B&W besluiten 05-04-2022

Aanwezig

  • de heer A.G.J. Strien, burgemeester
  • de heer M. Blind, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer H. Kamphuis, wethouder
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris

Afwezig

-

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 29 maart 2022

Besluit

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

  • Programma kernenbezoek Herxen op 12 april a.s – voor kennisgeving aan te nemen.
  • Brief provincie over rol provincie in RES – voor kennisgeving aan te nemen en te vermelden in de raadsnieuwsbrief.
  • Toekomstgerichte Erven– voor kennisgeving aan te nemen en de raad te informeren via de raadsnieuwsbrief. 

3. Vaststellen van het bestemmingsplan Buitengebied, Velnerweg 2  

Besluit

De raad voor te stellen:

  1. Het bestemmingsplan “Buitengebied, Velnerweg 2” bestaande uit de geometrische planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1773.BP2021001075-0201 met de bijbehorende bestanden, en waarbij voor de locatie van de geometrische planobjecten gebruik is gemaakt van de digitale ondergrond BGT van 14 december 2021, vast te stellen;
  2. Geen exploitatieovereenkomst vast te stellen, omdat het kostenverhaal anterieur verzekerd is.

Samenvatting

Initiatiefnemer heeft een principeverzoek ingediend voor de herontwikkeling van het perceel aan de Velnerweg 2 te Wijhe. De initiatiefnemer wil met toepassing van de KGO-regeling voormalige agrarische bedrijfsbebouwing slopen en ter compensatie een tweede woning realiseren. Het college van B&W heeft besloten om onder voorwaarden in principe planologische medewerking te verlenen. De voorgenomen ontwikkeling behoeft een herziening van het bestemmingsplan. Deze bestemmingsplanprocedure wordt nu doorlopen.

4. Brief aan minister inzake stoppen varend ontgassen binnenschepen op de IJssel

Besluit

  1. In samenwerking met gemeenten Zwolle en Kampen over te gaan tot het indienen van een verzoek voor het versnellen van een verbod op varend ontgassen op de IJssel;
  2. Het college van Zwolle te machtigen om namens Olst-Wijhe deze brief aan de minister te zenden;
  3. De gemeenteraad te informeren via de nieuwsbrief.

Samenvatting

Door de Plaatselijk Belangen van Herxen en Welsum is het schriftelijke verzoek gedaan om waar mogelijk regels te stellen of anderszins te bevorderen dat het varend ontgassen door binnenschepen op de IJssel zo spoedig mogelijk geheel wordt verboden. Met de PB’s is overleg geweest. Onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Zwolle heeft uitgewezen dat een verbod van gemeentewege niet effectief kan zijn. In overleg met betrokkenen is besloten bij de minister van Infrastructuur en Waterstaat aan te dringen op een versnelling van het integrale verbod op varend ontgassen en dit zo mogelijk te doen in samenwerking met de andere Overijsselse gemeenten langs de IJssel.

5. Geen nieuwe toetreders raamovereenkomst jeugd 2022 

Besluit

Vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022 geen nieuwe aanbieders specialistische jeugdhulp toe te laten tot de Raamovereenkomst Specialistische Jeugdhulp regio IJsselland 2022 (Raamovereenkomst 2022).

Samenvatting

Op 30 juni 2021 heeft het bestuur van het RSJ IJsselland besloten de inwerkingtreding van de doorontwikkeling van het inkoopmodel uit te stellen. De voornaamste redenen van dit besluit waren dat er veel vragen zijn gesteld door aanbieders over de bekostiging van specialistische jeugdhulp, landelijke ontwikkelingen die om regionaal herijken van de aanbesteding vragen en dat de nieuwe manier van verwijzen middels keuzebudgetten nog onduidelijk was. Als gevolg van het uitstel van de doorontwikkeling inkoop is de Raamovereenkomst 2022 verlengd tot 1 januari 2023. Per 1 januari 2023 zal de raamovereenkomst worden aangepast op basis van het op dat moment geldende Inkoopmodel (het nieuwe inkoopmodel en het nieuwe contract). Op basis van de vastgestelde inkoopstrategie (vastgesteld 2017) zou dit betekenen dat er in 2022 twee toetredingsmomenten voor nieuwe aanbieders zijn. Het college heeft besloten hiervan af te wijken en voor 2022, net zoals in 2021 en 2020, af te zien van de toetredingsmomenten. 

6. Intentieovereenkomst Stichting Maatschappelijk Vastgoed realisatie kindcentrum Wijhe 

Besluit

  1. In te stemmen met de intentie om via het concept huren als eigenaar van Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV) het kindcentrum Wijhe te realiseren;
  2. In te stemmen met de intentieovereenkomst om daarmee een verkenningsfase met SMV in te gaan teneinde te definiëren hoe het kindcentrum kan worden gerealiseerd;
  3. Af te wijken van het inkoopbeleid door in te stemmen met DNR 2011 in plaats van de algemene inkoopvoorwaarden van de gemeente;
  4. De raad via de raadnieuwsbrief te informeren over het besluit om, gelijkluidend aan het kindcentrum Olst, de intentieovereenkomst met SMV aan te gaan.

Samenvatting

De gemeente Olst-Wijhe, schoolbestuur mijnplein, schoolbestuur De Mare en Kindercentrum de Bieënkorf hebben de intentie uitgesproken om een samenwerking aan te gaan met Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV) om het nieuwe kindcentrum Wijhe op de locatie SPOC te realiseren. De overeenkomst voor het kindcentrum Wijhe is hetzelfde als de overeenkomst voor het kindcentrum Olst met dien verstande dat in Wijhe de Bieënkorf als contractpartij voor de kinderdagopvang betrokken is en dat er in Wijhe geen gymlokaal wordt gebouwd. In dit voorstel worden alleen de afwijkingen t.o.v. kindcentrum Olst en/of onderwerpen de alleen betrekking hebben op kindcentrum Wijhe behandeld. Na het ondertekenen van de intentieovereenkomst vindt net als in Olst de verkenning plaats hoe de beoogde samenwerking er precies uit moet komen te zien. Het doel is dat de verkenning met SMV naar de invulling van de samenwerking voor de zomer van 2022 gereed is. 

7. Collegeverklaring 2021 Informatiebeveiliging voor DigiD en Suwinet en verantwoordingsrapportage BAG, BGT en BRO en WOZ 

Besluit

  1. Collegeverklaring Ensia voor DigiD en Suwinet over 2021 af te geven;
  2. De verantwoordingsrapportages BAG, BGT en BRO en WOZ vast te stellen;
  3. De raad over de collegeverklaring te informeren via de jaarstukken 2021 en de stukken ter inzage te leggen voor de raad van 4 juli 2022.

Samenvatting

Het college van burgemeester en wethouders geeft met de collegeverklaring voor DigiD en Suwinet aan in hoeverre de gemeente Olst-Wijhe voldoet aan de voor DigiD en Suwinet geselecteerde informatiebeveiligingsnormen op basis van de Eenduidige Normatiek Single Information Audit (ENSIA) systematiek. ENSIA ondersteunt de gemeente bij de verantwoording over informatiebeveiliging richting de gemeenteraad en de rijksoverheid. ENSIA gaat uit van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO), alsmede van informatiebeveiligingsnormen vanuit Basisregistratie Personen (BRP), wet- en regelgeving reisdocumenten, Digitale persoonsidentificatie (DigiD), Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), Basisregistratie Ondergrond (BRO), de Basisregistratie Waardering Onroerende Zaken (WOZ) en de Gezamenlijke Elektronische Voorzieningen Structuur uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen (GeVS/Suwinet).  

8. Beleidsregels Eenmalige energietoeslag 2022 

Besluit

  1. In te stemmen met de Beleidsregels Eenmalige energietoeslag 2022;
  2. Het resterende rijksbudget voor de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) in te zetten om de eenmalige energietoeslag te verhogen met €100 per huishouden. 

Samenvatting

De energieprijzen zijn flink gestegen en lopen mogelijk nog verder op. Hierop is door de rijksoverheid voor huishoudens met een laag inkomen een eenmalige energietoeslag in het leven geroepen. Gemeenten voeren deze regeling uit in de vorm van categoriale bijzondere bijstand. Hierdoor kunnen gemeenten de toeslag snel verstrekken, blijven de uitvoeringskosten beperkt en hebben gemeenten beleidsvrijheid om aan te sluiten op hun eigen minimabeleid. De rijksoverheid heeft de toe te kennen toeslag bepaald op €800 per huishouden met een inkomen van hooguit 120% van de toepasselijke bijstandsnorm. Aangezien de gemeente vorig jaar van het rijksbudget voor de regeling voor Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) nog middelen over heeft is besloten om dit restant in te zetten voor de eenmalige energietoeslag aangezien dit ook noodzakelijke kosten betreft. Hierdoor komt de te verstrekken eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een inkomen van maximaal 120% van de geldende bijstandsnorm op een totaalbedrag van €900 per huishouden.  

9. Tarieven sportlocaties en buitensportvelden seizoen 2022/2023

Besluit

  1. De tarieven voor het gebruik van de sportaccommodaties en buitensportvelden in Olst-Wijhe voor seizoen 2022-2023 vast te stellen;
  2. De taakstelling in de heroverweging om in 2023 €10.000 meer inkomsten te generen door het toepassen van tariefverhoging in te laten gaan bij de start van het nieuwe seizoen 2022-2023 in plaats van kalenderjaar 2023 (Tarieven worden namelijk per seizoen bepaald en niet per kalenderjaar).

Samenvatting

Jaarlijks worden de tarieven vastgesteld voor het gebruik van de binnensportaccommodaties en de buitensportvelden in Olst-Wijhe. Volgens de begrotingsrichtlijnen verhogen we de tarieven voor het seizoen 2022/2023 ten opzichte van 2021/2022 met 1,4%. Voor de binnensportaccommodaties gaat deze verhoging in per 1 juli 2022. Stichting Kulturhus Olst-Wijhe (sporthallen De Lange Slag, de sportvelden in Olst, Wijhe en Wesepe) en Stichting Dorpshuis Welsum (gymzaal de Bongerd) volgen deze tarieven. Als gevolg van de heroverweging is er een opgelegde taakstelling om vanaf 2023 €10.000 meer inkomsten te genereren door het toepassen van tariefverhoging voor gebruik van de sportaccommodaties en buiten sportvelden. Concreet betekent dit een verhoging van de tarieven van 7,5% naast de indexatie van 1,4%.

10. Bestemmingsplanreparatie bestemming Wonen (4 locaties Wijhe, 1 locatie buitengebied) 

Besluit

Een ontwerpbestemmingsplan in procedure te brengen voor vijf locaties waar de bestemming ‘Wonen’ nu niet correct is opgenomen en de kosten te dekken uit de post Ruimtelijke Ordening algemeen.

Samenvatting

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan Wijhe in 2009 is op een aantal percelen de woonbestemming niet juist opgenomen ten opzichte van het vorige bestemmingsplan. Een aantal inwoners heeft de gemeente verzocht dit te repareren. Hetzelfde is van toepassing op een perceel in het buitengebied waar bij de vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied in 2012 per abuis de agrarische bestemming is toegekend aan een perceel. In het bestemmingsplan daarvoor had dit deel van het perceel een woonbestemming. De eigenaar heeft de gemeente verzocht dit te repareren. Het college heeft besloten om een ontwerpbestemmingsplan in procedure te brengen om voornoemde fouten te repareren.  

11. Beantwoording brief met handtekeningenactie omwonenden grasveld locatie Tellegenschool d.d. 24 februari 2022 

Besluit

  1. Kennis te nemen van de brief en handtekeningenactie van omwonenden van het grasveld locatie Tellegenschool Wijhe;
  2. In te stemmen met verzending van de antwoordbrief;
  3. In aanvulling op het collegebesluit van juli 2021 (uitwerking variant 2B; ontwikkeling op locatie Tellegenschool met een deel van het grasveld) te besluiten om ook een variant aan te bieden waarbij alleen de locatie van de Tellegenschool wordt ontwikkeld naar woningbouw.

Samenvatting

Op 24 februari overhandigde een groep omwonenden van het grasveld naast locatie Tellenschool in Wijhe een brief en handtekeningen aan wethouder Marcel Blind. In de brief maakten zij bekend dat omwonenden van het grasveld ontstemd zijn over de plannen die de gemeente maakt om een appartementencomplex te bouwen op het grasveld. 

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Voorstel tot het vaststellen van het bestemmingsplan Buitengebied, Velnerweg 2  pdf 103,3 KB Download
Brief aan minister inzake stoppen varend ontgassen binnenschepen IJssel  pdf 83,7 KB Download
Geen nieuwe toetreders raamovereenkomst jeugd 2022  pdf 87,6 KB Download
Intentieovereenkomst Stichting Maatschappelijk Vastgoed kindcentrum  pdf 95,6 KB Download
Collegeverklaring 2021 Informatiebeveiliging DigiD en Suwinet en verantwoordingsrapportages  pdf 249,8 KB Download
Beleidsregels Eenmalige energietoeslag 2022  pdf 116,0 KB Download
Tarieven sportlocaties en buitensportvelden seizoen 2022/2023  pdf 94,4 KB Download
Bestemmingsplanreparatie bestemming Wonen  pdf 209,4 KB Download
Beantwoording brief handtekeningenactie grasveld locatie Tellegenschool  pdf 128,2 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen