B&W besluiten 06-09-2022

Aanwezig

  • mevrouw mr. Y.P. van Mastrigt, burgemeester
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 30 augustus 2022 

Besluit

Conform vast te stellen. 

2. Ingekomen

Geen ingekomen stukken.

3. Communicatie- en participatieplan Masterplan Fiets Olst 

Besluit

  1. In te stemmen met het communicatie- en participatieplan voor het Masterplan Fiets Olst;
  2. De raad te informeren via de nieuwsbrief.

Samenvatting

Het college heeft 1 maart 2022 het besluit genomen om in te stemmen met het plan van aanpak en de planning voor de uitvoering van het onderzoek naar veilige en herkenbare fietsroutes in Olst. Een wezenlijk onderdeel van het onderzoek is de communicatie en participatie. Hiervoor is een communicatie- en participatieplan opgesteld. Het college heeft besloten in te stemmen met het voorgestelde communicatie- en participatieplan.

4. Voortgang opzeggen contract Gazprom

Besluit

  1. Kennis te nemen van de voortgang in het proces rondom het opzeggen en opnieuw aanbesteden van een gasleveringscontract;
  2. Kennis te nemen van de voorlopige financiële gevolgen van deze contractwijziging;
  3. De raad te informeren via de raadsnieuwsbrief.

Samenvatting

Op 31 mei 2022 heeft het college op aanwijzing van het Rijk besloten om het contract met Gazprom Energy NL op te zeggen en een versnelde aanbestedingsprocedure in gang te zetten voor een nieuwe leverancier. Inmiddels hebben we Vattenfall als nieuwe leverancier van gas gecontracteerd en het contract met Gazprom opgezegd. De financiële gevolgen van dit nieuwe gascontract en mede hierdoor ook de gevolgen voor de prijzen zijn echter fors. Landelijk zijn er recent veel ontwikkelingen en debat. Deze worden nauwlettend gevolgd. 

5. Voorstel tot vaststelling van de eindnotitie bestuursopdracht heroriëntatie voorliggend veld

Besluit

  1. In te stemmen met de Eindrapportage bestuursopdracht heroriëntatie voorliggend veld en deze ter vaststelling voor te leggen aan de raad.
  2. Ter uitvoering van de bestuursopdracht definitief in te stemmen met de opgelegde taakstelling van 15% en de geschetste te verwachten maatschappelijke effecten hiervan te accepteren.
  3. De raad voor te stellen om in te stemmen met deelname aan de regionale netwerkorganisatie Salland United vanaf 2023 en de jaarlijkse kosten te dekken uit de ingevulde taakstelling.
  4. De raad voor te stellen om in te stemmen met het realiseren van een inloop-ggz-voorziening en de geraamde ontwikkelkosten van € 115.000,- te financieren uit de geoormerkte preventiegelden beschermd wonen en maatschappelijke opvang.
  5. De financiële aspecten mee te nemen in het begrotingsraadsvoorstel en te verwerken in de eerste begrotingswijziging 2023-2026.
  6. In te stemmen met de concept-antwoordbrief aan de Adviesraad Samenleving.

Samenvatting

Olst-Wijhe wil een inclusieve en zorgzame samenleving zijn waaraan iedereen een eigen bijdrage levert. Voorwaarde om dat te bereiken is de aanwezigheid van allerlei voorzieningen en activiteiten. Gelukkig hebben we die in onze gemeente. De vrij toegankelijke basisvoorzieningen van het sociaal domein vormen samen het zogenoemde 'voorliggend veld'. Dit voorliggend veld kan het meedoen van onze inwoners versterken, de zelf- en samenredzaamheid vergroten en de vraag naar de individuele voorzieningen met een indicatie (jeugd, Wmo en participatiewet) verminderen. 

Een heroriëntatie (opnieuw richting bepalen) van dit voorliggend veld maakt onderdeel uit van de genomen maatregelen in de heroverweging. De bedoeling is niet alleen om 15% te bezuinigen, maar ook om tot een vernieuwende samenwerking te komen. Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad de bestuursopdracht heroverweging voorliggend veld vastgesteld. Hierin staat beschreven hoe deze opdracht wordt uitgevoerd. Nu is de eindrapportage opgeleverd. Daarin zijn tien kompaslijnen voor de toekomst geschetst. De organisaties legden hun eigen activiteiten langs deze kompaslijnen en selecteerden een concrete ('minst schadelijk met het oog op de toekomst') invulling van de opgelegde 15% bezuinigingstaakstelling. Bij de organisaties bestaan wel grote zorgen wat de korting voor de inwoners betekent. Deze gevolgen staan verwoord in de eindrapportage. Aan de raad wordt gevraagd om bij de besluitvorming een weging te maken tussen de financiële doelstellingen van de bestuursopdracht en de maatschappelijke draagkracht

6. Aanbesteding Sociaal Medische Advisering (SMA)

Besluit

  1. De offerteaanvraag Sociaal Medische Advisering, inclusief bijbehorende bijlagen, vast te stellen;
  2. In te stemmen met de mandatering van Deventer als penvoerder voor de aanbesteding;
  3. In te stemmen met het starten van een openbare Europese aanbesteding en Wethouder J. Compagner het mandaat te verlenen tot het nemen van verdere besluiten in het kader van deze aanbesteding;
  4. Aan wethouder J. Compagner mandaat te verlenen tot het aangaan van de uit deze aanbesteding voortvloeiende overeenkomst.

Samenvatting

De gemeente Olst-Wijhe is onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), de (lokale) Verordening Leerlingenvervoer en de uitvoering van de Participatiewet met als onderdeel bijzondere bijstand. Binnen dit kader ligt de verantwoordelijkheid om rondom de aanvraag van een inwoner indien noodzakelijk medische informatie onafhankelijk te laten onderzoeken en/of beoordelen. In samenwerking met de gemeenten Deventer, Raalte en Voorst zijn we daarom de aanbesteding Sociaal medische advisering gestart. Het streven is om de aanbesteding aan het einde van dit jaar af te ronden met als doel het nieuwe contract in te laten gaan op 1 januari 2023.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Communicatie en participatie Masterplan Fiets Olst  pdf 88,2 KB Download
Voortgang opzeggen contract Gazprom  pdf 122,1 KB Download
Eindnotitie bestuursopdracht heroriëntatie voorliggend veld  pdf 131,6 KB Download
Aanbesteding sociaal medische advisering  pdf 90,0 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen