B&W besluiten 01-03-2022

Aanwezig

  • de heer A.G.J. Strien, burgemeester
  • de heer M. Blind, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer H. Kamphuis, wethouder
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris

Afwezig

-

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 22 februari 2022

Besluit

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

3. Principebesluit tot het wijzigen van de agrarische bestemming in een woonbestemming alsmede het splitsen van de karakteristieke woning in twee zelfstandige wooneenheden aan de Koedijk 2 te Wesepe

Besluit

  1. Planologisch medewerking te verlenen aan het wijzigen van de agrarische bestemming in een woonbestemming alsmede het splitsen van de karakteristieke woning in twee zelfstandige wooneenheden aan de Koedijk 2 te Wesepe.
  2. Een ontwerp wijzigingsplan voor dit perceel in procedure te brengen onder voorwaarde dat er niet eerder wordt gestart met de planologische procedure, voordat de anterieure overeenkomst is gesloten met de initiatiefnemer.

Samenvatting

De initiatiefnemer heeft een verzoek ingediend om de agrarische bestemming te wijzigen in een woonbestemming alsmede de karakteristieke woning te splitsen in twee zelfstandige wooneenheden aan de Koedijk 2 te Wesepe. In het bestemmingsplan Buitengebied Olst-Wijhe is zowel een wijzigingsbevoegdheid opgenomen die het mogelijk maakt om de bestemming Agrarisch zodanig te wijzigen dat - indien sprake is van een algehele beëindiging van een agrarisch bedrijf - vervolgfuncties toegestaan zijn onder een aantal voorwaarden, als een wijzigingsbevoegdheid die het mogelijk maakt om panden met de aanduiding ‘karakteristiek’ onder een aantal voorwaarden te splitsen. Het college heeft besloten dat als initiatiefnemer aantoont dat het aan al deze voorwaarden voldoet medewerking wordt verleend aan voorliggend verzoek door een ontwerp wijzigingsplan in procedure te brengen.

4. Actualisatie van de Wegsleepverordening en de bijbehorende Werkinstructie ‘wegslepen van voertuigen

Besluit

  1. In te stemmen met de geactualiseerde Wegsleepverordening Olst-Wijhe 2022;
  2. De Werkinstructie ‘wegslepen’ van voertuigen vast te stellen;
  3. De gemeenteraad voor te stellen de Wegsleepverordening Olst-Wijhe 2022 vast te stellen, de Wegsleepverordening 2010 in te trekken en kennis te nemen van de Werkinstructie ‘wegslepen van voertuigen’. 

Samenvatting

De Wegsleepverordening Olst -Wijhe en de bijhorende Werkinstructie ‘wegslepen van voertuigen’ zijn geactualiseerd. De belangrijkste wijzigingen zijn dat er gewerkt wordt met een ander sleepbedrijf, dat er een andere opslaglocatie is en dat er andere wegsleeptarieven gelden.

5. Uitkomsten Burgerpeiling 2021

Besluit

  1. Kennis te nemen van de uitkomsten van de Burgerpeiling 2021 met een eerste duiding;
  2. De raad via een raadsinformatiebrief te informeren over de uitkomsten;
  3. De uitkomsten te communiceren via HuisaanHuis;
  4. Een nadere analyse op de uitkomsten te doen en op basis daarvan een vertaalslag voor verbeteringen te maken in de Ontwikkelagenda voor de organisatie.

Samenvatting

In 2021 heeft de gemeente Olst-Wijhe weer meegedaan aan de burgerpeiling van Waarstaatjegemeente.nl. De meeste rapportcijfers liggen in lijn met voorgaande jaren. In 2021 is een 6,6 het gemiddelde rapportcijfer dat de gemeente Olst-Wijhe in 2021 krijgt voor alle inspanningen voor haar inwoners (2018: 6,7). Het rapportcijfer voor de samenwerking met inwoners en communicatie en voorlichting is vergeleken met 2018 iets gedaald. Het gaat om respectievelijk een daling van 6,2 naar 6,1 en van 6,8 naar 6,6. Op het gebied van prettig wonen (8,1), het zich veilig voelen in de buurt (92%) en het klaar staan voor de buren (85%), scoren wij hoger dan de vorige keer en hoger ten opzichte van de referentiegemeenten (<25.000 inwoners).
De uitkomsten van de peiling vragen om een nadere analyse. Afgezet tegen de ambities die de gemeente heeft geformuleerd op het gebied van dienstverlening en participatie, worden de resultaten uit de peiling als zorgelijk geïnterpreteerd. Bestuur en organisatie grijpen de resultaten aan als wake-up call en als aanleiding om in te zetten op verbetering op het gebied van dienstverlening en participatie.

6. Programmaplan Focus op Wonen 

Besluit

  1. Het Programmaplan Focus op Wonen 2021-2023 vast te stellen;
  2. Voor het Programma Focus op Wonen alleen de primaire producten op te stellen;
  3. Voor de eenmalige kosten voor het dashboard (ad € 7.500,-) en het eerstejaars onderhoud van het dashboard (ad €1.500,-) € 9.000,- beschikbaar te stellen en de financiële consequenties te verwerken in de 1e berap 2022;
  4. De structurele kosten voor het dashboard van €1.500,- te verwerken in de kadernota 2023-2026/Begroting 2023-2026;
  5. De raad te informeren via de lijst van ingekomen stukken.

Samenvatting

Als pijler 1 van de Heroverwegingen in 2021 is door college en raad de Focus op Wonen vastgesteld. Olst-Wijhe wil zichzelf in de markt zetten als eigenzinnige en toekomstbestendige woongemeente, en daar dan ook voldoende woningen voor bijbouwen. Het Programmaplan Focus op Wonen 2021-2023 geeft de scope van het programma Focus op Wonen aan voor de periode tot eind 2023, en blikt vooruit op de toegenomen woningbouwproductie tot 2031. 
In 2022 zullen de gevraagde documenten en rapporten worden opgeleverd, en in 2023 worden keuzes gemaakt en gevolgen in beeld gebracht om ook voor langere tijd de extra woningbouwproductie te borgen in de lijnorganisatie. 

7. Compensatieregeling controle coronatoegangsbewijs 2e tranche

Besluit

  1. In te stemmen met de tijdelijke compensatieregeling tegemoetkoming kosten controle coronatoegangsbewijs 2e tranche gemeente Olst-Wijhe;
  2. Toekenning van de middelen in mandaat door de coördinator integrale veiligheid te laten afhandelen;
  3. De raad te informeren via de nieuwsbrief.

Samenvatting

De Minister van Justitie en Veiligheid heeft op 26 januari 2022 via een ministeriële regeling bekend gemaakt dat de financiële tegemoetkoming voor het bevorderen van het toezicht op de naleving van het Coronatoegangsbewijs (CTB) wordt voortgezet. Het college heeft besloten dat deze middelen via een compensatieregeling worden toekend aan die organisaties die de controle op het CTB hebben uitgevoerd in de periode 1 januari 2022 tot en met 25 februari 2022.

8. Beantwoording vragen PvdA over biedingsproces voormalige schoollocatie de Holsthoek den Nul 

Besluit

In te stemmen met de beantwoording van de vragen van de fractie van de PvdA over het biedingsproces van de voormalige schoollocatie de Holsthoek in Den Nul.

Samenvatting

De fractie van de PvdA heeft naar aanleiding van een artikel in de Stentor over het stopzetten van de biedingsprocedure van de verkoop van de voormalige schoollocatie de Holsthoek in Den Nul een aantal vragen aan het college gesteld. Het college geeft middels een brief antwoorden op de gestelde vragen.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Besluit wijzigen agrarische bestemming Koedijk 2 Wesepe  pdf 133,7 KB Download
Actualisatie wegsleepverordening en werkinstructie  pdf 82,4 KB Download
Uitkomsten Burgerpeiling 2021  pdf 221,6 KB Download
Programmaplan Focus op Wonen 2021-2023  pdf 90,9 KB Download
Compensatieregeling coronatoegangsbewijs 2e tranche  pdf 85,8 KB Download
Beantwoording PvdA biedingsproces schoollocatie Den Nul  pdf 78,4 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen