B&W besluiten 23-08-2022

Aanwezig

  • de heer A.G.J. Strien, burgemeester
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder/locoburgemeester
  • de heer mr G. Luijmes, locosecretaris 
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder

Afwezig

  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris
  • de heer M. blind, wethouder 

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 16 augustus 2022 

Besluit

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

  • Ledenbrief VNG over standpunt en aanpak VNG inzake stikstof en stikstofbeleid – 
    voor kennisgeving aan te nemen.
  • Brief NMV – akkoord met inhoud antwoordbrief.
     

3. Klachtenrapportage 2021 

Besluit 

  1. Kennis te nemen van de Klachtenrapportage 2021;
  2. Kennis te nemen van het Jaarverslag 2021 van de Stichting de Overijsselse Ombudsman;
  3. De raad in kennis te stellen van de Klachtenrapportage 2021 en het jaarverslag 2021 van de Stichting de Overijsselse Ombudsman.

Samenvatting

Jaarlijks brengt de klachtencoördinator een Klachtenrapportage uit. Dit is een verplichting op grond van de Klachtenregeling. In de Klachtenrapportage wordt het aantal, de aard, de wijze van afdoening en de getroffen maatregelen naar aanleiding van de ingediende klachten uiteengezet. Het college nam kennis van de rapportage en stelt de gemeenteraad van de Klachtenrapportage 2021 in kennis. Tevens wordt het Jaarverslag 2021 van de Stichting de Overijsselse Ombudsman met de raad gedeeld.

4. Principebesluit bestemmingswijziging en splitsing Kappeweg 17 te Wijhe in het kader van de KGO-regeling 

Besluit

  1. In principe medewerking te verlenen aan een herziening van het bestemmingsplan aan de Kappeweg 17 te Wijhe, waarbij de bestaande boerderij gesplitst wordt in twee woningen in het kader van de KGO-regeling, onder voorwaarde dat:
    a. In overeenstemming met de gemeente tot een motivatie en financiële onderbouwing van de benodigde kwaliteitsinspanning en invulling van die kwaliteitsinspanning in het kader van het KGO-beleid wordt gekomen;
    b. De initiatiefnemer het erfinrichtingsplan nader uitwerkt welke door de gemeente moet worden goedgekeurd;
    c. De provincie Overijssel toestemming heeft gegeven voor deze ontwikkeling in het buitengebied, omdat er een provinciaal belang is;
    d. Wordt aangetoond dat sprake is van een goed woon- en leefklimaat d.m.v. een ruimtelijke onderbouwing en eventueel onderzoek.
    e. Er een anterieure overeenkomst wordt gesloten met de initiatiefnemer voorafgaand aan het opstellen van het bestemmingsplan en de bestemmingsplanprocedure.
  2. Een bestemmingsplan voor dit perceel in procedure te brengen onder voorwaarde dat er niet eerder wordt gestart met de planologische procedure, voordat de anterieure overeenkomst is gesloten met de initiatiefnemer.

Samenvatting

Initiatiefnemer heeft een principeverzoek ingediend voor de bestemmingswijziging van het perceel aan de Kappeweg 17 te Wijhe. De initiatiefnemer wil met toepassing van de KGO-regeling ontwikkelruimte creëren voor de wijziging van de huidige bestemming ‘Recreatie – Verblijfsrecreatie’ naar ‘Wonen’ en het splitsen van de boerderij en schuur in twee wooneenheden. Hiervoor is een bestemmingsplanwijziging nodig. In de basis staat de gemeente positief tegenover het voornemen. Het college van B&W besluit onder voorwaarden in principe medewerking te verlenen aan een herziening van het bestemmingsplan om de gewenste ontwikkeling planologisch mogelijk te maken.

5. Het voornemen tot last onder dwangsom aan het bedrijf gelegen aan de Steunenbergerweg 7 en 7a te Olst 

Besluit

  1. In te stemmen met het opleggen van het voornemen tot last onder dwangsom aan het bedrijf gelegen op het perceel aan de Steunenbergerweg 7 en 7 a te Olst.
  2. De brief persoonlijk aan de vennoten van het bedrijf, uit te reiken.

Samenvatting

Op 10 mei 2022 hebben wij een handhavingsverzoek van omwonenden ontvangen.  Zij verzoeken ons handhavend op te treden tegen de activiteiten aan de Steunenbergerweg 7 en 7 a in Olst die zonder omgevingsvergunning worden uitgevoerd. Naar aanleiding hiervan heeft de toezichthouder van de Omgevingsdienst IJsselland op 30 mei 2022 aan het bedrijf, een bedrijfsbezoek gebracht. Er is geconstateerd dat de klachten over geur- en geluidsoverlast van de omwonenden terecht zijn en hierop is besloten handhavend op te treden.

6. Ledenraadpleging arbeidsvoorwaardennota 2023 

Besluit

In te stemmen met de arbeidsvoorwaardennota 2023 van de VNG voor de komende onderhandelingen voor de Cao Gemeenten.

Samenvatting

Het college voor arbeidszaken bepaalt bij de start van de onderhandelingen over de Cao Gemeenten de inzet namens de gezamenlijke werkgevers. De arbeidsvoorwaardennota 2023 omvat deze inzet. Hierover wordt een ledenraadpleging gehouden. Het college van B&W heeft ingestemd met deze arbeidsvoorwaardennota.

7.  Project De Lepelaar 

Besluit

  1. De procesbegeleiding te stoppen voor de ontwikkeling van het terrein ‘De Lepelaar’;
  2. Vast te stellen dat er op korte termijn geen buurthuis in de Eikelhof komt;
  3. De vorige eigenaren geen rekening te sturen en de extra kosten voor rekening van de gemeente te nemen ten laste van het budget De Lepelaar;
  4. Het bestuur van PB-Eikelhof en de provincie te informeren;
  5. De raad via de nieuwsbrief te informeren.

Samenvatting

De afgelopen jaren is samen met de eigenaar/ontwikkelaar, de provincie Overijssel, omwonenden, PB-Eikelhof en de gemeente gezocht naar een manier om een buurthuis op de Eikelhof te realiseren. Begin 2021 bleek dat er geen (financieel) haalbaar plan mogelijk was, ook niet met het realiseren van drie in plaats van twee extra woningen. In 2021 heeft een nieuwe ontwikkelaar (woonachtig op de Eikelhof) onderzocht of een plan met meer woningen (maximaal zes) mogelijk was. Deze variant werd ook geaccepteerd door de provincie (KGO, Maatschappelijke toevoeging van een buurthuis). 
Doordat de eigenaren de koopprijs hebben verhoogd van € 300.000 naar € 500.000 was er geen (financieel) haalbaar plan mogelijk en heeft de nieuwe ontwikkelaar besloten te stoppen met deze ontwikkeling. De locatie is inmiddels verkocht aan een particulier. Deze particulier gaat hier met zijn gezin en ouders wonen. Hij heeft uitgesproken dat hij op de locatie geen buurthuis gaat realiseren. Daarmee is de ontwikkeling van een buurthuis voor de kern Eikelhof op deze locatie niet mogelijk. Het college heeft nu besloten de procesbegeleiding voor dit project te stoppen.

8. Aanwijzingsbesluit toezichthouders  

Besluit

  1. De in de bijlage genoemde personen aan te wijzen als toezichthouder als bedoeld in artikel 5:11 van de Algemene wet bestuursrecht;
  2. Het eerdere aanwijsbesluit d.d. 5 februari 2020 in te trekken.

Samenvatting

Voor een goede uitoefening van de functie en de wettelijke toezichthoudende taken dienen de toezichthouders op grond van  de Algemene wet bestuursrecht te zijn aangewezen. De aanwijzing is op grond van de Algemene wet bestuursrecht en aanverwante regelgeving een vereiste om  gebruik te kunnen maken van de wettelijk vastgelegde bevoegdheden.

9.  Regeling melden vermoeden misstand en inbreuk op Unierecht 

Besluit

De regeling melden vermoeden misstand en inbreuk op Unierecht voor de DOWR-gemeenten vast te stellen.

Samenvatting

Sinds 2019 is een Europese Richtlijn inzake de bescherming van personen die inbreuken op het Unierecht melden van kracht. De Richtlijn heeft als doel klokkenluiders in Europa beter te beschermen. Nederland moest de Richtlijn uiterlijk 17 december 2021 omzetten in nationale wetgeving. Daarvoor is een wetsvoorstel gemaakt dat de bestaande Wet Huis voor klokkenluiders aanpast en wijzigt in de Wet bescherming klokkenluiders. De huidige Wet Huis voor klokkenluiders voldoet deels al aan de richtlijn. De implementatie van de Richtlijn in nationale wetgeving is vertraagd. Dit heeft tot gevolg dat de Richtlijn met nieuwe beschermingsmatregelen vanaf 17 december 2021 rechtstreekse werking heeft voor alle decentrale overheden. Overheidswerkgevers moeten zich vanaf die datum houden aan de Richtlijn en moeten op zo kort mogelijke termijn de interne procedure en de bestaande regeling melden vermoeden misstand aanpassen.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Klachtenrapportage 2021  pdf 88,4 KB Download
Principebesluit bestemmingswijziging en splitsing Kappeweg 17  pdf 179,4 KB Download
Het voornemen tot last onder dwangsom aan het bedrijf gelegen aan de Steunenbergerweg 7 en 7a te Olst  pdf 68,9 KB Download
Ledenraadpleging arbeidsvoorwaardennota 2023  pdf 99,9 KB Download
Project de Lepelaar  pdf 101,8 KB Download
Aanwijzingsbesluit toezichthouders  pdf 76,6 KB Download
Regeling melden vermoeden misstand en inbreuk op Unierecht  pdf 88,0 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen