moderniseren, laten voldoen aan de huidige (zorg)normen en bestaande initiatieven op het terrein herhuisvesten. Het college van B&W besluit onder voorwaarden in principe medewerking te verlenen aan een herziening van het bestemmingsplan om de gewenste ontwikkeling planologisch mogelijk te maken.  Bij de uitwerking is er nadere aandacht noodzakelijk voor het parkeren en de ontsluiting van het ‘dorpshuis’ vanwege de toevoeging van de ondergeschikte detailhandel en horeca-activiteiten.

6. Uitbetalen tweede energietoeslag van € 500,00 

Besluit

  1. De tweede aanvullende energietoeslag van € 500 ambtshalve te verstrekken aan de huishoudens die ook in aanmerking zijn gekomen voor de volledige eerste energietoeslag van € 900;
  2. Na bekendmaking van het beschikbare budget in de septembercirculaire af te wegen hoe om te gaan met de huishoudens die een deel van de eerste energietoeslag hebben ontvangen. 

Samenvatting

Van het Rijk zal de gemeente budget ontvangen voor een tweede energietoeslag. Om gelet op de knel bij huishoudens snelheid aan te brengen wordt bij huishoudens die ook in aanmerking zijn gekomen voor de volledige eerste energietoeslag de tweede ambtshalve uitbetaald.

7. Afsluiting particuliere spoorwegovergangen 

besluit 

  1. Wethouder Blind te mandateren voor ondertekening van de overeenkomst;
  2. Op korte termijn overgaan tot aanleg van grasbetonstenen langs een deel van de Scherpenzeelseweg. Hiervoor is dekking vanuit Prorail.

Samenvatting

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu en ProRail streven ernaar om het aantal incidenten op overwegen te verminderen. Daarvoor is onder meer het Programma Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO) in gang gezet. Doel van dit programma is het zo snel mogelijk sluiten of beveiligen van onbewaakte spoorwegovergangen. In Nederland zijn er naast openbare overpaden ook particuliere overpaden. Dat zijn kleine oversteekplaatsen voor rechthebbenden: landeigenaren of mensen die recht van overpad hebben over het spoor. Nu zie je dat deze private overwegen op sommige plaatsen een publiek karakter krijgen. Mensen gebruiken het als onderdeel van recreatie, zoals een wandelroute of als sluiproute om ergens sneller te komen.
In kader van de sluiting van de particuliere overwegen moeten nu meerdere agrariërs, die voorheen zo’n particuliere overweg op hun landerijen kwamen, via openbare wegen, zoals de Scherpenzeelseweg omrijden om hun akkers en graslanden te kunnen bereiken. Omdat de Scherpenzeelseweg binnen de provinciale en gemeentelijke hoofdfietsroute valt zijn door ProRail verbetervoorstellen gedaan om een deel van de Scherpenzeelseweg van vergevinggezinde bermen te voorzien.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
(Deel)visie online dienstverlening  pdf 106,1 KB Download
Begroting 2023 en Jaarrekening 2021 Toezichthoudend Orgaan openbaar primair onderwijs  pdf 73,5 KB Download
Principebesluit renoveren zorgcomplex Overkempe  pdf 174,5 KB Download
Uitbetalen tweede energietoeslag  pdf 93,6 KB Download
Afsluiting particuliere spoorwegovergangen  pdf 85,2 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen