B&W besluiten 01-02-2022

Aanwezig

  • de heer A.G.J. Strien, burgemeester
  • de heer M. Blind, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer H. Kamphuis, wethouder
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris

Afwezig

-

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 25 januari 2022

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

INGEKOMEN:

  • Beslissing op klacht Overijsselse Ombudsman Wijhendaalseweg 3b – voor kennisgeving aan te nemen.

3. Herhaling Ontwerpbesluit omgevingsvergunning Straatwerk- parkeervakken Weidebeek - 5111-2022

BESLUIT:

  1. De zienswijzennota die behoort bij het originele ontwerpbesluit vast te stellen;
  2. Planologisch medewerking te verlenen aan de realisatie van Straatwerk - parkeervakken in het project Weidebeek Wesepe;
  3. De ontwerp omgevingsvergunning opnieuw ter inzage te leggen ten behoeve van Straatwerk- parkeervakken Weidebeek Wesepe.

SAMENVATTING

Op 29 juni 2021 heeft de initiatiefnemer een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor de aanleg van straatwerk en parkeervakken in het project Weidebeek in Wesepe, op de hoek Scholtensweg/Brouwerskamp in Wesepe. In het bestemmingsplan Wesepe uit 2007 worden wel woningen mogelijk gemaakt binnen de hier geldende bestemming ‘Woongebied’, maar wegen en paden niet. Dit kan gezien worden als een omissie uit het bestemmingsplan, omdat de nieuwe woningen bereikbaar moeten zijn. Het college heeft op 26 oktober 2021 een ontwerpbesluit voor omgevingsvergunning vastgesteld. Dit ontwerpbesluit heeft ter inzage gelegen tot en met 22 december 2021. Naar aanleiding van op dat besluit binnengekomen zienswijzen, met betrekking tot het ontbreken van de inrichtingstekening bij de ter inzage stukken, is het nodig om het ontwerpbesluit opnieuw ter inzage te leggen, mét de inrichtingstekening. 

Het college besluit daarom het ontwerpbesluit opnieuw vast te stellen, en opnieuw ter inzage te leggen. De Nota van zienswijzen die is opgesteld naar aanleiding van de eerste ter inzage legging, wordt mede ter inzage gelegd. Met dit besluit wordt, met onderbouwing, van het bestemmingsplan afgeweken. Dit ontwerpbesluit wordt opnieuw zes weken ter inzage gelegd.

4. Beleidsregels Wet Inburgering 2021 - 5587-2022

BESLUIT:

In te stemmen met de beleidsregels Wet inburgering 2021.

SAMENVATTING

Met ingang van 1 januari 2022 is de nieuwe Wet inburgering 2021 ingegaan. De nieuwe wet legt de regie op inburgering bij de gemeenten. Op 20 december 2021 heeft de gemeenteraad het beleidskader Inburgering van statushouders vastgesteld. Dit biedt een duidelijk kader van hoe het college uitvoering geeft aan haar bevoegdheden in het nieuwe inburgeringsstelsel. 

Deze beleidsregels dragen bij aan een: duidelijke, correcte en eenduidige uitvoering en informatievoorziening naar: nieuwkomers, hun begeleiders en andere partijen die lokaal en regionaal betrokken zijn bij inburgering van statushouders.

5. Mandaat benoeming buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand voor één dag, voor een bepaald huwelijk of partnerregistratie - 5657-2022

BESLUIT:

De bevoegdheid tot benoeming van buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand voor één dag, voor een bepaald huwelijk of partnerregistratie, te mandateren aan de ambtenaar burgerlijke stand.

SAMENVATTING

De bevoegdheid tot benoeming van buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand voor één dag, voor een bepaald huwelijk of partnerregistratie, is gemandateerd. Dat betekent dat medewerkers dit besluit mogen nemen namens het college. Het college besloot dit mandaat te verruimen naar meerdere medewerkers.

6. Ontwikkeling woon-zorgvoorziening regio Beschermd Wonen & Maatschappelijke Opvang - 5870-2022

BESLUIT:

  • De informatie over de ontwikkeling van een woon-zorgvoorziening voor kennisgeving aan te nemen.
  • De gemeenteraad te informeren via de nieuwsbrief.

SAMENVATTING

Alle gemeenteraden in de regio Midden-IJssel (bestaande uit de gemeenten Deventer, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte en Zutphen) worden geïnformeerd over het voornemen een nieuwe regionale woon-zorgvoorziening te (doen laten) ontwikkelen. Een persbericht hierover wordt uitgebracht door de Regio Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang.

7. Raadsmemo routekaart sociaal domein - 5899-2022

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de raadsmemo routekaart sociaal domein;
  2. De memo door middel van de ingekomen stukken ter kennis brengen van de gemeenteraad.

SAMENVATTING

Het college heeft in een eerder stadium ingestemd met de routekaart opgaven sociaal domein. Naar aanleiding van een woordvoerdersoverleg is deze routekaart op een aantal punten aangescherpt.
In de routekaart opgaven sociaal domein is bij de uitvoering van de bestuursopdracht maatschappelijk vastgoed prioriteit gegeven aan de accommodaties Holstohus in Olst, het Spoc in Wijhe en Infocentrum den Nul. In een volgende fase zullen de overige projectvoorstellen in uitvoering worden genomen. In de raadsmemo wordt op verzoek van de gemeenteraad per voorstel een handelingsperspectief geschetst. 

8. Opstarten proces herontwikkeling scholenlocaties Wijhe - 59372-2021

BESLUIT:

  1. In te stemmen met het opstarten van het proces tot herontwikkeling van de vrijkomende scholenlocaties in Wijhe (Obs de Wije, KBS St. Jozef, CBS Matzer);
  2. Een bedrag beschikbaar te stellen voor fase 1 van de herontwikkeling, in totaal € 60.000,-, en voor de dekking hiervan een nader voorstel tegemoet te zien en te verwerken in de 1e bestuursrapportage 2022.

SAMENVATTING

Op 31 mei 2021 heeft onze gemeenteraad besloten tot de vorming van een nieuw scholencluster Wijhe-Boerhaar. In het kader van de vaststelling van de begroting zijn ook de benodigde middelen gereserveerd. Concreet is het de bedoeling om het Kindcentrum Wijhe op de locatie SPOC te realiseren (planning afronding realisatie Kindcentrum is 1e kwartaal 2025). 
Door de realisatie van dit Kindcentrum zullen er vier schoollocaties vrijvallen en in aanmerking komen voor een andere ontwikkeling. Het gaat dan om de locaties Obs de Wije (voorheen de Peperhof), KBS St. Jozef, CBS Matzer en KBS de Bongerd. Voor deze locaties wordt bij de herontwikkeling primair gedacht aan woningbouw.  Gezien de grote woningdruk op de woningmarkt (met name in Wijhe) is het belangrijk om de herontwikkeling tijdig in gang te zetten, zodat na het vrijkomen van de locaties zo snel mogelijk met de realisatie kan worden gestart. Om deze processen daartoe op te starten zijn financiële middelen nodig voor fase 1, het opstellen van een plan van aanpak. Het gaat concreet om de drie schoollocaties in Wijhe. Voor de locatie KBS de Bongerd wordt voorgesteld om op een later moment de mogelijkheden voor herontwikkeling te onderzoeken.

9. Steunenbergerweg 6, Olst - 3638-2022

BESLUIT:

  1. In principe medewerking te verlenen aan het ingediende verzoek om voor de locatie Steunenbergerweg 6 in Olst de karakteristieke boerderij te splitsen in drie wooneenheden door gebruik te maken van de wijzigingsbevoegdheid uit het bestemmingsplan, onder de volgende voorwaarde:
    • er een bouwtekening wordt aangeleverd van de boerderij waaruit blijkt dat de cultuurhistorische waarde van het pand niet zal worden aangetast;
    • Er een akkoord moet zijn over het aan te leveren erfinrichtingsplan.
  2. Als aan de bovengenoemde voorwaarden wordt voldaan een ontwerpwijzigingsplan voor de Steunenbergerweg 6 in Olst in procedure brengen onder voorwaarde dat er niet eerder wordt gestart met de planologische procedure, totdat de anterieure overeenkomst is gesloten met de initiatiefnemer om de kosten te kunnen verhalen;
  3. De raad te informeren via de nieuwsbrief.

SAMENVATTING

Op 23 november jongstleden ontvingen wij het principeverzoek voor de Steunenbergerweg 6. Het verzoek gaat over de splitsing van de woonboerderij op het voorerf in drie woningen. Daarbij verzoeken initiatiefnemers het college om gebruik te maken van de wijzigingsbevoegdheid uit het bestemmingsplan. Het college kan besluiten gebruik te maken van de wijzigingsbevoegdheid om de karakteristieke boerderij te splitsen mits de boerderij minimaal 1500 m3 bevat. Daar is in dit geval sprake van. Uit het aangeleverde erfinrichtingsplan volgt dat de bijgebouwen per woning op een ordentelijke wijze zijn ingepast waardoor verrommeling van het voorerf wordt voorkomen. Het college wil meewerken onder voorwaarde dat het karakteristiek behouden blijft, er voorafgaand aan de wijzigingsplanprocedure een anterieure overeenkomst wordt gesloten en uit het landschappelijk inrichtingsplan volgt dat er sprake is van een goede ruimtelijke inpassing.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Ontwerpbesluit straatwerk parkeervak Weidebeek  pdf 91,0 KB Download
Beleidsregels wet inburgering 2021  pdf 84,9 KB Download
Mandaat benoeming ambtenaren burgerlijke stand voor 1 dag  pdf 76,8 KB Download
Ontwikkeling woon-zorgvoorziening beschermd wonen  pdf 82,9 KB Download
Raadsmemo routekaart sociaal domein  pdf 82,6 KB Download
Opstarten proces herontwikkeling scholenlocaties Wijhe  pdf 161,2 KB Download
Steunenbergerweg 6 Olst  pdf 90,3 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen