B&W besluiten 12-04-2022

Aanwezig

  • de heer A.G.J. Strien, burgemeester
  • de heer M. Blind, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer H. Kamphuis, wethouder
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris

Afwezig

-

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 5 april 2022

Besluit

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

3. Totaalbeeld interbestuurlijk toezicht 2022 

Besluit

  1. Kennis te nemen van het totaalbeeld (provinciaal) interbestuurlijk toezicht Olst-Wijhe 2022;
  2. De gemeenteraad te informeren over het totaalbeeld van Gedeputeerde Staten van Overijssel via de lijst van ingekomen stukken;
  3. Het totaalbeeld op te nemen in de Jaarstukken 2021.

Samenvatting

In het kader van de interbestuurlijke verhoudingen tussen de Provincie Overijssel en de gemeenten in Overijssel is er een kader voor interbestuurlijk toezicht vastgesteld. Gedeputeerde Staten hebben aan de hand van dit kader de totaalbeelden per gemeente over het jaar 2021 vastgesteld.
Het totaalbeeld IBT is opgebouwd uit zes domeinen: Financiën, Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht), Wro (Wet ruimtelijke ordening), Informatie- & archiefbeheer, Huisvesting statushouders en Erfgoed. Voor Financiën gaat het om provinciaal toezicht op de begroting, en voor de andere domeinen om provinciaal toezicht op de uitvoering van gemeentelijke medebewindstaken.
De kleur van het totaalbeeld is dit jaar weer groen. In 2020 en 2021 was het beeld eveneens groen.

4. Verkoop Fudura B.V. door Enexis Holding N.V. 

Besluit

  1. Op de aandeelhoudersvergadering van 14 april 2022 in te stemmen met de voorgenomen verkoop van dochtermaatschappij Fudura door Enexis;
  2. De gemeenteraad te informeren via de lijst van ingekomen stukken en de nieuwsbrief.

Samenvatting

In het najaar van 2021 is Enexis onderzoek gestart naar het verkoopproces van haar dochtermaatschappij Fudura. Fudura richt zich op de zakelijke dienstverlening voor het optimaliseren en verduurzamen van de energievoorziening. Verkoop past binnen de nieuwe focusstrategie van Enexis om met name richting te geven aan het energiesysteem van de toekomst en focus te houden op uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In maart 2022 is met DIF Capital en pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM een consortium van kopers gevonden. De verkoop van Fudura verbetert de vermogenspositie van Enexis en haar mogelijkheden voor de financiering van haar taken in de energietransitie. In de aandeelhoudersvergadering van 14 april 2022 besluiten de aandeelhouders over de voorgenomen verkoop en in april 2023 besluiten de aandeelhouders over de bestemming van de opbrengst van de verkoop van Fudura.

5. DOWR Sociaal Statuut 

Besluit

In te stemmen met het DOWR sociaal statuut en deze door de burgemeester te laten ondertekenen als vertegenwoordiger van de gemeente Olst-Wijhe.

Samenvatting

De arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers van de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte (DOWR) zijn grotendeels geharmoniseerd. De DOWR-gemeenten hebben één sociaal statuut. Een sociaal statuut bevat afspraken over de manier waarop de personele gevolgen van een belangrijke organisatiewijziging worden opgevangen, welke faciliteiten en voorzieningen gelden en de wijze waarop het overleg met de bonden nader wordt ingevuld. Het zijn afspraken tussen de werkgever en de vakbonden, dus een overeenkomst die de werkgever bindt richting de bonden bij een eventuele reorganisatie. Het sociaal statuut is een soort vangnet voor de werknemers. Vernieuwing van het bestaande sociaal statuut was nodig. Met de vakbonden is een principeakkoord bereikt over de inhoud van een nieuw sociaal statuut. De drie colleges van burgemeester en wethouders dienen vanuit werkgeverszijde met de inhoud in te stemmen, waarna ondertekening plaats kan vinden en er een formeel akkoord ligt.

6. Principebesluit tot het verlenen van medewerking aan de realisatie van 6 appartementen in plaats van de eerder besloten 5 appartementen op het perceel Raalterweg 37 in Wesepe

Besluit

In principe medewerking te verlenen aan de realisatie van zes appartementen op het perceel Raalterweg 37 in Wesepe, onder voorwaarde dat:

  • wordt aangetoond dat de ontwikkeling inpasbaar is gelet op de milieu-aspecten;
  • wordt voorzien in voldoende parkeergelegenheid. 

Samenvatting

Voor het perceel Raalterweg 37 is een principeverzoek ingediend om het bestaande pand om te vormen naar zes koopappartementen. Op 12 januari 2021 is besloten in principe medewerking te verlenen aan vijf koopappartementen. In de uitwerking van het plan is de wens ontstaan niet vijf maar zes appartementen te ontwikkelen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om onder voorwaarden medewerking te verlenen aan het plan. 

7. Beslissing op bezwaar tegen omgevingsvergunning voor het in strijd met het bestemmingsplan bouwen van twee vrijstaande woningen, drie twee-onder-een-kapwoningen en één vijf-onder-een-kapwoning aan de Weidebeek 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19 en 21 en Brouwerskamp 18 en 20 te Wesepe  

Besluit

  1. Het advies van de commissie over te nemen en de bezwaarschriften ongegrond te verklaren;
  2. Het besluit van 9 november 2021 in stand te laten.

Samenvatting

Op 9 november 2021 is een omgevingsvergunning verleend voor de activiteiten bouwen van een bouwwerk en afwijken van het bestemmingsplan ten behoeve van het bouwen van twee vrijstaande woningen, drie twee-onder-een-kapwoningen en één vijf-onder-een-kapwoning aan de Weidebeek 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19 en 21 en Brouwerskamp 18 en 20 te Wesepe. Tegen dit besluit zijn vier bezwaarschriften ingediend.  De Bezwarenadviescommissie algemene zaken heeft op 8 maart 2022 een hoorzitting gehouden en advies uitgebracht over de te nemen beslissing op bezwaar.

8. Vaststellen van beleidsregels voor het plaatsen van laadinfrastructuur in de openbare ruimte 

Besluit

  1. In te stemmen met de beleidsregels openbare oplaadinfrastructuur elektrische voertuigen Olst-Wijhe;
  2. De beleidsregels openbare oplaadinfrastructuur elektrische voertuigen Olst-Wijhe zes weken ter inzage te leggen. 

Samenvatting

Om aan verzoeken van aanbieders van openbare oplaadinfrastructuur tegemoet te komen, is het van belang duidelijke kaders te formuleren waarbinnen de realisatie van de oplaadinfrastructuur in de gemeente Olst-Wijhe plaats kan vinden. Als uitgangspunt geldt dat de realisering en exploitatie aan de marktpartijen wordt overgelaten.

9. Dienstverleningsovereenkomst Stichting dierenasiel Zwolle 

Besluit

  1. In te stemmen met het voorstel van Stichting dierenasiel Zwolle voor het aangaan van een dienstverleningsovereenkomst voor onbepaalde tijd;
  2. In te stemmen met het onderbrengen van het vervoer van de Dierenbescherming bij het dierenasiel Zwolle;
  3. De financiële consequenties hiervan voor 2022 te verwerken in de 1e Bestuursrapportage 2022 en voor 2023 en volgende jaren in de Kadernota 2023-2026 op nemen als autonome ontwikkeling.

Samenvatting

Sinds augustus 2021 is het transport van zwerfdieren door de dierenbescherming weggevallen. Vanaf die tijd rijdt een Dierenambulance van stichting Dierenasiel Zwolle in de gemeente en haalt de zwerfdieren op. Door het dierenasiel Zwolle is een aanbod gedaan voor de opvang en het transport van zwerfdieren, wilde dieren en dieren in nood. Dit aanbod is gedaan aan verschillende gemeenten die te maken kregen met het plotseling wegvallen van het transport door de Dierenbescherming. Dit komt neer op 18.361 inwoners (CBS-cijfer per 01-01-2021) en dit is een bedrag van €21.115,15 per jaar (exclusief BTW). Er is vanuit de begroting per jaar een bedrag beschikbaar van €18.535. Er ontstaat dus een nadelig verschil ten opzichte van de begroting 2022-2025 van € 2.580. Dit verschil zal moeten worden toegevoegd aan de kadernota 2023-2026.

10. Versnelling Flexwonen en huisvesting statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne

Besluit

  1. Vooruitlopend op de vaststelling van de Woonvisie flexwoningen te ontwikkelen en hiervoor voorstellen ten aanzien van locaties tegemoet te zien;
  2. Versneld aan de taakstelling voor 2022 voor huisvesting statushouders te voldoen en hiervoor locatie Beatrixlaan beschikbaar te stellen;
  3. In te stemmen met nader onderzoek voor huisvesting Oekraïense vluchtelingen op locatie Bevrijdingsweg, en deze onder voorbehoud van financiering aan te bieden aan de regio.

Samenvatting

In de nog vast te stellen woonvisie wordt aangegeven dat we de komende jaren binnen de gemeente Flexwonen willen ontwikkelen. Door dit nu te versnellen wordt de druk op de woningmarkt binnen de gemeente verminderd voor bewoners van de gemeente. Daarbij neemt door de recente ontwikkelingen in Oekraïne de druk op opvanglocaties voor vluchtelingen en statushouders toe. Het college wil ook voor deze doelgroep flexwoningen realiseren. Er wordt gestreefd om binnen één jaar 100 flexwoningen te realiseren. Uitgangspunt is dat de flexwoningen voor een periode van 10 tot 15 jaar blijven staan. In dit kader wordt gekozen voor twee locaties waar 50 woningen per locatie worden geplaatst. Daarmee wordt versnippering over meerdere locaties voorkomen. We ontwikkelen deze Flexwoningen samen met SallandWonen. Nader onderzoek moet uitwijzen op welke locaties en onder welke voorwaarden dit kan worden gerealiseerd.

Het realiseren van de flexwoningen vraagt de nodige tijd en die is er eigenlijk niet, de nood is hoog. Opvang en asielzoekerscentra in Nederland zitten vol. Daarom hebben we gekeken naar woonruimte die op korte termijn beschikbaar is, als overbrugging, en waar tijdelijk statushouders en Oekraïense vluchtelingen kunnen wonen. Het college heeft besloten om vanaf 21 april 2022 voor de periode van een jaar 26 statushouders te huisvesten in vrijstaande woningen aan de Beatrixlaan in Wijhe. De woningen zijn in eigendom van SallandWonen. Deze woningen wachten op het moment van sloop en kunnen in de tussentijd benut worden voor huisvesting van statushouders. Op het moment dat de flexwoningen gereed zijn worden de statushouders hier gehuisvest.

Daarnaast heeft het college ingestemd met het tijdelijk huisvesten van circa 20 Oekraïense vluchtelingen op een locatie aan de Bevrijdingsweg in de Eikelhof. Ook hier gaat het om overbrugging totdat de flexwoningen in Olst-Wijhe gereed zijn. De impact op de gemeentelijke organisatie wordt in beeld gebracht. Bekeken wordt welke prioritering of extra capaciteit benodigd is.

11. Contract Gazprom Energy NL  

Besluit

In overeenstemming met het advies van het inkoopcollectief Energie Stedendriehoek/DOWR:

  1. Het huidige contract met Gazprom Energy NL (t/m 31-12-2023) niet vroegtijdig te ontbinden tenzij Europese of landelijke ontwikkelingen (waaronder publicaties of adviezen van de VNG) alsnog een andere handelswijze ingeven;
  2. Via de VNG-lijnen en het inkoopcollectief de rijksoverheid te stimuleren juridische maatregelen te nemen om te voorkomen dat onze gemeenten bij de volgende Europese aanbesteding gebonden kunnen worden aan Gazprom Energy NL als energieleverancier;
  3. Deze besluiten in te brengen bij het inkoopcollectief Stedendriehoek/DOWR;
  4. In te stemmen met de tekst voor de raadsnieuwsbrief en daarmee tevens de gestelde schriftelijke vragen van de fracties PvdA en GroenLinks als beantwoord te beschouwen.

Samenvatting

De gemeente Olst-Wijhe heeft, samen met 9 andere gemeenten, voor de levering van gas een contract met Gazprom Energy NL. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne leeft breed de wens niet te willen bijdragen aan de financiering van Rusland door het afnemen van gas en daarom het contract vroegtijdig te beëindigen. Na onderzoek naar de juridische en financiële consequenties blijkt dat vroegtijdige ontbinding van dit contract grote impact heeft op de levering van gas en de kosten en dat Rusland hier zelfs financieel voordeel uit kan halen. Het college heeft dan ook besloten het huidige contract niet vroegtijdig te ontbinden maar wel via de VNG en het inkoopcollectief de Rijksoverheid te stimuleren juridische maatregelen te nemen zodat we bij de volgende aanbesteding niet meer zijn gebonden aan Gazprom Energy NL als energieleverancier

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Totaalbeeld interbestuurlijk toezicht 2022  pdf 89,9 KB Download
Verkoop Fudura B.V. door Enexis Holding N.V.  pdf 86,2 KB Download
DOWR Sociaal Statuut  pdf 91,7 KB Download
Principebesluit verlenen medewerking realisatie 6 appartementen Raalterweg 37, Wesepe  pdf 90,5 KB Download
Beslissing bezwaar tegen woningen aan de Weidebeek en Brouwerskamp, Wesepe  pdf 104,1 KB Download
Vaststellen beleidsregels plaatsen laadinfrastructuur in de openbare ruimte  pdf 71,7 KB Download
Aanbod Stichting dierenasiel Zwolle dienstverleningsovereenkomst  pdf 187,7 KB Download
Versnelling Flexwonen en huisvesting statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne  pdf 103,8 KB Download
Contract Gazprom Energy NL  pdf 96,9 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen