B&W besluiten 08-02-2022

Aanwezig

  • de heer A.G.J. Strien, burgemeester
  • de heer M. Blind, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer H. Kamphuis, wethouder
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris

Afwezig

-

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 1 februari 2021

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

INGEKOMEN:

  • Verslag overleg directie PB Den Nul 2022 – voor kennisgeving aan te nemen.
  • Memo Afronding Manifest groep – voor kennisgeving aan te nemen, en de brief aan de manifestgroep via de lijst van ingekomen stukken aan de gemeenteraad voor te leggen.
  • Public affairs jaarverslag 2021 - Regio Zwolle – voor kennisgeving aan te nemen.

3. Principebesluit tot het realiseren van twee nieuwe woningen op het perceel Herxen 11 te Wijhe in het kader van het buurtschappenbeleid - 5084-2022

BESLUIT:

  1. In principe medewerking te verlenen aan het plan tot het realiseren van twee nieuwe woningen naast de bestaande woning op het perceel Herxen 11 te Wijhe in het kader van het buurtschappenbeleid onder voorwaarde dat:
    • initiatiefnemer het erfinrichtingsplan nader uitwerkt dat door de gemeente moet worden goedgekeurd;
    • itiatiefnemer aantoont met onderzoeken dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening.
  2. Een bestemmingsplan voor dit perceel in procedure te brengen onder voorwaarde dat er niet eerder wordt gestart met de planologische procedure, voordat de anterieure overeenkomst is gesloten met de initiatiefnemer.

SAMENVATTING

Initiatiefnemers hebben samen een principeverzoek ingediend voor het realiseren van twee nieuwe woningen naast de bestaande woning op het perceel Herxen 11 te Wijhe in het kader van het buurtschappenbeleid. Het gaat om het perceel kadastraal bekend als gemeente Wijhe, sectie L, nummer 647. Het college van B&W besluit onder voorwaarden in principe medewerking te verlenen aan een herziening van het bestemmingsplan om de gewenste ontwikkeling planologisch mogelijk te maken.

4. Principebesluit tot de realisatie van drie woningbouwkavels voor starters en senioren aan de Wethouder W.A. Boerkampweg direct ten zuiden van de kern Boskamp - 5298-2022

BESLUIT:

  1. In principe medewerking te verlenen aan de realisatie van drie woningbouwkavels voor starters en senioren direct ten zuiden van de kern Boskamp onder voorwaarde dat:
    • initiatiefnemer het inpassingsplan nader uitwerkt dat door de gemeente moet worden goedgekeurd;
    • initiatiefnemer aantoont met onderzoeken dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening.
  2. Een bestemmingsplan voor dit perceel in procedure te brengen onder voorwaarde dat er niet eerder wordt gestart met de planologische procedure, voordat de anterieure overeenkomst is gesloten met de initiatiefnemer.

SAMENVATTING

Initiatiefnemers hebben een principeverzoek ingediend voor de realisatie van drie woningbouwkavels voor starters en senioren direct ten zuiden van de kern Boskamp. Het gaat om het perceel kadastraal bekend als gemeente Olst, sectie E, nummer 3835. Het college van B&W besluit onder voorwaarden in principe medewerking te verlenen aan een herziening van het bestemmingsplan om de gewenste ontwikkeling planologisch mogelijk te maken.

5. Principebesluit tot het herontwikkelen van het perceel aan de Kappeweg 28 te Wijhe in het kader van de KGO-regeling - 5597-2022

BESLUIT:

  1. In principe medewerking te verlenen aan het plan tot het herontwikkelen van het perceel aan de Kappeweg 28 te Wijhe in het kader van de KGO-regeling onder de volgende voorwaarden:
    • Initiatiefnemer werkt het erfinrichtingsplan nader uit dat door de gemeente moet worden goedgekeurd.
    • Er moet toestemming worden verkregen van de provincie voor deze herontwikkeling, omdat er een provinciaal belang is.
    • Initiatiefnemer toont met onderzoeken aan dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening.
  2. Een bestemmingsplan voor dit perceel in procedure te brengen onder voorwaarde dat er niet eerder wordt gestart met de planologische procedure, voordat de anterieure overeenkomst is gesloten met de initiatiefnemer.

SAMENVATTING

Initiatiefnemer heeft een principeverzoek ingediend voor de herontwikkeling van het perceel aan de Kappeweg 28 te Wijhe. De initiatiefnemer wil met toepassing van de KGO-regeling voormalige agrarische bedrijfsbebouwing slopen en ter compensatie een tweede woning realiseren. Het college van B&W besluit onder voorwaarden in principe medewerking te verlenen aan een herziening van het bestemmingsplan om de gewenste ontwikkeling planologisch mogelijk te maken.

6. Memo en voorstel plan van aanpak nav Didam-arrest - 6072-2022

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de inhoud van de memo;
  2. Een risicoanalyse uit te voeren binnen de projecten en casussen waarin één op één gunning aan de orde is (geweest) op basis van het voorgestelde plan van aanpak. En deze risicoanalyses te laten begeleiden / (mede) op te laten stellen door een advocaat (Kantoor Nysingh), waarbij die bijkomende kosten landen binnen het project en bij de individuele casussen op team Grondzaken;
  3. In afwachting van de uitkomst van die risicoanalyse per casus / project nog geen besluiten te nemen over de ‘één op één verkopen’ noch de bestaande notariële akte(n) van levering te laten passeren, met andere woorden daarin een pas op de plaats te maken; 
  4. Per individuele casus / project de risicoanalyse ter besluitvorming voor te leggen aan het college.

SAMENVATTING

De aanleiding vormt het zogenaamde Didam-arrest zoals dat op 26 november 2021 is gewezen door de Hoge Raad. Het doel van de memo is om het college van B&W op hoofdlijn te informeren over de inhoud van het Didam-arrest en over de gevolgen voor de dagelijkse praktijk. Het plan van aanpak schetst de manier waarop de gemeente Olst-Wijhe met bestaande casussen binnen de gemeente wil omgaan. Dat laatste om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de risico's die de gemeente loopt.

7. Indexatie bijlage financieel besluit 2022 bij Beleidsregels armoedebestrijding Olst-Wijhe - 6500-2022

BESLUIT:

In te stemmen met de gewijzigde Bijlage financieel besluit 2022 bij de Beleidsregels armoedebestrijding Olst-Wijhe.

SAMENVATTING

Op 25 maart 2020 zijn de Beleidsregels armoedebestrijding Olst-Wijhe gepubliceerd. In deze beleidsregels zijn zo weinig mogelijk bedragen genoemd. De maximale vergoedingen, normbedragen enzovoort, zijn opgenomen in het financieel besluit dat als bijlage aan de beleidsregels is toegevoegd. In de beleidsregels staat genoemd dat de gemeente de bedragen in het financieel besluit jaarlijks zal aanpassen aan de hand van de consumentenprijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hierdoor wordt voorkomen dat jarenlang verouderde bedragen in de beleidsregels zijn opgenomen. Deze index bedraagt voor 2022 5,7 procent en wordt toegepast op de volgende toeslagen:

  • Individuele inkomenstoeslag
  • Vergoeding voor woninginrichtingskosten

Daarnaast is er per 1 april 2022 een landelijke wijziging in de individuele studietoeslag voor studenten met een medische beperking. De huidige regeling in Olst-Wijhe is een individuele studietoeslag van € 300,- per maand voor alle studenten die hier recht op hebben. Deze wordt elke maand uitbetaald. Per ingang van 1 april 2022 geldt de landelijk regeling en krijgen studenten vanaf 18 jaar € 150,- per maand. Vanaf 21 jaar is dat € 300,- per maand. De vermogenstoets vervalt.

8. Lidmaatschap netwerk kleine gemeenten K80 - 6794-2022

BESLUIT:

  1. In te stemmen met oprichting van en toetreding in de K80, het netwerk van en voor kleine gemeenten;
  2. In te stemmen met de voor het lidmaatschap benodigde jaarlijkse bijdrage van € 2.200, deze voor 2022 ten laste te brengen van het rekeningresultaat via de 1e Berap en deze te verwerken in de kadernota en meerjarenbegroting 2023-2026 als autonome ontwikkeling;
  3. Wethouder Olthof te machtigen om Olst-Wijhe bij de oprichtingsvergadering te vertegenwoordigen en hem daartoe te mandateren;
  4. Wethouder Olthof te machtigen om namens Olst-Wijhe tot en na oprichting zitting te nemen in het Dagelijks Bestuur van de K80 (in ieder geval in de overgangsperiode tot inrichting definitief AB en DB);
  5. De raad over deelname aan de K80 via de nieuwsbrief te informeren.

SAMENVATTING

Mede naar aanleiding van de herijking van het gemeentefonds is een informele kopgroep van negen van de kleinste tachtig gemeenten sinds de zomer van 2020 ambtelijk en bestuurlijk gaan samenwerken. Olst-Wijhe maakt hier onderdeel vanuit. Inmiddels zit de informele groep, de K80, als lobbygroep en gesprekspartner aan tafel bij het Rijk en de VNG. Om krachtiger te zijn als gesprekspartner, maar ook om in te kunnen zetten op onderlinge kennisdeling is oprichting van een organisatie nodig. De oprichting vindt plaats op 25 februari 2022, waarbij vijftig gemeenten hun voorgenomen lidmaatschap hebben uitgesproken.

9. Vaststellen plan van aanpak 1.0 omgevingsvisie - 5874-2022

BESLUIT:

  1. In te stemmen met het plan van aanpak 1.0 omgevingsvisie;
  2. In te stemmen met het raadsvoorstel waarin aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het plan van aanpak 1.0 oordeelsvormend te bespreken en het definitieve plan van aanpak vast te laten stellen door de nieuwe gemeenteraad.

SAMENVATTING

We zijn gestart met de voorbereidingen op de omgevingsvisie. In de visie staat wat we als gemeente belangrijk vinden in onze leefomgeving, welke ambities we voor de lange termijn hebben en waar en hoe we die realiseren. De omgevingsvisie vervangt de Structuurvisie die in 2017 vastgesteld is.  
Er is een plan van aanpak 1.0 opgesteld met uitgangspunten en de stappen om een omgevingsvisie te maken. We noemen het bewust een 1.0-versie, omdat het nog niet álle inhoudelijke keuzes bevat die nodig zijn om met een omgevingsvisie aan de slag te gaan. De reden is de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022, en de mogelijkheid dat de nieuwe raad aanvullende en/of op onderdelen gewijzigde uitgangspunten wil hanteren. Het is immers de nieuwe raad die de omgevingsvisie zal vaststellen en intensief betrokken wordt bij het opstellen ervan. Er volgt dus een definitief plan van aanpak. 

10. Voortgangsmemo en projectstructuur gebiedsgericht werken aan de hand van pilot Boskamp - 57292-2021

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de voortgang van gebiedsgericht werken met Boskamp als pilot;
  2. In te stemmen met de voorgestelde aanpak voor de pilot Boskamp en de rol die de gemeente hierin neemt;
  3. Voor initiële kosten €10.000 beschikbaar te stellen en de financiële consequenties te verwerken in de 1e Berap 2022;
  4. De raad te informeren via de lijst van ingekomen stukken.

SAMENVATTING

De pilot gebiedsgericht werken is gestart op de Boskamp. Het college is geïnformeerd over de aanpak en actuele stand van zaken. In de aanpak maken inwoners samen met stakeholders een gebiedsagenda voor de Boskamp. Dat is een realistisch en concreet voorstel van en voor de Boskamp. Aanleiding zijn de diverse ontwikkelingen en vraagstukken in het dorp. De projectorganisatie is neergezet, de eerste overleggen zijn gevoerd en er is onder inwoners een vragenlijst uitgezet om de haalbaarheid voor een woonvorm voor jong en oud te onderzoeken. Er zijn gesprekken gevoerd met stakeholders en in maart 2022 staat de bijeenkomst gepland om input van inwoners op te halen. Daarnaast zijn er sessies met het college van burgemeester en wethouders geweest waarin bewust stil gestaan is bij de rol die de gemeente in het proces heeft. Voor de gemeente is de aanpak een pilot waarin onderzocht wordt of en hoe ‘gebiedsgericht werken’ structureel in de gemeentelijke werkzaamheden kan worden toegepast. Ook een training gebiedsgericht werken voor medewerkers van de gemeente is onderdeel van de pilot.  

 

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Realiseren 2 nieuwe woningen perceel Herxen 11 Wijhe  pdf 167,3 KB Download
3 woningbouwkavels starters en senioren Wethouder W.A. Boerkampweg Boskamp  pdf 102,5 KB Download
Herontwikkelen van perceel Kappeweg 28 Wijhe  pdf 103,5 KB Download
Memo en voorstel plan van aanpak Didam arrest  pdf 89,8 KB Download
Bijlage financieel besluit beleidsregel armoedebestrijding  pdf 84,6 KB Download
Lidmaatschap netwerk kleine gemeenten K80  pdf 96,4 KB Download
Vaststellen plan van aanpak Omgevingsvisie  pdf 254,1 KB Download
Projectstructuur gebiedsgericht werken pilot Boskamp  pdf 213,4 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen