B&W besluiten 18-01-2022

Aanwezig

  • de heer A.G.J. Strien, burgemeester
  • de heer M. Blind, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer H. Kamphuis, wethouder
  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris

Afwezig

-

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 11 januari 2022

BESLUIT:

Conform vast te stellen.

2. Ingekomen

INGEKOMEN:

  • Agenda GPBOW - voor kennisgeving aan te nemen.
  • Brief VVD aan college omtrent signaal versoepelingen corona maatregelen ondernemers – voor kennisgeving aan te nemen.

3. Principebesluit tot het herontwikkelen van het perceel aan de Raalterweg 31 te Wijhe in het kader van de KGO-regeling - 58835-2021

BESLUIT:

  1. In principe medewerking te verlenen aan het plan tot het herontwikkelen van het perceel aan de Raalterweg 31 te Wijhe in het kader van de KGO-regeling onder de volgende voorwaarden:
    • Initiatiefnemer werkt het erfinrichtingsplan nader uit dat door de gemeente moet worden goedgekeurd;
    • Er moet toestemming worden verkregen van de provincie voor deze herontwikkeling, omdat er een provinciaal belang is;
    • Initiatiefnemer toont met onderzoeken aan dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening.
  2. Een bestemmingsplan voor dit perceel in procedure te brengen onder voorwaarde dat er niet eerder wordt gestart met de planologische procedure, voordat de anterieure overeenkomst is gesloten met de initiatiefnemer.

SAMENVATTING

Initiatiefnemer heeft een principeverzoek ingediend voor de herontwikkeling van het perceel aan de Raalterweg 31 te Wijhe. De initiatiefnemer wil met toepassing van de KGO-regeling landschapontsierende bedrijfsbebouwing slopen en ter compensatie een tweede woning realiseren. Het college van B&W besluit onder voorwaarden in principe medewerking te verlenen aan een herziening van het bestemmingsplan om de gewenste ontwikkeling planologisch mogelijk te maken.

4. Voorstel tot het vaststellen van het bestemmingsplan Buitengebied, Kappeweg 20-20a - 4844-2022

BESLUIT:

De raad voor te stellen:

  1. Het bestemmingsplan “Buitengebied, Kappeweg 20-20a” bestaande uit de geometrische planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1773.BP2021001073-0201 met de bijbehorende bestanden, en waarbij voor de locatie van de geometrische planobjecten gebruik is gemaakt van de digitale ondergrond BGT van 15 oktober 2021, vast te stellen;
  2. Geen exploitatieovereenkomst vast te stellen, omdat het kostenverhaal anterieur verzekerd is.

SAMENVATTING

Initiatiefnemer heeft een principeverzoek ingediend voor de herontwikkeling van het perceel aan de Kappeweg 20 en 20a te Wijhe. De initiatiefnemer wil met toepassing van de KGO-regeling landschapontsierende bedrijfsbebouwing slopen en ter compensatie een vrijstaande woning realiseren. Het college van B&W heeft besloten om onder voorwaarden in principe planologische medewerking te verlenen. De voorgenomen ontwikkeling behoeft een herziening van het bestemmingsplan. Deze bestemmingsplanprocedure wordt nu doorlopen.

5. Beleidsregels Terugvordering, invordering en verhaal gemeente Olst-Wijhe - 2700-2022

BESLUIT:

In te stemmen met de Beleidsregels Terugvordering, invordering en verhaal gemeente Olst-Wijhe.

SAMENVATTING

De gemeente Olst-Wijhe heeft in beleidsregels vastgelegd hoe zij uitvoering geeft aan terugvordering, invordering en verhaal binnen de Participatiewet, IOAW en IOAZ. Door wijzigingen in verschillende wetten zijn deze niet meer actueel. Daarnaast ontbreken beleidsregels voor terugvordering binnen de Wet maatschappelijke ontwikkeling 2015 (Wmo) en de Jeugdwet. Deze nieuwe beleidsregels Terugvordering, invordering en verhaal bieden een kader om uitvoering te geven aan terugvordering, invordering en verhaal binnen de volle breedte van het sociaal domein. Deze nieuwe beleidsregels dragen bij aan een doeltreffende en doelmatige uitvoeringspraktijk. De geactualiseerde beleidsregels Terugvordering, invordering en verhaal zijn door het college vastgesteld.

6. Realiseren tunnel - 2866-2022

BESLUIT:

  1. In te stemmen met het doorbouwen van de tunnel en deelnemen aan de Buitendienststelling in mei 2022;
  2. Het juridische advies niet openbaar te verklaren op grond van artikel 10, tweede lid, onder b, van de Wob en artikel 11, lid 1 van de Wob;
  3. De raad te informeren via de nieuwsbrief.

SAMENVATTING

Voor de bouw van de fietstunnel in Olst wordt het spoor tijdelijk buiten gebruik gesteld. Deze zogenaamde buitendienststelling is door ProRail vastgezet van 2 mei tot 5 mei 2022. Op 5 mei 2022 rijden er weer treinen. ProRail heeft de gemeente verzocht te laten weten of we definitief deelnemen aan de buitendienststelling zodat voorbereidingen kunnen worden getroffen voor het busvervoer voor de periode van de buitendienststelling van het spoorvak Zwolle -Deventer. Als geen gebruik gemaakt wordt van de buitendienststelling dan levert dit een forse schadepost en vertraging op van het project. Bij de Raad van State is beroep aangetekend tegen het bestemmingsplan dat de bouw van de tunnel mogelijk maakt. Het college van burgemeester en wethouders heeft vanwege het verzoek van ProRail besloten om door te gaan met de bouw van de tunnel ondanks dat de beroepsprocedure nog loopt bij de Raad van State. Dit is eind december besproken in het college en gecommuniceerd met ProRail. Vanwege het kerstreces van het college is het formele besluit nu genomen.

7. Beslissing op bezwaar tegen omgevingsvergunning voor het verlenen van een omgevingsvergunning voor het aanleggen van een tijdelijke bouwweg op het perceel tegenover Averbergen 55 in Olst voor drie jaar - 3505-2022

BESLUIT:

  1. Het advies van de commissie over te nemen en het bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren.
  2. De reclamanten schriftelijk te informeren over dit besluit.

SAMENVATTING

De bezwaren zijn samengevat: 

  • Er loopt beroep van bezwaarden tegen het bestemmingsplan voor de aanleg van een fietstunnel; een vergunning voor de bouwweg is niet nodig wanneer de Raad van State het beroep gegrond verklaart;
  • Aanleg van de bouwweg vooruitlopend op de uitspraak van de Raad van State kan leiden tot nodeloze schade aan het landschap en verspilling van gemeenschapsgeld;
  • De gemeente heeft geen respect voor de 440 bezwaarmakers tegen de realisatie van de onderdoorgang.

De Bezwarenadviescommissie algemene zaken hield op 5 oktober 2021 een hoorzitting en gaf daarna advies over het bezwaarschrift. Het college heeft dit advies overgenomen.

8. Bestuursvergadering Algemeen Bestuur Omgevingsdienst IJsselland 20 januari 2022 - 3732-2022

BESLUIT:

In te stemmen met de advisering als verwoord in de geannoteerde agenda van het Algemeen Bestuur Omgevingsdienst IJsselland van 20 januari 2022.

SAMENVATTING

Op 20 januari 2022 is er een vergadering gepland van het Algemeen bestuur van de Omgevingsdienst IJsselland. Door middel van een geannoteerde agenda is per relevant punt ingegaan op de inhoudelijke punten.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Principebesluit herontwikkelen perceel Raalterweg 31 Wijhe  pdf 102,0 KB Download
Voorstel vaststellen bestemmingsplan Kappeweg 20-20a  pdf 104,4 KB Download
Beleidsregels terugvordering invordering verhaal gemeente Olst-Wijhe  pdf 76,3 KB Download
Realiseren tunnel  pdf 110,4 KB Download
Beslissing aanleggen bouwweg tegenover Averbergen Olst  pdf 128,8 KB Download
Bestuursvergadering ab Omgevingsdienst IJsselland 20 januari  pdf 75,9 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen